Kotivinkki

Miten järjestys eteiseen?

Miten järjestys eteiseen?

Kotimme eteinen on oikea murheenkryyni. Kuinka saisin homman toimimaan eteisessä paremmin?
Teksti Kotivinkki
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Kotimme eteinen on oikea murheenkryyni. Se on aina täynnä hujan hajan lojuvia kenkiä, hiekkaa ja kuraa. Lisäksi naulakko pursuaa takkeja, talutushihnoja, laukkuja ja kaulahuiveja. Käsineiden löytäminen on aamukiireessä kovan työn takana. Sisään tulo on taas syksyn kurakeleillä lähes mahdotonta sukkiaan likaamatta. Kuinka saisin homman toimimaan eteisessä paremmin?
Hiekkalaatikko sisällä

Eteiset ovat monen asunnon pullonkauloja. Siksi uusiin omakoti­taloihin suunnitellaan usein kura­eteinen kodinhoitohuoneen yhteyteen tai omaksi tilakseen.
Vaikka kuraeteistä ei olisi, järjestä eteiseen riittävästi säilytystilaa ulkovaatteille ja kengille. Ulkovaatteita varten on hyvä olla sekä avointa että ovellista naulakkotilaa. Lapset tarvitsevat oman naulakkonsa sopivalle korkeudelle. Varaa jokaiselle perheenjäsenelle oma kori hanskoja, pipoja ja huiveja varten. Kenkiä varten eteisessä on hyvä olla kenkäkaappi tai muu säilytyspaikka. Eteisessä kannattaa kuitenkin säilyttää vain oikeasti käytössä olevia kenkiä ja vaatteita.
Eteisessä tulisi olla laskutilaa esimerkiksi avaimille ja puhelimille. Istuin helpottaa pukeutumista. Avattava penkki on hyvä vaihtoehto. Sen kannen alla voidaan säilyttää esimerkiksi kausitavaroita.
Valitse eteisen lattialle kulutusta kestävät matot, jotka pysäyttävät lian eteiseen. Karkea kookoskuituinen kynnysmatto kerää kivet ja isommat roskat. Sisalmattoon puolestaan jää hiekka, lumi ja kosteus­. Oven ulkopuolelle sopii perinteinen rappuralli, jossa suurimmat kurat saa harjattua pois ennen sisääntuloa. Eteisen kooksi suositellaan 8–10 m².
Toimivassa kuraeteisessä on lattia-allas saappaiden ja lemmikkieläinten pesua varten. Jos tilaa on, sijoita eteiseen kuivauskaappi ja komerotilaa kurahaalareille, pihavaatteille ja urheiluvaatteille. Kenkiä on hyvä säilyttää avoimessa kori- tai ritilähyllykössä.
Kotivinkin kotitalousasiantuntija Heli Mäntylä

Julkaistu: 15.11.2010