Meidän Mökki

Miten hoitaa kierrätys mökkipaikkakunnalla? Listasimme 13 kierrätysvinkkiä mökkeilijälle

Miten hoitaa kierrätys mökkipaikkakunnalla? Listasimme 13 kierrätysvinkkiä mökkeilijälle
Kierrättäminen on tärkeää paitsi kotona myös mökkioloissa. Lajittelu voi vaatia vapaa-ajan asunnolla hieman enemmän vaivaa, mutta se kannattaa ottaa tavaksi. Saat tästä jutusta 13 hyvää käytännön vinkkiä.
Julkaistu: 17.6.2021

1. Millaisia kierrättäjiä mökkeilijät ovat?

Asenteet kierrättämiseen ovat suomalaisilla kunnossa, ja asiaa on opeteltu kotona ja työpaikoilla. Ihmiset ovat motivoituneita kierrättämään mökilläkin, mutta seuraava haaste on varmistaa toteutuminen käytännössä. Ihmiset lajittelevat jo hyvin lasin, metallin, pahvit ja kartongit. Biojätettäkin kerätään ahkerasti. Viime vuosina muovipakkausten kerääminen on yleistynyt, ja tapa kulkeutuu pikku hiljaa myös vapaa-ajan asunnoille.

2. Missä kierrätysasiassa mökkiläiset ovat onnistuneet?

Mökkien ympäristöasiat on hoidettu hyvin. Vielä 1980–90-luvuilla jätettä saatettiin jättää ympäristöön, nyt mökkipihat ovat siistejä. Ruoka-, puutarha- ja wc-jäte kompostoidaan mökeillä mallikkaasti. Erityisen pitkällä suomalaiset ovat pullojen ja tölkkien kierrättämisessä, maailmanlaajuisesti aivan huippuluokkaa.

Erityisen pitkällä suomalaiset ovat pullojen ja tölkkien kierrättämisessä, maailmanlaajuisesti aivan huippuluokkaa.

3. Missä olisi parannettavaa?

Mökillä lajittelumahdollisuudet voivat olla huonot. Vaihtelee paljon, mitä jätteitä yhteiskeräyspisteillä tai kauppojen pihoilla kerätään. Suosituissa mökkikunnissa, kuten Porvoossa, Tammisaaressa tai Mäntyharjulla, siihen on kiinnitetty enemmän huomiota, mutta esimerkiksi Lapissa biojätteenkään kerääminen ei ole vielä joka paikassa mahdollista. Suomi on ikään kuin Euroopan unionin tarkkailuluokalla jäteasioissa, sillä täällä kierrätetään nyt 42 prosenttia jätteistä, kun EU:n lainsäädännössä raja on 50.

Tavoitteena olisi saada mahdollisimman paljon materiaalia kiertoon, ei polttoon. Kierrätysvaatimuksia ollaan laajentamassa, esimerkiksi biojätettä, tekstiiliä ja muovia pitää alkaa kerätä enemmän. Se vaatii jätehuollolta keräyskapasiteetin kasvattamista, mikä voi tarkoittaa myös mökeille parempia lajittelumahdollisuuksia tulevaisuudessa.

4. Miten jätteiden määrää saisi vähennettyä?

Mökillä pätevät samat konstit kuin vakituisessakin asumisessa. Ruokaa kannattaa tehdä hävikkiä minimoiden. Pieniä keinoja ovat esimerkiksi kestokassien käyttö ruokaostoksille ja hedelmille. Pakkausjätteen vähentäminen on toki tärkeää, mutta pakkaus on olemassa syystä, esimerkiksi suojaamassa ruokaa pilaantumiselta. Olennaista on lajitella pakkausjäte sen jälkeen, kun tehtävä on täytetty. Mökeillä on usein paljon tavaraa, ja ehjän ja käyttökelpoisen voi myydä tai lahjoittaa eteenpäin eikä heittää roskiin.

5. Kumpi kannattaa, oma vai yhteinen jätekeräys?

Oma jäteastia on toki vaivattomampi mutta ei kovin järkevä ratkaisu ympäristön näkökulmasta, jos jäteauto ajelee mökkitien päähän hakemaan yhden astian. Pelkän sekajätteen kerääminen ei myöskään ole nykypäivää. Yhteiskeräyspisteellä tai ainakin kunnon lajittelupisteellä onnistuu kattavampi lajittelu. Monin paikoin niistä löytyy jo lasin, metallin sekä muovi- ja kartonkipakkausten kierrätys.

6. Paljonko mökin jätehuolto keskimäärin maksaa?

Maksut vaihtelevat kunnittain. Esimerkiksi Rosk’n Rollin alueella yhteiskeräysjätemaksu on mökkiläisille alle kuusi euroa kuussa eli noin 70 euroa vuodessa. Siihen verrattuna oma jäteastia tulee tuplasti kalliimmaksi. Jätehuoltomääräykset vaativat tyhjentämään sekajäteastian kahdesti kuussa, tällöin 240-litraisen astian tyhjennys maksaa noin 12 euroa kuukaudessa.

Mökillä pätevät samat konstit kuin vakituisessakin asumisessa. Ruokaa kannattaa tehdä hävikkiä minimoiden.

7. Mitä jätettä saa polttaa?

Jätteen polttaminen alkaa mökeilläkin olla historiaa. Puhtaiden materiaalien kuten sanomalehtipaperin tai pakkauspuun eli esimerkiksi puhtaasta puusta tehdyn kuormalavan polttaminen saunanpesää tai takkaa sytyttäessä on sallittua. Kartonkipakkaukset eivät muovi- ja alumiinikerrosten vuoksi sovellu polttamiseen lainkaan. Niiden sisältämät palokaasut eivät ole hyväksi takalle ja kiukaalle, ja hiukkasista tulee ympäristöhaittoja. Myös kyllästetyn puun polttaminen on kiellettyä.

8. Mikä on paras paikka ruoka- ja puutarhajätteelle?

Biojätettä ei juuri kerätä mökkien yhteiskeräyspisteillä hajuhaittojen ja tuhoeläinten takia, joten oma umpinainen kompostori on sille helpoin ja paras paikka. Poltettavan sekajätteen joukossa ruokajäte ei ole hyvästä, koska se on märkää eikä siinä ole lämpöarvoakaan. Risuja, lehtiä, haravointijätettä tai vaikka rannasta ruopattuja kaisloja mökillä voi tulla paljonkin. Niille riittää avonainen puukehikko, kun vain muistaa käännellä kompostia, jotta siitä ei tule liian tiivis. Myös jäteasemille otetaan vastaan puutarhajätettä.

9. Entäpä huussijätteen loppusijoitus?

Wc-jätteitä hoidetaan mökeillä hyvin eri tavoin. Mökki voi olla kunnallisessa viemäriverkossa, tai sillä voi olla oma umpisäiliö tai jätevesijärjestelmä. Vesivessan viemäröinnin on oltava jätevesiasetuksen mukainen. Monen mielestä mökille kuuluu ulkohuussi. Kuivakäymälä onkin kelpo ratkaisu ja vesiensuojelun perusta. Kompostoiva käymälä muuttaa jätteen helpoiten käyttökelpoiseksi mullaksi. Huussijätteen pitää antaa rauhassa muhia vielä vuosi tyhjennyksen jälkeen, jotta haitalliset bakteerit ovat tuhoutuneet. Kuntien ympäristönsuojelumääräykset vaihtelevat, mutta arvio on, ettei vanhaa astiamallista huussia sallita enää missään.

10. Miten grillauksesta syntyisi mahdollisimman vähän jätettä?

Grillaamisessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti alumiinivuokiin. Alumiinin valmistus on hyvin energiaa kuluttavaa ja siten hiilidioksidipäästöjä aiheuttavaa, joten alumiinivuokia ei kannata ajatella kertakäyttöisinä, vaan pestä ja käyttää useamman kerran. Ruoka saatetaan pitää lämpimänä alumiinifoliolla, mutta kannellinen posliinivuoka olisi parempi vaihtoehto. Alumiini on melko kevyttä metallia uusiokäyttöön, mutta sen saa silti laittaa metallinkeräykseen. Hiilillä grillatessa isommat hiilet laitetaan käytön jälkeen kompostiin ja tuhka levitellään puutarhaan.

11. Miten kierrätys otetaan huomioon remontoinnissa?

Mökeillä rakennetaan ja remontoidaan paljon. Vanhat maalit ja vaikkapa sähköromut eivät säilömällä parane. Kaikki vaaralliset jätteet ja sähköelektroniikka otetaan vastaan kierrätysasemilla maksutta. Pieniä sähkölaitteita ottavat vastaan myös vastaavia tuotteita myyvät kaupat. Monin paikoin mökkiläiset on huomioitu keräyksissä, esimerkiksi saaristossa kiertää Roope-lautta hakemassa jätettä ilmaiseksi pois.

12. Entä puutarhakalusteissa?

Puutarhakalusteissa elinkaaren pidentäminen huoltamisella on tärkeintä. Silloin ne pysyvät käyttökelpoisina mahdollisimman pitkään eikä kalustoa tarvitse uusia muutaman vuoden välein. Puisissa kalusteissa huoltaminen maalaamalla tai öljyämällä on erityisen tärkeää, jotta sääolosuhteet eivät rasita niitä pilalle. Parhaiten ovat kierrätettävissä metallikalusteet, niistäkin tosin pitää purkaa ensin mahdolliset istuinosat tai pöytälevyt, jos ne ovat eri materiaalia. Muovisia tai komposiitista eli yhteen sekoitetusta puusta ja muovista tehtyjä kalusteita ei saa laittaa muovinkeräykseen, vaan ne menevät tällä hetkellä suoraan polttolaitokseen. Tulevaisuudessa muun kuin pakkausmuovin saa ehkä kierrätettyä paremmin.

13. Voiko kierrätysasioihin vaikuttaa?

Jätehuollon järjestää usein kunnan tekninen toimi tai ympäristötoimi. Niille voi antaa palautetta ja kertoa toiveistaan. Usein kunnat kuuntelevat kiitettävästi kausiasukkaita, sillä he ovat kunnille tärkeitä rahantuojia kiinteistöveron ja kuluttamisen ansiosta.

Lähteet: Olli Miettinen, liiketoimintapäällikkö, Lassila & Tikanojan ympäristöpalvelut, Kiertokapulan Kesämökin jäteopas, huussi.net.

1 kommentti