Avotakka

Miten Avotakan kodit valitaan ja mitä kotikuvauksissa oikeasti tapahtuu? Sisustustoimittaja kertoo

Miten Avotakan kodit valitaan ja mitä kotikuvauksissa oikeasti tapahtuu? Sisustustoimittaja kertoo
Miten kodit valitaan Avotakkaan? Entä mitä tapahtuu, kun toimittaja ja kuvaaja menevät kuvauspaikalle ja kuinka paljon asuntoja stailataan kuvauksissa? Nämä kysymykset askarruttavat sisustuslehden lukijoita.
Julkaistu: 14.9.2018

Miten kodit löytyvät?

Metsästämme koteja puskaradion avulla. Kyselemme ystäviltä ja tuttavilta, onko heillä tiedossaan jokin kiinnostava koti, kerrostalohuoneisto, omakotitalo tai kesäasunto. Aina kun sisustustoimittaja käy kylässä, hän katsoo kotia sillä silmällä.

Sisustusalan ammattilaiset sekä freelance-toimittajat sekä -kuvaajat tarjoavat myös kohteita. Näin saamme koteja eri puolilta Suomea, eikä tarjonnasta tule liian Helsinki-keskeistä.

Tässä kodissa viehättää värikäs, runsas ja boheemi tyyli. Kuvauksissa tyhjälle penkille laitettin kirjapinoja ja pöytävalaisin. Maija Toukolehden ja hänen tyttärensä Lakshimin koti esiteltiin Avotakassa.

Lukijat ottavat meihin myös suoraan yhteyttä ja vinkkaavat joko omasta tai tuttavansa kauniista kodista. Lukijoiden aktiivisuus on ilahduttavaa. Bongaamme inspiroivia koteja myös Instagramista ja blogeista.

Sopivat kodit valitaan näyttökuvien perusteella. Nämä kuvat voi ottaa vaikka kännykällä. Kuvaa eri huoneet niin, että toimitus saa käsityksen koko kodista. Kuvaa luonnonvalossa ja sammuta kaikki valaisimet. Keinovalossa kuvattu koti näyttää helposti tunkkaiselta ja kellertävältä. Jos käytät järjestelmäkameraa, älä käytä laajakulmaa. Se vääristää linjoja ja saa kodin näyttämään nukkekodilta etenkin, jos siellä on korkeat huoneet.

Mitkä kodit päätyvät lehteen?

Kodin tyyli voi olla klassinen, moderni, boheemi, vintage, urbaani tai sekoitus uutta ja vanhaa. Tärkeintä on yhtenäinen tyyli. Kuvissa pitää näkyä sisustuksen punainen lanka, sillä kotijutussa on 8–12 kuvaa. Kodit valitaan myös sesongin mukaan. Helmikuussa alkaa kevätsesonki ja lokakuussa talvisesonki. Kesällä kuvattu koti, jonka ikkunoista pilkottavat syreenipensaat, ei toimi joulukuun lehdessä.

Mitä kotikuvauksessa tapahtuu?

Pyrimme kuvaajan kanssa löytämään kodin parhaat kuvakulmat ja päätämme, kuvaammeko tilan suoraan edestä vai hieman sivulta. Päätämme myös sen, mitä kaikkea kuvassa näkyy: näytämmekö koko huoneen yhdessä kuvassa vai rajaammeko kuvan siten, että tilasta näkyy vain osa? Jos jokin tila on hieman keskeneräinen tai se ei sovi kokonaisuuteen, jätämme sen kuvaamatta. Pyrimme tekemään kuvat siten, että lukijalle hahmottuvat kodin eri tilat ja tunnelma.

Kuvaamme luonnonvalossa aina, kun se on mahdollista. Kotien kuvaaminen marras-, joulu- ja tammikussa on haastavaa. Vaikka kuvaaja saa valaisulla sisätilat näyttämään valoisilta, ei valaisulla pystytä loihtimaan valoa ulos. Ikkunoista avautuva tummanharmaa maisema näyttää ankealta ja ylivalotetut valkoiset ikkunat näyttävät lavasteilta. Sen vuoksi emme yleensä tee kotikuvauksia talven pimeimpinä kuukausina.

Kuvaaja Jaanis Kerkiksen työvälineet Vallilassa sijaitsevan kaksion keittiössä.
Joskus hyvän kuvakulman löytäminen vaatii kikkailua. Kameran jalkaa tukee leikkuulauta.

Stailataanko koteja?

Emme vie koteihin ylimääräisiä tavaroita tai tekstiilejä kukkia lukuun ottamatta. Käytämme kuvauksissa niitä esineitä, joita kodissa on. Jos kuva näyttää liian tyhjältä, etsimme kodista siihen sopivan tuotteen, kuten maljakon, lehtipinon, huovan, viherkasvin tai tuolin. Kysymme asukkailta, saammeko penkoa heidän komeroitaan, jos tarve vaatii. Vastaus on aina myönteinen. Kuvat ovat onnistuneet, kun asukas toteaa ”Vau, onpa meillä kivan näköinen koti!”

Vaikka ikkunoista avautuu viidakkomainen luonto, sijoitimme kuvan etualalle kukkapuskan tasapainottamaan sommitelmaa. Hakolan muotoilujohtaja Anna-Leena Hämäläisen koti esiteltiin Avotakassa.

Miten kotikuvaukseen valmistaudutaan?

Ei kannata tehdä suursiivousta eikä stressata, ovatko sohvatyynyt ja esineet oikeissa paikoissa. Kuvaustilanteessa joudumme aina hieman siirtelemään ja vaihtamaan tavaroiden paikkoja. Ikkunat kannattaa pestä vain, jos ne ovat niin kuraiset, että et näe ulos. Ikkunoissa oleva pöly ei näy vastavalossa.

Kommentoi »