Mitä oikein ajattelimme? Lihakirves ja vaaralliset cheddarkolmiot – nämä arkistomme 15 retroreseptiä hämmentävät meitä itseämmekin!


Arkistojemme kätköistä kummittelee! Yli 14000 reseptimme joukossa on todellisia helmiä – vai mitä sanot näistä herkuista?
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

1. "Suolaiset Aaltopalat"

Maksamakkaraa ja suomalaista designia!

Nämä illanistujaisten vetonaulat kootaan muun muassa leivästä, maksamakkarasta ja mustaherukkahyytelöstä. Suolaiset Aaltopalat ovat parhaimmillaan pikkutunneilla, kun maksamakkarasiivut ovat reunoiltaan hieman kuivuneita ja käpristyneitä.

2. "Lihakirveet eli tapparat"

Lihaa lihalla ja lihalla, eli makkaralla ja pekonilla höystettyä jauhelihamureketta, voilà!

Lihakirveet eli tapparat maistuvat erityisesti tuhdin liharuoan ystäville ja tamperelaisille lätkäfaneille. Nappaa tästä idea kesän grillibileisiin tai jääkiekkopelin aftereille!

3. "Vaaralliset cheddarkolmiot"

Kun elämään kaipaa jännitystä, vastaus ovat Vaaralliset cheddarkolmiot.

Vaaralliset cheddarkolmiot tekevät totta sanonnasta "Yksinkertainen on kaunista". Rouskuvat herkkupalat nimittäin sisältävät ainoastaan hapankorppua ja cheddarjuustoviipaleita. Mutta varo, nämä pistävät!

4. "Pariisin pellen tikkarileivät"

Miten maireasti nämä pellet hymyilevätkään!

Ruoalla saa leikkiä! Pariisin pellen tikkarileivät ovat mitä näppärin keino saada lapsetkin syömään tomaatteja ja oliiveja. Mutta iltapalaksi näitä ei ehkä kannata nautiskella, etteivät maireasti hymyilevät pellet palaa yöllä kostamaan.

5. "Muna-anjovistornit salaattipedillä"

Pääsiäisen hittiherkku, ole hyvä!

Muna-anjovistornit kohoavat korkeuksiin kuin Kyöpelinvuoren äkkijyrkät rinteet! Jos aika ei kuitenkaan riitä torniaskarteluun, täytteen voi lusikoida keitetyille munanpuolikkaille.

6. "Mustat makkarat piilosilla"

Kukkuu!

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 – täältä tullaan! Kun mustat makkarat piilosilla -annoksen perunasosetta kauhoo tarpeeksi reippaasti, palkintona paljastuu sipulilla ja omenalla höystetty mustamakkarayllätys.

7. "Rapu-kasvishyytelö salaattipedillä"

Muistatko kulttielokuva Jurassic Parkin kohtauksen, jossa dinoja pakoon päässyt Lex-tyttö ahmii nälkäisenä ruokaa hotellilla, kun hyytelö hänen lusikallaan alkaa yhtäkkiä tutista hänen huomatessaan velociraptorin hotellin sisällä? Niin muistamme mekin.

Hmm, hyytelöä! Rapu-kasvishyytelö salaattipedillä on raikas yhdistelmä meren antimia, kasviksia ja suussasulavaa liivatetta. Kukapa ei herne-maissi-paprikasta tykkäisi!

8. "Heimopäällikön mureke"

Äijäruokaa vihreällä twistillä!

Tämä luolamiesten suosikkiruoka kypsennetään uunissa savipadassa. Olihan 2000 vuotta ennen ajanlaskun alkua saatavilla sipulikeittoaineksia, ketsuppia ja pakasteherneitä, olihan?

9. "Nallekarhu-munakas"

Possu! Ei kun nalle.

Nallekarhu-munakkaalle nyökkäilee tyytyväisenä ravintoterapeuttikin: jos perheen lapset ovat nirsompaa sorttia, heitä voi yrittää jallittaa kokoamalla ateriasta suosikkieläimen näköisen. Rakkaat, tänään tarjolla on unilelua!

10. "Trooppinen salaatti"

Etelän hedelmät tuovat kotikokkailuun eksoottista tuulahdusta.

Reiluja paloja mangoa ja papaijaa, limen hapokkuutta ja sentin paksuisia sipulirenkaita. Niistä on trooppinen salaatti tehty!

11. "Mustarastaan seesamikinuskit"

Lapset, nyt ruokitaan linnut!

Nämä lasten kanssa kokattavaksi tarkoitetut siemenherkut eivät suinkaan ole pikkulintujen luksustalipalloja. Mustarastaan seesamikinuskit ilahduttavat makeasta tykkäävää ihmisolentoa rouskuvalla rakenteellaan.

12. "Supersalainen kastike hedelmille"

Säilykehedelmiä ja jotakin, mitä ei saa muille kertoa.

Mitä salaisempi resepti, sen herkullisempaa ruoan on oltava. Vai etkö muka ole syönyt joskus jotakin "mummon salaisella reseptillä" valmistettua? Ja toisaalta: eipähän Coca-Colakaan megahittinsä reseptiä julkisesti huutele!

(Psst! Supersalainen kastike hedelmille valmistetaan kondensoidusta maidosta, joka keitetään kinuskiksi.)

13. "Hirviökakku"

Pahoittelemme kuvamateriaalia, joka voi järkyttää herkempiä katsojia.

Halloween-kakun on syytäkin olla karmiva, mutta tämäpä hirviökakku on kuin suoraan Manaaja- tai Painajainen Elm Streetillä -elokuvasta.

14. "Linnunmaitojuoma"

Kuka valitsee kaakaon, kun voi ottaa linnunmaitojuoman?

Lehmänmaito, kauramaito ja soijamaito ovat jo ihan tuttuja juttuja, mutta saisiko olla linnunmaitoa? Lämmin linnunmaitojuoma yllättää makeudellaan ja kermaisuudellaan. Kun lasten silmä välttää, omaan mukiin lorautetaan rommia.

15. "Maitokahvi"

Arvoitus: mitä kahta ainesta maitokahviin tarvitaan?

Pitkän kaavan mukaan nautiskellun, täyteläisen aterian kruunaa kunnon maitokahvi. Ja sehän sisältää, yllätys yllätys: suodatinkahvia ja maitoa!

Korjaus 15.4.2019 klo 11.11: Muokattu kuvatekstiä, jossa kerrotaan Jurassic Park -elokuvasta. Kohtauksessa näkyy velociraptor, ei tyrannosaurus.

Julkaistu: 5.4.2019