Mitä jättimuratteja! Näin Iida-Maria kasvatti kahdessa kesässä nyrkin kokoisista pikkutaimista ryöppyäviä kaunottaria

Mitä jättimuratteja! Näin Iida-Maria kasvatti kahdessa kesässä nyrkin kokoisista pikkutaimista ryöppyäviä kaunottaria
Iida-Maria Ikkala ihastui muratteihin aikoinaan Ranskan-matkalla. Hän päätti kokeilla, miten saisi kasvatettua Suomen oloissa samanlaisia vihreitä jättejä. Kokeilu on onnistunut hyvin.

Iida-Maria, kylläpäs murattisi ovat upeita! Oletko itse yllättynyt, miten hyvin ne ovat talvehtineet?

Kyllä, ehdottomasti! Usein muratit menevät ruskeiksi risukasoiksi, mutta nämä sen kuin kasvavat talvellakin. Nyt alkaa murattieni kolmas kesä. Ostin ne nyrkin kokoisina, joten aika paljon ne ovat kasvaneet kokoa. Otan tämän myös kokeena työn puolesta, sillä työskentelen Saarijärven Hankkijalla puutarhavastaavana – nämä taimetkin ovat sieltä peräisin. Näytän joskus asiakkaille kuvia omista murateistani, jotta ihmiset huomaavat, että muratit voivat viihtyä hyvin Suomen oloissakin!

Iida-Maria Ikkala otti murattinsa tänä vuonna pois talvisäilöstä jo huhtikuun puolivälissä. Kaikki jutun kuvat Iida-Maria Ikkala.

Missä murattisi viettävät talven?

Vien muratit ensimmäisten yöpakkasten aikaan talvehtimaan pihapiirissämme olevaan tyhjään rakennukseen. Lämpötila on 3–5 astetta. Talvetan samassa tilassa myös ruusuja, verenpisaroita, kärhöjä, hortensioita ja pasuunakukkia. Muratit saavat yleensä olla siellä, missä tilaa on. En ole huomannut suurta eroa siinä, ovatko ne talvehtineet valoisassa vai pimeässä – kumpaakin olen kokeillut.

Oletko hoitanut niitä jotenkin talven aikana?

Kastelen niitä kahden tai kolmen viikon välein. Olen antanut pienen lorauksen vettä. Muuten muratit ovat saaneet olla aivan omissa oloissaan.

Milloin muratit pääsevät ulos keväällä?

Riippuu keväästä. Tänä keväänä otin ne ulos jo huhtikuun puolivälissä, kun viikkoon ei ollut luvattu yöpakkasia. Ne tottuvat melko nopeasti ulkona olemiseen, joten en ole peitellyt niitä yöksi.

Millaisessa paikassa muratit ovat pihallasi?

Ne viettävät kesän melko varjoisassa paikassa isoissa ruukuissa. Pienilehtiset muratit ovat samassa ruukussa puksipuiden kanssa, isommat hortensioiden. Olen todennut, että nämä yhdistelmät viihtyvät samoissa olosuhteissa ja niiden kastelutiheys on suurin piirtein sama.

Miten hoidat muratteja kesällä?

Lannoitan niitä Kekkilän vaaleanpunaisella kastelulannoitteella lähes jokaisella kastelukerralla. Kastelen kaikkia kasvejani purovedellä, jota pumppaamme suureen, tuhannen litran säiliöön.

Haluatko yhtä upeita muratteja? Katso ohjeet muratin kasvatukseen ja hoitoon tästä jutusta.

Mikä on suhteesi muratteihin?

Rakastan muratteja ihan yli kaiken! Tykästyin niihin joitakin vuosia sitten, kun olin Ranskassa reissussa mieheni kanssa. Siellä muratteja kasvaa luonnonvaraisena joka paikassa, ja ne ovat upeasti levittäytyneet ympäristöön. Siellä sanoin, että minullekin näitä valtavia muratteja, kiitos!

Suositteletko muratteja muillekin?

Muratit ovat mielestäni aivan aliarvostettuja meillä Suomessa. Olen kuullut sanottavan, että vanha kansa pitää muratteja kuoleman ja surun kasveina. Ehkä tästä ennakkoluulosta olisi aika päästä eroon!

Julkaistu: 7.5.2019
2 kommenttia