Yksinkertaisen nerokasta! Mira tuunasi tylsästä kuramatosta katseenvangitsijan – tämän helpon kikan avulla ympyröistä saa täydellisiä

Yksinkertaisen nerokasta! Mira tuunasi tylsästä kuramatosta katseenvangitsijan – tämän helpon kikan avulla ympyröistä saa täydellisiä
Kun espoolainen Mira Koivisto, 39, kyllästyi eteisen valjuun ilmeeseen, hän keksi muotoilla rautakaupassa metritavarana myytävästä kuramatosta uuden. Saksilla leikaten syntyi leikkisän tyylikäs matto, jonka myötä koko eteisen ilme piristyi.
Julkaistu: 29.1.2019

Millainen matto teillä oli eteisessä aiemmin?

Aikaisemmin eteisessä oli Ikean harmaa Hodde-matto. Se oli kooltaan sopiva ja materiaaliltaankin käypä, mutta ilmeeltään melko tavanomainen. Harmaudessaan matto muutti valoisan eteisen tunkkaiseksi, sillä sävy oli turhan sama kuin lattiassakin.

Mistä keksit idean leikkisän pyörylämattoon? Miksi halusit sellaisen teille?

Eteinen on ensikohtaaminen asunnon kanssa. Halusin, että se kertoo, millaisia me olemme ja millainen kotimme on. Tykkään siitä, että sisustuksessa on jotain yllättävää, ja panostan mielelläni isoihin, rauhallisiin kokonaisuuksiin ja kivoihin yksityiskohtiin.

Selailin pitkään erilaisia mattovaihtoehtoja löytämättä sellaista, joka sopisi eteiseen ulkonäöllisesti ja kestäisi myös kovan päivittäisen käytön. Vastaan tuli myös pOmpUp-matto, josta pidin kovasti. Materiaali ei kuitenkaan ollut eteiseen sopiva, ja matto on myös hintava. Meillä on pieni lapsi ja koira, joten hiekka, kura ja loska ovat eteisessämme valitettavasti melko tavanomainen näky. Tästä syystä en ollut valmis sijoittamaan mattoon niin paljon rahaa.

Samoihin aikoihin leikkelin vanhasta kuramatosta ruokakupin alustaa koirallemme ja huomasin, että materiaali taipuu mukavasti eri muotoihin purkautumatta. Niinpä palapelin palaset loksahtivat kohdalleen: päätin kokeilla, saisiko kuramatosta tehtyä samantyyppisen maton kuin tuo kiva pOmpUp-designmatto.

Eteinen on ensikohtaaminen asunnon kanssa. Halusin, että se kertoo, millaisia me olemme ja millainen kotimme on.
Aiemmin Mirasta tuntui, ettei eteinen kuvastanut kodin muuta sisustustyyliä. Nyt ilme on sopivan moderni ja leikkisä. Kuva: Mira Koivisto

Kuinka kauan tämä matto on ollut teillä?

Vanhempi matto on nyt noin 1,5 vuotta vanha. Sijoitin sen aluksi lastenhuoneeseen, sillä muotokieli oli kivan leikkisä ja muistutti Mikki Hiiren korvia. Lopulta kuramatto ei kuitenkaan ollut materiaalina kiva, kun lapsi leikkii paljon lattialla.

Kun silloinen eteisen mattomme lähti pesulaan viime kesänä, kokeilin, miltä lastenhuoneen matto näyttäisi eteisessä. Siihen se sitten jäikin! Aluksi mattoja oli vain yksi, mutta koska siitä tuli niin kiva, tein vielä toisenkin. Asetin molemmat matot lopulta eteiseen, koska tila on melko suuri. Metritavarana myytävästä materiaalista olisi saanut yhden isonkin maton, mutta näin oli mielestäni kiva ja käytettävä, joten en tehnyt uutta.

Mitä tarvikkeita maton tekemiseen tarvittiin? Mitä matto tuli maksamaan?

Ostin mattoa Espoon keskuksen K-raudasta. Sitä oli tarjolla ainoastaan metritavarana ja leikkaamiseen tarvittiin henkilökunnan apua. En enää valitettavasti muista maton kauppanimeä.

Maton muotoiluun käytin ihan tavallisia saksia. Lisäksi tarvittiin vain nasta, lankaa ja valkoinen liitu, joiden avulla piirsin ympyrät maton taustapuolelle.

Muistaakseni maksoin 200 x 300 cm -kokoisesta maton palasta noin 60 euroa. Toinen matto oli pienempi, joten kulut jäivät yhteensä varmaankin noin 90 euroon.

Kuvailetko, miten teit maton.

Aluksi käänsin maton nurjan puolen ylöspäin ja tein liidulla hahmotelmia mattoon, jotta näkisin, millainen sommitelma miellyttää silmää. Kun olin tyytyväinen, kiinnitin langan toisen pään nastaan ja toisen pään liituun. Asetin nastan suunnilleen hahmottelemani ympyrän keskelle, suoristin langan ja aloin piirtää liidulla ympyrää. Samalla tavalla piirsin kaikki ympyrät – langan pituutta säätelemällä saa aikaan erikokoisia ympyröitä. Lopuksi leikkasin maton saksilla muotoonsa.

Oliko matot mielestäsi helppo vai vaikea tehdä?

Mattojen tekeminen tuntui helpolta. Materiaalin leikkaaminen toki kivisti välillä kättä, kun samaa leikkaavaa liikettä teki pitkään, ja toki matossa oli jonkin verran paksuutta. Kättä piti siis välillä vähän lepuuttaa. Kärsivällisyyttäkin vaadittiin, jotta muodosta sai tasaisen.

Pientä haastetta tuli siitä, että nasta ei halunnut pysyä paikoillaan ympyröitä piirtäessä, vaan toisella kädellä piti painaa nastaa mattoon. Kaiken kaikkiaan maton tekeminen oli kuitenkin mielestäni helppoa.

Kuinka paksu matto on? Pysyykö se hyvin paikoillaan?

Matot ovat vain noin kolme millimetriä paksuja. Pinta on tasainen, eikä siinä ole uria kuten joissakin kuramatoissa.

Pohja on kumia, joten matto ei juurikaan liiku lattialla ollessaan, vaikka meillä on koira ja lapsi. Rullautumistakaan en ole havainnut. Matto näyttää olevan edelleen tiukasti lattiassa kiinni kaikilta reunoiltaan.

Mitä pidät matosta nyt, kun se on valmis? Millaisia kommentteja olet saanut?

Tykkään matosta kovasti. Minusta se tekee eteiseen modernin ja hieman leikkisän tunnelman olematta kuitenkaan lapsellinen tai liian kitsch.

Jos aloittaisin nyt tekemään uutta mattoa juuri eteiseen, saattaisin miettiä ympyröiden sijaintia tarkemmin niin, että ne peittäisivät sisääntuloväylältä lattian kokonaan. Matothan tosiaan olivat alun perin toisissa huoneissa, joten muoto oli valmiina, kun toin nämä eteiseen.

Mattoa kyllä ihastellaan paljon. Moni arvelee, että se on leikkautettu teollisesti muotoonsa. Ihmisten on vaikea uskoa, että tämä on DIY. Ilmeisesti muotokieli ja toteutus ovat osuneet aika nappiin.

1 kommentti