Minne katosivat mäntypaneelit ja pirttikalustot? Katso, kuinka mökkien sisustustrendit ovat vuosien varrella muuttuneet!
Sisustus
Minne katosivat mäntypaneelit ja pirttikalustot? Katso, kuinka mökkien sisustustrendit ovat vuosien varrella muuttuneet!
Jämäkkä pirttipöytä, hirsiseinät ja mäntypaneelit olivat pitkään mökkisisustuksen valtavirtaa. Sittemmin lomakodit ovat kokeneet melkoisen valkopesun. Myös ikkunat ovat suurentuneet, koska maisemasta halutaan nauttia sisälläkin.
Julkaistu 25.5.2018
Meillä kotona

Tämä sisustustyyli on ollut mökeillä suosittu 1980-luvulta alkaen. Pääväri on saunojen pukuhuoneista tuttu mäntypuun sävy, jota piristettiin poltetun oranssin värisillä tekstiileillä.

Pirttipöytä on sijoitettu ikkunan eteen, koska mikään ei voita järvi- tai merimaiseman tuijottelua. Matkatelevisiosta katsottiin puoli yhdeksän uutiset ja urheilukilpailut. Seinäkellon tikitys loi kodikuutta ja rytmitti päivän aktiviteetit. Kuva on vuodelta 2000.

Tummat hirsiseinät toivat mökkiin kodikkuutta mutta myös pimeyttä, jonka vuoksi valot pidettiin päällä aamusta iltaan. Jykevän pirtinpöydän ääressä pelattiin korttia, syötin ja kahviteltiin.

Ruoan jälkeen oli hyvä keinahdella kiikkutuolissa, jolla oli paraatipaikka keskellä huonetta. Pahkasta valmistetun keinutuolin alla on kudottu perinnematto, johon on yhdistetty rohkeasti raidallinen räsymatto. Yllä oleva kuva on Meidän Mökki -lehdestä vuodelta 1997.

Perinteinen hirsimökki raikastuu, kun mäntypuun väriset kalusteet korvataan valkoisilla. Tämän mökin asukas on maalannut vanhat puuhyllyt valkoisella maalilla.

Ikkunan alla on käytännöllinen laverisänky, jossa on kätevät säilytyslaatikot vuodevaatteille. Räsymattoja ei enää asetella viivasuoriin linjoihin vaan rennosti päällekkäin. Kuva on vuodelta 2016.

Valkoisten seinien valtakausi alkoi mökeillä kymmenisen vuotta sitten. Näin mökkeihin haluttiin tuoda raikkautta ja valoisuutta.

Sohvasta tuli mökillä yhtä tärkeä kaluste kuin kaupunkikodissa. Tässä mökissä kulmasohva on toteutettu kahdella runkopatjalla, jotka on verhoiltu pellavakankaalla ja asustettu runsailla tyynyillä.

Mökin historiasta kertovat vanhat kalusteet ovat tärkeitä, ja ne yhdistetään sisustukseen ajan patinoimina tai maalattuina. Kuva on vuodelta 2013.

Tässä on monen nykymökkeilijän unelma: iso ikkuna ja idylinen maisema, raikas ja rento sisustustyyli. Ikkuna-aukkojen suurentaminen ja hirsiseinien vaalentaminen tekee vanhoista mökeistä ihan uudennäköisiä kesäparatiiseja.

Kun liukuovet ovat auki, on olohuone kuin osa terassia. Muhkeilta sohvilta kelpaa tuijotella horisonttia! Kuva on vuodelta 2016.

Sähkötön mökki ilman juoksevaa vettä ja sisävessaa on monelle nykyään kauhistus. Mökkiin halutaan samat mukavuudet kuin varsinaiseen kotiin.

Tässä lomakodissa graafinen mustavalkoisuus mukailee kaupunkiasunnon modernia ilmettä. Pirtinpöydän tilalle ovat tulleet sirot pöydät ja jakkarat. Keveä vaaterekki korvaa raskaan kaapiston. Kuva on vuodelta 2017.

Keittiö voi sulautua oleskelu- ja ruokailutilaan myös mökillä. 1950–60-luvuilla rakennettujen mökkien ahtaat keittosyvennykset ja kapeat, pitkulaiset keittiöt ovat uusien mökinomistajien purkulistalla yleensä ensimmäisenä. Kuva on vuodelta 2017.

Kommentoi »