Niin söpöjä, ettei syödä raaski! Minna koristelee jopa tuhansia pipareita vuodessa pikkutarkoilla pitsikuvioilla ja jouluhahmoilla
Ihmiset
Niin söpöjä, ettei syödä raaski! Minna koristelee jopa tuhansia pipareita vuodessa pikkutarkoilla pitsikuvioilla ja jouluhahmoilla
Minna Sumella on aina piparitaikinaa pakkasessa, jotta hän pääsee koristelemaan keksejä vaikka aamulla ennen töihin lähtöä. Joulun alla hän koristelee pipareita päivittäin, helposti kahdeksankin tuntia.
Julkaistu 13.12.2019
Kotivinkki

”Raaskiiko näitä syödä, monet kysyvät kekseistäni. Lapset raaskivat, mutta aikuiset laittavat piparit säilöön. Aloin koristella pipareita kymmenen vuotta sitten. Ensimmäiset keksini olivat enkeleitä. Innostuin koristelusta, koska siinä saan käyttää luovuuttani. Halusin myös oppia uusia tekniikoita ja niksejä.

Minulla on aina piparitaikinaa pakkasessa, jotta pääsen leipomaan, kun inspiraatio iskee. Saatan herätä aamulla aikaisemmin, jotta ehdin koristella ennen kuin lähden töihin. Kun on aikaa, koristellessa menee helposti kahdeksan tuntia – tai mitä selkä kestää. Työasento ei ole ergonominen.

Isojen pintojen pursottaminen on Minnan mielestä vähän tylsää. Mielenkiintoisempaa on tehdä yksityiskohtia ja nähdä, minkälainen keksistä tulee.
Koristeluun tarvitaan pursotinpusseja, tylloja, elintarvikevärejä ja ­tusseja, siveltimiä ja koristejauheita. ”Kun menen leipomokauppaan, asetan itselleni budjetin. Muuten homma lähtisi lapasesta”, Minna sanoo.
Minna piirtää ensin kuvan paperille, leikkaa sen irti ja laminoi paperin leikkausmalliksi. Sitten hän leikkaa mallin avulla muodon taikinasta hedelmäveitsellä.

Tänä vuonna olen tehnyt 50 kiloa taikinaa, mutta se ei taida ihan riittää. Keksejä on syntynyt noin 600. Parhaimpana jouluna olen tehnyt 2 000 piparia. Se on maksimi, johon pystyn. Annan niitä lahjaksi ja olen käynyt myymässä joulumarkkinoilla.

Ennen leivoin kakkujakin, mutta tykkään siitä, että pipareihin voi käyttää enemmän aikaa. Kakut voi tehdä korkeintaan edellisenä päivänä, mutta keksit eivät mene miksikään parissakaan kuukaudessa.

Itse en ole kovin montaa piparia syönyt. Taikina on tehty äidin reseptillä, joten tiedän, että se on hyvää. Keksit maistuvat pumpernikkeleille.

Joskus tuskastun, mutta keksejä ei ole lentänyt seinään.
Ensimmäiset pitsikeksinsä Minna koristeli viisi vuotta sitten. ”Näissä kyllä huomaa eron ensimmäisiin versioihin.” Pitsikoristeet Minna pursottaa yhden millin tyllalla. Pohjalle hän on pursottanut ruudukon, jonka päälle hän tekee kirjontakuviot tippoina.
Minna Sume työskentelee ravintolassa. ”Keksien kanssa olen itseoppinut. Olisi hienoa, jos voisin joskus tehdä keksejä työkseni.”

Koristelu palkitsee, koska ihmiset tulevat näistä hyvälle tuulelle. Harva pystyy menemään hymyilemättä ohitse. Tykkään ladata kuvia sosiaaliseen mediaan. Eräs nainen oli alkanut opetella koristelua kuvieni innoittamana, ja se oli hieno juttu.

Jos osaan piirtää kuvan paperille, osaan tehdä sen pursotinpussillakin. Joulupipareiden lisäksi olen tehnyt paljon muitakin hahmoja: yksisarvisia, pokemoneja, pääsiäiskeksejä, Simpsoneita.

Pursotan reunat nopeasti ja levitän pohjavärin kymmenessä sekunnissa. Yksityiskohtaiset koristelut kestävät pidempään. En ole ikinä ottanut aikaa, kuinka kauan keksin koristeleminen kestää. Pitäisi varmaan ottaa, sillä sitä kysytään paljon.

Olen joskus sanonut äidille, että minulla on huonot hermot, mutta silloin äiti muistuttaa kekseistä.
”Aluksi tein pikeerin valmiin ohjeen mukaan, mutta nyt olen oppinut muokkaamaan sitä tarpeen mukaan. Eri kohtiin tarvitaan eripaksuista pikeeriä.”
”Tänä vuonna myyn ensimmäistä kertaa keksejäni Tuomaan markkinoilla Helsingissä. Se on ollut unelmani, joka nyt toteutuu.”

Koristelu vaatii vakaata kättä, kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä. Olen joskus sanonut äidille, että minulla on huonot hermot, mutta silloin äiti muistuttaa kekseistä. Joskus tuskastun, jos koristelu epäonnistuu, mutta yksikään keksi ei vielä ole lentänyt seinään.

Sanoin kerran työkaverilleni, että varmaan lopettaisin tämän vain, jos minulta menisi käsi poikki. Mutta kaveri arveli, että sitten opettelisin pursottamaan toisella kädellä.”

2 kommenttia