Kotivinkki

Milloin jääkaappi siivotaan?

Milloin jääkaappi siivotaan?
Jääkaapin siivoaminen jää meidän perheessä usein paitsioon. Kuinka usein se oikein pitäisi siivota – ja miten? Missä vaiheessa sillit ja muut purkkisäilykkeet pitää heittää pois? Mistä tietää, milloin omatekoiset hillot ja mehut ovat menneet vanhaksi? Entä haittaako pieni kosteus jääkaapissa? Uusavuton emäntä?
Julkaistu: 6.5.2010

Ensiksi: lähes kaikki jääkaapit ovat automaattisulatteisia, joten sinun ei tarvitse huolehtia huurteenpoistosta, ellei laitteessa ei ole pakastinosaa. Joissakin tapauksissa, jos vaikka jääkaapin ovi on jäänyt raolleen, voi höyrystimeen kerääntyä niin paksu huurrekerros, että se ei ehdi sulaa sulamisjakson aikana. Silloin laite on sulatettava käsin. Painonapilla sulattava jääkaappi vaatii viikoittaisen sulattamisen.

Antibakteriasuojauksesta ja automaattisesta huurteenpoistosta huolimatta jääkaappi on tietysti myös siivottava. Tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta on tehnyt toimivan listan, jolla jääkaapin puhdistus hoituu hyvin. Varaa työvälineiksi pesuvati ja -liina, kuivauspyyhe ja pesuaine. Älä käytä hankaavia pesimiä tai hankausaineita. Puhdistusaineeksi riittää käsiastianpesuaine, jonka ph on 6–8. Aloita puhdistaminen kun huurre on sulanut höyrystimestä. Irrota sitten jääkaapin pistoke pistorasiasta ja tyhjennä kaappi. Tämän jälkeen irrota, pese, huuhtele ja kuivaa hyllyt, vihanneslaatikot ja muut irrotettavat osat. Jotkut osat kestävät konepesua. Puhdista ja kuivaa sitten jääkaapin sisä- ja ulkopinnat, ovi ja tiivisteet. Älä käytä tiivisteisiin vahvoja pesuaineita, pelkkä vesi riittää. Äläkä roiski pesuvettä ohjaustauluun tai valaisimeen. Jääkaapin pohjalle valunut vesi voi olla merkki siitä, että tyhjennysputki on tukossa. Tarkista siis lopuksi, ettei sulavesiputkessa ole tukoksia. Tukoksen voit avata esimerkiksi taipuisalla vaijerilla. Jääkaapin alusta ja tausta imuroidaan kerran vuodessa. Tarkista samalla kompressorin päällä olevan haihdutusastian kunto ja se, että sulavesiputken pää on haihdutusastiassa.

Tunkkaisen hajun poistamiseen jääkaapista voit kokeilla väkiviinaetikkaa (10 ml litraan vettä) tai apteekissa myytävää kloramiinia (2 g litraan vettä), jolla jääkaappi pyyhitään. Myös ruokasooda (1-2 rkl) imee hajuja. Sillit ja muut säilykkeet pitää heittää pois viimeistään silloin, kun niiden viimeinen käyttöpäivä on ohitettu. Purkissa lukee usein, kuinka kauan tuote säilyy avattuna jääkaapissa. Kotitekoiset hillot voivat säilyä jopa vuosia, jos ne on säilötty hygieenisesti. Parhaita indikaattoreita on oma näkö- ja hajuaisti. Mikäli tuotteen pinnalla on hometta, maku on selvästi muuttunut ja säilyke haisee pahalta, heitä se pois.

Kotivinkin kotitalousasiantuntija Heli Mäntylä

Kommentoi »