Millenial pink on vuoden sisustusväri – näin mielikuva vaaleanpunaisesta muuttui ja pinkistä tuli sisustusvärien klassikko
Sisustus
Millenial pink on vuoden sisustusväri – näin mielikuva vaaleanpunaisesta muuttui ja pinkistä tuli sisustusvärien klassikko
Yhtäkkiä roosansävyisiä sisustuksia näkyi kaikkialla. Jopa mustavalkoista väriskaalaa tunnustaneet sisustusstailistit ja -bloggarit esittelivät kotejaan, joissa oli vaaleanpunaiset seinät. Vaaleanpunaisen voittokulkua on jatkunut kohta neljä vuotta, eikä värin suosio ole hiipumassa. Näin pinkistä tuli sisustusvärien klassikko.

Ensin tuli Scandi pink

Villitys vaaleanpunaiseen sisustusväriin alkoi virallisesti 2014 Wes Anderssonin The Grand Budapest Hotel -elokuvasta, jossa nähtiin pinkkejä hotellihuoneita ja herkullinen pinkki hotellirakennus. Pian skandinaavisiin sisustuksiin alkoi ilmestyä vaaleanpunaisia seiniä ja kalusteita. Sävy tosi oli murrettu poistamalla siitä sinisyys, mikä erotti värin makeasta Barbie-pinkistä. Tanskalaiset muotoiluyritykset Hay ja Muuto toivat markkinoille moderneja vaaleanpunaisia sohvapöytiä ja tuoleja. Sävy sai nimen Scandi pink.

Vuonna 1914 rakennetun hirstitalon seinät on maalattu Tikkurilan perinnevärikartan sävyllä 163X. Kuva Lars Rebers.

Vuonna 2015 sisustusvärikartojen kuningatar oli Rose Gold. Metallinhohtoinen pinkki toistui myös iPhone 7 -älypuhelimen kuorissa. 2016 Pantonen värikartassa vuoden väri oli Rose Quartz, ruusukvartsi, joka oli hieman puuteroidumpi pinkki kuin edeltäjänsä.

Hayn AAL82 -lounge -tuolin väri on Scandi pink.

Pinkki + punainen

Vuonna 2017 vaaleanpunaisen asema sisustusvärinä vahvistui entisestään. Punaisen eri sävyt olivat nimittäin pääroolissa Tukholman huonekalumessuilla. Siellä rentouduttiin lounge-tiloissa, joissa oli yhdistelty vaaleanpunaisia, tummanpunaisia ja terrakotan värisiä kalusteita. Väripaletista saattoi päätellä, että lempeät sävyt eivät todellakaan ole väistymässä vaan vahvistumassa. Ei siis ole yllätys, että vuoden 2018 väri on Millenial pink. Vaaleanpunainen on nyt vain entistä murretumpi ja hillitympi kuin edeltäjänsä. Siitä on tullut klassikko.

Pinkki on herkullinen väripari ruosteenpunaiselle. Kuva Tikkurila.
Arne Jacobsenin Seiska -tuoli sai nuden sävyn ja messinkijalat, Friz Hansen.
Norman Copenhagen tunnustaa pinkkiä. Showroomissa esitellään Cirkus -raheja.
Millenial pink on seesteinen seinänväri, sillä siinä on ripaus ruskeaa. Kuva Ferm Living.

Puuteria pintaan

Sisustusarkkitehti Fanni Suvila tutki pinkkiä maisterin tutkinnossaan Aalto yliopiston tila- ja kalustesuunnittelun laitoksella. Suvila ei ole yllättynyt värin vahvasta asemasta muoti- ja sisustusvärinä.

– Värin status on muuttunut. Pinkkiä ei enää mielletä pelkästään romanttiseksi tyttöjen väriksi. Siinä on vahva feministinen lataus, Suvila sanoo.

Puuterimainen, ruskealla sävytetty pinkki on sisustusarkkiehdin mielestä helppo sisustusväri, sillä siihen voi yhdistää monia muita murrettuja värejä, kuten harmaata, beigeä, tummanruskeaa, luumua ja ruosteenpunaista.

– Pinkki on silti joko–tai-väri. Monet asiakkani pitävä sitä liian trendikkäänä, Suvila toteaa.

Tikkurilan värimateriaaleista vastaava Marika Raike näkee vaaleanpunaisissa sävyissä paljon mahdollisuuksia. Niitä löytyy karkkiväreistä pehmeisiin puuterinsävyihin, vaikkapa H336 Leivos tai puuterinomainen X420 Neito.

– Meidän Color Now -väritiimimme työtapa on sellainen, että emme välttämättä nappaa kansainvälisten trendianalyysien värejä sellaisenaan, vaan koetamme tiimityönä löytää kunkin vuoden parhaan lopputuleman, Raike sanoo.

Kun väritiimi mietti vuoden 2018 värejä, puuterimaiset pinkit olivat mukana, mutta ne karsiutuivat pois ennen loppusuoraa.

– Päättelimme vaaleanpunaisen olevan jo vähän nähty väri sisustuksen suurissa pinnoissa.

Lue myös nämä

Kommentoi »