Meidän talo

Millainen on hyvä kaasugrilli? 14 vinkkiä onnistuneeseen ostopäätökseen

Millainen on hyvä kaasugrilli? 14 vinkkiä onnistuneeseen ostopäätökseen

Kolmen, neljän tai kuuden polttimen kaasugrilli soveltuu monen ruoan samanaikaiseen valmistamiseen. Hyvä kaasugrilli hoitaa helposti myös hellävaraisen, epäsuoran grillauksen.
Teksti Ilkka Ranta-aho
Kuvat valmistajat ja maahantuojat
Mainos

Laadukas, hyvä kaasugrilli palvelee vuosikausia, mutta huonosti hoidettuna se voi kulua puhki muutamassa vuodessa. Ennen kuin hankit uuden kaasugrillin, tarkista, kannattaako vanha korjata. Kaasugrilleihin saa mallista riippuen runsaasti varaosia, kuten ritilöitä, sytyttimiä, säätönuppeja, kupuja ja lämpömittaireita.

Jos päädyt hankkimaan uuden kaasugrillin, tarkista ainakin nämä ominaisuudet!

Kaasugrillin polttimet ja teho

Polttimien maksimiteho on tavallisesti 3–4 kW, mikä riittää hyvin. Tärkeää on myös, kuinka miedolle lämpötilalle grillin voi säätää.

Polttimien lukumäärä

Markkinoilla on monia nelipolttimisia tai vielä suurempia kaasugrillejä. Jos kokkaat usein isolle porukalle, vertaile myös grillien paistopinta-alaa, sillä se voi vaihdella huomattavasti, vaikka polttimia olisi sama määrä.

Polttimien materiaali

Jos ruostumattomasta teräksestä tehdyt polttimet ovat laadukkaat, ne todennäköisesti kestävät kauemmin kuin valurautaiset. Korroosio syö valurautaa vähän kerrallaan, ja ruostunut pinta irtoaa hiutaleina.

Lisänä sivukeitin

Sivukeitin on hyvä lisä kaasugrilliin. Tuulella on paha tapa sammuttaa keitin, mutta tehokas kotelointi, tuulensuojalevy tai suoralla säteilylämmöllä toimiva infrapunakeitin auttavat.

Laskutasot

Sivukeittimen päällä on usein suoja, jolloin se muuntuu laskutasoksi. Jos kaasugrillin toisella sivulla on laskutaso, ruoanlaitto helpottuu olennaisesti.

Grillin sytytin

Useimmat kaasugrillien sytyttimet toimivat piezolla. Siinä viritetty iskuri laukaistaan kvartsikiteeseen, johon muodostuu kaasun sytyttävä korkeajännitepiikki. Piezo-sytyttimet eivät valitettavasti ole erityisen varmatoimisia, etenkään pitkäaikaisen käytön jälkeen. Paristolla toimiva elektroninen sytytin on hyvä ja varmempi vaihtoehto, eikä se vaadi mekaanista iskuria. Sytytin on kaasusäätimessä tai erikseen.

Kaasugrillin kupu

Kupu on kaasugrillin näkyvä etuovi, ja valmistajat satsaavat sen näyttävyyteen. Materiaali on joko rosteria tai emaloitua terästä, joissakin halvemmissa malleissa pulverimaalattua terästä. Yksikerroskupu on kevyt ja edullinen. Kaksikerroksinen eristää paremmin, jolloin lämpö pysyy grillin sisäpuolella ja kuvun ulkopinta on hitusen viileämpi.

Panosta grillipesään

Valmistajat satsaavat usein kaasugrillien laadukkaisiin kupuihin, sillä niitähän kuluttajat kaupassa enimmäkseen hypistelevät. Grillin kestävyyden kannalta rakenteita kannattelevan grillipesän materiaalin pitäisi olla vähintään yhtä laadukasta. Kuluttajan on vaikea arvioida grilleissä käytettyjä teräslaatuja, joten hyvä nyrkkisääntö voisi olla ”paksumpi on parempi”.

Kaasugrillin lämmöntasaus

Lämmöntasauslevy sekoittaa polttimilta nousevan kuuman ilman ja jakaa sen tasaisesti paistopinnalle. Ne toimivat myös polttimien suojana. Levyt tulevat grillatessa todella kuumiksi, ja niitä käytetäänkin putoavan rasvan ja lihanesteiden höyrystämiseen. Höyryt maustavat grillattaessa ruokaa.

Paistopinta

Iso paistopinta-ala takaa, että epäsuora grillaus onnistuu helpommin kuin pienessä grillissä. Paistopintana on usein valurautainen tai emaloidusta teräksestä tehty ritilä. Emaloitu on helppo pitää puhtaana, mutta sitä pitää käsitellä hellemmin kuin valurautaista. Kun emalointi vuosien kuluessa kuluu puhki, ritilä pitää poistaa käytöstä. Ruostuneen valurautaritilän voi hioa kuntoon moneen kertaan. Joissakin kaasugrilleissä on vaihtoehtona myös valurautaparila.

Kaasugrillin rasvankeräys

Toimiva ja helppokäyttöinen rasvankeräysmenetelmä auttaa pitämään kaasugrillin puhtaana ja hygieenisenä. Joissakin grilleissä höyrystymättömät rasvat ja nesteet putoavat alumiiniselle, koko grillipesän levyiselle pellille. Uusissa grilleissä rasvat ohjautuvat kertakäyttöiseen astiaan.

Grillin tukevuus ja liikuteltavuus

Kiinnitä huomiota myös kaasugrillin vaunun tukevuuteen ja pyöriin, sillä grilliä pitää aina välillä siirrellä. Pyörien lukitus on hyvä ominaisuus, joka ei ole läheskään joka laitteessa.

Varaosat ja lisävarusteet

Edullisiin kaasugrilleihin on vaikea tai mahdotonta saada varaosia. Laatumerkeillä on runsaasti varaosia, joita voi hankkia vielä sen jälkeen, kun malli on poistunut myynnistä. Tarjolla on myös paljon lisävarusteita, joilla grillistä saa hyvän kesäkeittiön.

Valmistusmaa

Edulliset ja keskihintaiset grillit valmistetaan Kiinassa. Jotkut premium-mallit valmistetaan vielä Yhdysvalloissa tai Kanadassa.

Hyvä kaasugrilli kolmella polttimella:

Broil King Baron 340

Grillissä on kolme poltinta (2,9 kW) ja sivukeitin sekä elektroniset sytyttimet. Kupu on kaksikerroksista emaloitua terästä, grilliritilä valurautaa. Pohjois-Amerikassa valmistetulla grillillä on kahden vuoden takuu. Paino 58 kg, hinta 799 €.

Lucifer Jadeite-3 sk

Kolmen polttimen (3,5 kW) grillissä on sivukeitin ja piezo-sytyttimet. Yksikerroksinen teräskupu, grillipesä emaloitua terästä. Iso paistopinta-ala (600 x 410 mm), valurautaritilä. Paino 29 kg, takuu kaksi vuotta, valmistettu Kiinassa, 329 €.

Mustang Knoxville 3+1

Kolmella polttimella (3,2 kW) ja sivukeittimellä varustettu perusgrilli, jossa on lämpömittari ja piezo-sytyttimet. Kupu yksikerroksista pulverimaalattua terästä, emaloitu valurautaritilä ja –parila. Paino 34,4 kh, takuu vuosi, valmistettu Kiinassa, 299 €.

 Napoleon Triumph T410

Kolmen polttimen (4 kW) ja sivukeittimen grilli, jossa elektroniset sytyttimet. Kupu kaksikerroksista emaloitua terästä. Emaloitu valurautaritilä, paistopinta-ala 590 x 430 mm. Takuu 10 vuotta, paino 40,8 kg, valmistettu Kiinassa, 659 €.

Hyvä kaasugrilli neljällä tai useammalla polttimella:

Kobe 6

Kuuden polttimen (3,5 kW) grilli, jossa sivukeitin. Piezo-sytyttimet. Kupu kaksikerroksista pulverimaalattua terästä. Valurautaritilä, paistopinta-ala 960 x 420 mm. Paino 62 kiloa, takuu kaksi vuotta, valmistettu Kiinassa. Hinta 549 €.

Landmann Avalon 12798

Neljän polttimen (3,8 kW) grilli sekä sähkökäyttöinen varras, jossa 3,8 kW:n erillinen infrapunapoltin. Elektroniset sytyttimet, kupu kaksikerroksista rosteria. Paino 77 kiloa, valmistettu Kiinassa, takuu kaksi vuotta, 1 195 €.

Sunwind Opal Prime 4001

Neljän polttimen (4,6 kW) grilli, jossa on myös sivukeitin. Piezo-sytyttimet. Kupu kaksikerroksista rosteria, emaloitu valurautaritilä ja -parila. Paino 67 kiloa, valmistettu Kiinassa, 10 vuoden takuu ohjelman kautta. Hinta 649 €.

Weber Genesis 2 E-410

 Neljän polttimen (3,5 kW) grilli, jossa on kaksikerroksinen emaloidusta teräksestä valmistettu kupu. Elektroniset sytyttimet. Paino 90,7 kiloa, valmistettu Kiinassa. Takuu 10 vuotta. Hinta

1 299 €.

Lue lisää:

Millainen grilli sopii sinulle? Kurkkaa vinkit valintaoppaastamme

Vinkit nestekaasun käyttöön ja säilytykseen

Video: Muuraa kätevä pihagrilli tiilistä

Julkaistu: 17.5.2017