Kaasugrilli on tehokas ja helppokäyttöinen vaihtoehto. Sitäkin pitää toki opetella käyttämään. Laadukas, hyvä kaasugrilli palvelee vuosikausia, mutta huonosti hoidettuna se voi kulua puhki muutamassa vuodessa. Ennen kuin hankit uuden kaasugrillin, tarkista, kannattaako vanha korjata. Kaasugrilleihin saa mallista riippuen runsaasti varaosia, kuten ritilöitä, sytyttimiä, säätönuppeja, kupuja ja lämpömittaireita.
Jos päädyt hankkimaan uuden kaasugrillin, tarkista ainakin nämä ominaisuudet!
Kaasugrillin polttimet ja teho
Polttimien maksimiteho on tavallisesti 3–4 kW, mikä riittää hyvin. Tärkeää on myös, kuinka miedolle lämpötilalle grillin voi säätää.
Polttimien lukumäärä
Markkinoilla on monia nelipolttimisia tai vielä suurempia kaasugrillejä. Jos kokkaat usein isolle porukalle, vertaile myös grillien paistopinta-alaa, sillä se voi vaihdella huomattavasti, vaikka polttimia olisi sama määrä.
Polttimien materiaali
Jos ruostumattomasta teräksestä tehdyt polttimet ovat laadukkaat, ne todennäköisesti kestävät kauemmin kuin valurautaiset. Korroosio syö valurautaa vähän kerrallaan, ja ruostunut pinta irtoaa hiutaleina.
Lisänä sivukeitin
Sivukeitin on hyvä lisä kaasugrilliin. Tuulella on paha tapa sammuttaa keitin, mutta tehokas kotelointi, tuulensuojalevy tai suoralla säteilylämmöllä toimiva infrapunakeitin auttavat.
Laskutasot
Sivukeittimen päällä on usein suoja, jolloin se muuntuu laskutasoksi. Jos kaasugrillin toisella sivulla on laskutaso, ruoanlaitto helpottuu olennaisesti.
Grillin sytytin
Useimmat kaasugrillien sytyttimet toimivat piezolla. Siinä viritetty iskuri laukaistaan kvartsikiteeseen, johon muodostuu kaasun sytyttävä korkeajännitepiikki. Piezo-sytyttimet eivät valitettavasti ole erityisen varmatoimisia, etenkään pitkäaikaisen käytön jälkeen. Paristolla toimiva elektroninen sytytin on hyvä ja varmempi vaihtoehto, eikä se vaadi mekaanista iskuria. Sytytin on kaasusäätimessä tai erikseen.
Kaasugrillin kupu
Kupu on kaasugrillin näkyvä etuovi, ja valmistajat satsaavat sen näyttävyyteen. Materiaali on joko rosteria tai emaloitua terästä, joissakin halvemmissa malleissa pulverimaalattua terästä. Yksikerroskupu on kevyt ja edullinen. Kaksikerroksinen eristää paremmin, jolloin lämpö pysyy grillin sisäpuolella ja kuvun ulkopinta on hitusen viileämpi.
Panosta grillipesään
Valmistajat satsaavat usein kaasugrillien laadukkaisiin kupuihin, sillä niitähän kuluttajat kaupassa enimmäkseen hypistelevät. Grillin kestävyyden kannalta rakenteita kannattelevan grillipesän materiaalin pitäisi olla vähintään yhtä laadukasta. Kuluttajan on vaikea arvioida grilleissä käytettyjä teräslaatuja, joten hyvä nyrkkisääntö voisi olla ”paksumpi on parempi”.
Kaasugrillin lämmöntasaus
Lämmöntasauslevy sekoittaa polttimilta nousevan kuuman ilman ja jakaa sen tasaisesti paistopinnalle. Ne toimivat myös polttimien suojana. Levyt tulevat grillatessa todella kuumiksi, ja niitä käytetäänkin putoavan rasvan ja lihanesteiden höyrystämiseen. Höyryt maustavat grillattaessa ruokaa.
Paistopinta
Iso paistopinta-ala takaa, että epäsuora grillaus onnistuu helpommin kuin pienessä grillissä. Paistopintana on usein valurautainen tai emaloidusta teräksestä tehty ritilä. Emaloitu on helppo pitää puhtaana, mutta sitä pitää käsitellä hellemmin kuin valurautaista. Kun emalointi vuosien kuluessa kuluu puhki, ritilä pitää poistaa käytöstä. Ruostuneen valurautaritilän voi hioa kuntoon moneen kertaan. Joissakin kaasugrilleissä on vaihtoehtona myös valurautaparila.
Kaasugrillin rasvankeräys
Toimiva ja helppokäyttöinen rasvankeräysmenetelmä auttaa pitämään kaasugrillin puhtaana ja hygieenisenä. Joissakin grilleissä höyrystymättömät rasvat ja nesteet putoavat alumiiniselle, koko grillipesän levyiselle pellille. Uusissa grilleissä rasvat ohjautuvat kertakäyttöiseen astiaan.
Grillin tukevuus ja liikuteltavuus
Kiinnitä huomiota myös kaasugrillin vaunun tukevuuteen ja pyöriin, sillä grilliä pitää aina välillä siirrellä. Pyörien lukitus on hyvä ominaisuus, joka ei ole läheskään joka laitteessa.
Varaosat ja lisävarusteet
Edullisiin kaasugrilleihin on vaikea tai mahdotonta saada varaosia. Laatumerkeillä on runsaasti varaosia, joita voi hankkia vielä sen jälkeen, kun malli on poistunut myynnistä. Tarjolla on myös paljon lisävarusteita, joilla grillistä saa hyvän kesäkeittiön.
Valmistusmaa
Edulliset ja keskihintaiset grillit valmistetaan Kiinassa. Jotkut premium-mallit valmistetaan vielä Yhdysvalloissa tai Kanadassa.