Millainen hella on paras?
Sisustus
Millainen hella on paras?
Minkälainen keittotaso on paras? Toiset vannovat induktion nimiin, mutta monet mutisevat samalla uusien kattiloiden ostosta. Kannattaako enää valita keraamista tai perinteistä liettä uudistettavaan keittiöön?
Julkaistu 23.5.2014
Kotivinkki

Valurautalevyssä ja perinteisessä keraamisessa keittotasossa lämpövastukset ovat keittoalueen alla olevassa eristysmassassa. Vastukset kuumentavat keittoalueen, josta lämpö siirtyy keittoastiaan ja edelleen ruokaan. Jotta lämmönsiirto olisi tehokasta, on kattilan pohjan oltava hyvin lämpöä johtava, tasainen ja keittoalueen kokoinen tai hieman sitä suurempi.

Induktiokeittotason toiminta perustuu sähkömagneettisiin kenttiin. Keittoaluetta ei kuumenneta, vaan kuumennus kohdistuu suoraan keittoastian pohjaan. Keraamisen keittotason alla olevan elektronisen induktiogeneraattorin ja keittoastian pohjan välille synnytetään sähkövirran avulla magneettikenttä, eli kattilan pohjan on oltava magneettista metallia.  Esimerkiksi alumiini, kupari, keramiikka ja lasi eivät kuumene induktiolla.  Vanhat teräskattilat eivät tavallisesti toimi induktiolla sen takia, että niiden pohjarakenteessa on alumiinia tai kuparia, jolla on haluttu parantaa pohjan lämmönjohtavuutta. Keittoastian pohjan magneettisuuden voi tarkistaa jääkaapinoven magneettinapilla. Jos nappi kiinnittyy pohjaan, kattila toimii induktiolla ainakin jotenkin. Kattilan pohjateksti induction kertoo sen soveltuvan induktiokäyttöön.

Induktiotason hankintaa ei kannata hylätä kattiloiden sopimattomuuden takia, sillä induktiotason käyttö on energiataloudellista ja nopeaa. Työtehoseuran mittausten mukaan induktiokeittoalue kuluttaa 30 prosenttia vähemmän sähköä kuin valurautalevyt ja viidennestä vähemmän kuin perinteinen keraaminen keittotaso. Induktiokeittoalue toimii kuten kaasutaso, eli reagoi nopeasti ja tarkasti tehonsäädön muutoksiin. Induktiotason matalimpia tehonsäätöjä voi käyttää jopa suklaan ja liivatteen sulattamiseen. Induktiokeittoalue on turvallinen, sillä se ei kytkeydy päälle ilman sopivaa astiaa eikä jää vahingossa päälle, kun astia nostetaan pois tasolta. Induktiotaso ei tuo keittiöön lämpökuormaa samassa määrin kuin vastusten avulla kuumeneva keittotaso. Induktiotaso on melko helppohoitoinen, sillä lika ei tartu siihen kiinni yhtä tiukasti kuin vastuksilla kuumenevaan keittoalueeseen.

TTS:n testeissä ateriakokonaisuuden valmistaminen kuormittamalla kaikkia keittoalueita samanaikaisesti oli induktiotasolla kuusi minuuttia nopeampaa kuin perinteisellä kuumennusvastustekniikalla toimivissa laitteissa. Sähköä ateriakokonaisuuden valmistamiseen kului induktiotasolla lähes 50 prosenttia vähemmän kuin valurautalevyillä ja noin 20 prosenttia vähemmän kuin perinteisellä keraamisella keittotasolla.

Kotivinkki 10/2014

Kotivinkin asiantuntija: Tarja Marjomaa Kuvitus: Markus Pyörälä

Katso myös:

Kommentoi »