Miksi remontti jää kesken? Rakennusalan ammattimies "BB-Perttu" antaa 7 neuvoa, joilla vältät sudenkuopat!
Rakenna ja remontoi
Miksi remontti jää kesken? Rakennusalan ammattimies "BB-Perttu" antaa 7 neuvoa, joilla vältät sudenkuopat!
Onko pintaremontti vielä vuosia muuton jälkeen vaiheessa? Niin on monella muullakin! Remonttipiiskuri-ohjelman Perttu Sirviö kertoo, miksi kodin remontti ei valmistu ja antaa vinkit, joilla urakan saa hoidettua sujuvasti maaliin.
21.5.2018
 |
Meillä kotona

Kotiin muutettiin aikaa sitten, mutta lattialistat odottavat aina vaan asentamistaan. Keskeneräisyys jäytää ja pinnaa kiristää, mutta remontti ei etene.

Kuulostaako tutulta?

Rakennusalan ammattimies Perttu Sirviö kertoo, että pienemmät ja isommat kotiremontit venyvät ja paukkuvat yllättävän usein. Sirviö tuli tunnetuksi Suomen Big Brotherin voittajana vuonna 2005. Tänä kesänä Sirviö nähdään MTV3:lla Remonttipiiskuri-ohjelmassa, jossa hän auttaa perheitä saamaan kesken jääneet remontit maaliin.

–Tilanteet ihan tavallisissa kodeissa voivat olla aika hulluja ja vaikeitakin. Esimerkiksi yhden omakotitalon yläkerta oli ollut purettuna kymmenen vuotta, eivätkä asukkaat kehdanneet enää kutsua vieraita. Toisen perheen ajoi evakkoon rintamamiestalon vesivahinko, ja vuokralla asuttiin lopulta neljä vuotta, kun remontti ei edennyt, Sirviö kuvaa.

Taidon puutetta, pattitilanteita ja traagisia kohtaloita

Miksi ponnekkaasti alkanut remontti jää niin usein vaiheeseen? Sirviön mukaan syitä on yhtä paljon kuin on koteja ja niiden asukkaitakin.

–Perheeseen voi tulla sairautta tai rahat loppuvat. Joillekuille tulee inspiraatiokatkos tai eripuraa materiaaleista. Usein kyse on silkasta ammattitaidottomuudesta.

Kesken jääneiden remonttien symboli ovat laittamatta jääneet lattialistat. Miksi homma tyssää usein juuri niihin? Sirviö huomauttaa, että listat ovat yllättävän työläitä ja hitaita laittaa.

–Ne ovat remontin viimeinen vaihe, ja siksi jäävät helposti. Etenkin vanhemmissa taloissa seinät ja lattiat ovat usein vinoja, ja listojen laitossa tarvitsee välineitä ja tarkkuutta.

Remontti on syytä saattaa aina loppuun, keinolla tai toisella. Nyt Sirviö neuvoo, kuinka se onnistuu!

Pertun 7 vinkkiä loppuun saakka vietyyn remonttiin

1. Tee aina remonttisuunnitelma

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tämä neuvo pätee Sirviön mukaan erityisen hyvin remonteissa. Pienemmänkin tee-se-itse-remontin kokonaissuunnitteluun kannattaa uhrata hetki.

Kunnon remonttisuunnitelma sisältää Sirviön mukaan ainakin tiedot remontin budjetista, materiaaleista, tekijöistä ja aikataulusta. Aivan aluksi on myös tärkeää ottaa selvää, tarvitseeko remonttiin lupia.

Pelkän suunnitelmankin tekoon voi palkata ammattilaisen, Sirviö vinkkaa.

2. Tee suunnitelmasta realistinen

Laske, kuinka paljon rahaa on oikeasti käytössä ja tee budjetti sen mukaan, Sirviö sanoo. Aikataulu ei voi olla liian optimistinen.

–Jos muuttaa kolmen viikon päästä rivitalokaksioon ja sitä ennen pitäisi tehdä kaikki pinnat, keittiö ja kylppäri, ei onnistu.

3. Aloita remontti vasta, kun suunnitelma on tehty loppuun asti

Syyhyävätkö sormet päästä repimään tapetteja ja irrottamaan listoja, vaikkei tietoa remontin lopputuloksesta vielä ole?

Hillitse itsesi, Sirviö neuvoo. Remonttisuunnitelma on hyvä tehdä aina alusta loppuun valmiiksi ennen kuin säntää tositoimiin.

–Budjettia ei voi tehdä, jos ei ole valinnut käytettäviä materiaaleja. Menee myös hirveästi aikaa, jos rautakauppaan lähtee haahuilemaan kesken remontin tietämättä, mitä on ostamatta.

4. Valitse oikeat tekijät

Osaatko tehdä remontin ammattitaitoisesti itse? Onneksi olkoon! Mutta jos et, maksa suosiolla ammattilaisille.

Ole itsellesi rehellinen ja myönnä, jos urakka ylittää taitosi.

5. Palkitse itsesi, kun remontti valmistuu

Selkeä deadline on hyvä asia. Liian tiukkaa aikataulua ei kuitenkaan voi tehdä.

–Olen ollut tilanteessa, jossa parin päivän päästä on rippijuhlat, jonne tulee 40 vierasta. Sitä ennen piti rakentaa talon pihaan terassi, Sirviö kertoo.

Itselle mieluisa palkinto remontista on kuin porkkana, joka piiskaa jaksamaan ja pitää työn käynnissä. Sirviö kertoo palkinneensa itsensä remonteista esimerkiksi lomamatkoilla.

6. Myönnä tappiosi ja päivitä suunnitelma

Tuliko kuitenkin haukattua liian iso pala? Jos aikataulu paukkuu tai budjetti uhkaa ylittyä, ota aikalisä.

–Tee kokonaan uusi suunnitelma uusilla tiedoilla. Jos budjetti uhkaa kohota liian korkeaksi, mieti, pitääkö aikataulua höllentää vai voisiko esimerkiksi materiaaleista vielä säästää, jotta rahat riittävät, Sirviö sanoo.

7. Ala hommiin!

Joskus ei auta kuin raivata kalenteriin tilaa remontin viimeistelylle ja ryhtyy tuumasta toimeen.

–Ei muuta kun homma käyntiin ja vasarat heilumaan!

Remonttipiiskuri MTV3-kanavalla ja Katsomossa tiistaisin alkaen klo 20. Ensimmäinen jakso 22.5.2018.

Kommentoi »