Mikkeli on Suomen suurin mökkikaupunki – missä piilee sen suosion salaisuus?
Sisustus
Mikkeli on Suomen suurin mökkikaupunki – missä piilee sen suosion salaisuus?
Mikkelissä on vetovoimaa! Kaupungista elää 55 000 vakituista asukasta, joiden lisäksi Saimaan maisemista löytyy yli kymmenentuhatta vapaa-ajan asuntoa. Selvitimme, mistä Mikkelin suosio johtuu.
5.7.2017
 |
Meidän Mökki

Leppoisa Mikkeli on mökkiläisen suosiossa. Kesäisin kaupungin torilla ja kaduilla alkaa kuhina, kun yli kymmenentuhannen mökin asukkaat liittyvät vakituisten mikkeliläisten joukkoon.

Kaupunginjohtaja Timo Halonen laskee, että kesäasukkaita voi olla jopa 40 000, jos jokaiselle mökille lasketaan keskimäärin neljä asukasta. Tänä kesänä oman lisänsä tuovat asuntomessuvieraat, joita arvioidaan saapuvan kymmeniä tuhansia. Vakituisia asukkaitakin Mikkelissä on 55 000.

Mikkelin suosio mökkipaikkakuntana perustuu moneen asiaan.

– Yksi syy on varmasti sopiva etäisyys isoista keskuksista ja pääkaupunkiseudulta, kaupunginjohtaja Halonen toteaa.

Helsingistä on Mikkeliin reilut 230 kilometriä, ja matka taittuu nopeasti parissa kolmessa tunnissa moottoritietä ja ohituskaistoja pitkin.

Kohtuullisten etäisyyksien ohella Mikkelissä mökkiläisen kaipaamat palvelut ovat lähellä, mutta samalla lähiympäristöstä löytää luontoa ja rauhaa.

– Suurella osalla mökkiläisistä on juuria alueella, ja se varmasti houkuttelee takaisin. Mikkeli on kuin Suomi pienoiskoossa, kun täällä on yksi prosentti Suomen pinta-alasta ja yksi prosentti myös asukkaista. Lisäksi suomalaisuuden parhaat asiat löytyvät Mikkelistä: Saimaa, vesistöt sekä sopivan kompakti kaupunkimiljöö, jossa samalla säilyy läheisyys luontoon, Halonen luettelee.

Kaupunginjohtaja ei ole ainoa Mikkelin monipuolisuuden puolestapuhuva. Mökkiläisten suosimaa kaupunkia hehkuttavat myös itse mökkeilijät. Esimerkiksi Meidän Mökin Facebook-ryhmässä Jenni on kirjoittanut Mikkelistä seuraavasti: "Mikkelissä on mukavaa mökkeillä, koska välimatkat ovat suhteellisen lyhyitä, kylät ja kaupungin keskusta toreineen ovat vilkkaita täynnä hyväntuulisia lomalaisia. Kun mökkihöperyys iskee, tarjolla on laadukasta kulttuuria esimerkiksi kesäteatteria, urheilu-tapahtumia, musiikkia joka makuun ja ennen kaikkea puhdasta järvivettä ja luontoa riittää jokaiselle! Toisin sanoen, Mikkeli on monipuolinen mökkeilyseutu!"

Hyväntuuliset lomalaiset ryntäävät Saimaan rannoille kesän tultua. Mikkelissä on yli 10 000 vapaa-ajan asuntoa, mikä on eniten Suomessa.

Kuten koko maassa, on mökkien rakentaminen vilkastumassa Mikkelissäkin entisestään. Rakentaminen ei aina ole pelkkää uudisrakentamisesta, vaan myös vanhan peruskorjaamista ja lisävarustelua sekä lisärakennusten tekemistä.

Mikkelin rakennusjärjestystä ollaan kaupunginjohtajan mukaan parhaillaan uusimassa, ja siinä on tarkoitus helpottaa mökkirakentamista ja suunnittelua, kuitenkin luonto ja maisema huomioiden.

– Asiat pitää tehdä ympäristön kannalta kestävällä tavalla, eikä kaikkia rantoja ei ole tarkoitus rakentaa täyteen mökkejä.

Nykyisen kunnan rakennusjärjestyksen mukaan lomarakennuksen saa rakentaa 30 metrin päähän keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta. Sijainnissa pitää kuitenkin huomioida se, että maiseman luonnonmukaisuus säilyy. Korkeintaan 25-neliöisen saunan tai yksikerroksisen talousrakennuksen saa rakentaa vähintään 10 metrin etäisyydelle rantaviivasta, jos rakennus muuten sopeutuu ympäristöön. Pohjapinta-ala saa olla maksimissaan 35 neliötä.

Mökkiläisten suosimassa Mikkelissä toimii erityinen vapaa-ajanasukasvaltuuskunta, jonka tehtävänä on edistää mökkiläisten asioita. Siihen kuuluvat myös Hirvensalmen, Kangasniemen, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan kunnat. Mikkeli ja Mikkelin seutu haluavat varmistaa, että alue kehittyy Suomen vetävimmäksi vapaa-ajan alueeksi, ja tätä varten Mikkelin seutuvaliokunta päätti käynnistää vapaa-ajasta kilpailuetua -toimintaohjelman keväällä 2014.

Mikkeli on Saimaan rannalla, ja vesistöt ympäröivät myös lähikuntia. Yksi suosituimmista naapurikunnista mökkiläisten keskuudessa on Puumala.

Mikkelin kaupunki sijaitsee Saimaan luoteisrannalla, ja alueelta löytyy yhteensä 680 neliökilometriä vesistöä. Tämä sisältää noin 950 järveä, joista suurimmat ovat Puula, Kyyvesi ja Kuolimo. Maisemat Mikkelin ympäristössä ovatkin Suomen kauneimpia, mutta parasta Mikkelissä ovat kaupunginjohtajan mukaan ihmiset.

– Täällä on maailman mukavimmat ihmiset, ei tarvitse liikkua kovinkaan pitkään kun joku tulee juttelemaan ventovieraallekin. Ihmiset ovat välittömiä. Joskus siinä voi olla vähän vääräleukaisuutta tai savolaista kierouttakin, mutta sekin voi tuntua vieraasta ihan mukavalta, Halonen naureskelee.

Tunnettuja mökkiläisiä Mikkelissä ovat laulaja Arja Saijonmaa, Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, EU-komissaari Olli Rehn, tv-juontaja Lauri Karhuvaara ja Suomen Terveystalon liiketoimintajohtaja Laura Räty.

Myös Mikkelistä 70 kilometrin päässä sijaitseva Puumala on suosittu mökkikunta. Puumalassa mökkeilevä näyttelijäpari Aku Hirviniemi ja Niina Lahtinen valittiin keväällä Vuoden mökkiläisiksi. He ovat sittemmin ilmoittaneet erostaan. Myös entisellä NHL-tähti Miikka Kiprusoffilla, jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella ja näyttelijä Ville Haapasalolla on mökki Puumalassa.

Asuntomessut järjestetään Mikkelissä 14.8.–13.8.2017. Lisätietoja messuista löydät messukävijän oppaastamme.

Kommentoi »