Kotivinkki

Täällä asutaan vain hetki, ajatteli Miira – vaan kuinkas sitten kävikään? Vanha hirsitalo lumosi lapsiperheen

Täällä asutaan vain hetki, ajatteli Miira – vaan kuinkas sitten kävikään? Vanha hirsitalo lumosi lapsiperheen
Miira Saarisen perheen vanha hirsitalokoti on patinoituneen puun, pellavan ja puhtaan valkoisen juhlaa. Modernin designin ja talonpoikaisantiikin yhdistelystä syntyy kotoisa ja tyylikäs tunnelma.
Julkaistu: 27.11.2019

Miira ja Ari ostivat viisilapsiselle perheelleen suuren hirsitalon yli 15 vuotta sitten ja tiesivät lähtevänsä ikuisuusprojektiin. Vanhassa talossa kunnostamista riittää: kun yksi kulma on valmis, on toisessa jo tehtävää.

Tarinan mukaan talon hirret on siirretty 1950-luvulla läheisen kartanon mailta rantatontille.

PURA-muotimerkin luoja ja Putiikki Rannalla -kauppias Miira Saarinen, mies Ari, Justus, 17, ja Salma, 13, asuvat kunnostamassaan hirsitalossa Teiskossa. Talossa on kuusi huonetta ja keittiö. Miira myös tekee usein töitä kotitoimistossaan.
Kodin suuri aula jatkuu läpi alakerran ja sen päästä nousevat portaat yläkertaan. Yläkerrassa on yksi lastenhuone ja vanhempien makuuhuone sekä aula.

Miira, haaveilitteko nimenomaan vanhasta hirsitalosta?

Tontillamme sijaitseva tilan vanha päärakennus on aikoinaan palanut. Haaveilimme aluksi, että rakentaisimme omakotitalon sen paikalle ja asuisimme vain rakentamisen ajan tässä hirsitalossa. Ihastuimme kuitenkin taloon niin paljon, että alkuperäinen ajatuksemme modernista kivitalosta saa vielä odottaa. Arki on ollut niin kiireistä yrittäjän työn ja viiden lapsen kanssa, että ajatus rakentamisesta on tuntunut turhalta. Varsinkin, kun asumme näin ihanassa talossa.

Salma ja Miira tekevät lettutaikinaa. Keittiön vanhat pöydät on hankittu antiikkiliikkeestä kaapistojen jatkoksi. Tapetti on Duron Gammalsvenska-mallistosta.
Tummat hirret kaipaavat valkoista rinnalleen, muuten kokonaisuus on tunkkainen. Ruokatilan vanha valtava astiakaappi ja pöytä ovat Miiran löytöjä antiikkiliikkeestä. Tuolit ovat Artwoodilta.

Miten talo on muuttunut 15 vuodessa?

Olemme remontoineet taloa kaiken aikaa. Huonejärjestys on muuttunut moneen kertaan, ja se on salaisuus siihen, että olemme mahtuneet tänne ison perheen kanssa. Alun perin meidän vanhempien makuuhuone oli alhaalla. Nyt siinä on työhuoneeni. Silloin kaikki lapset nukkuivat yläkerrassa. Nyt kun isommat lapset ovat jo muuttaneet omilleen ja opiskelemaan ja lapsia on kotona enää kaksi, muutimme Arin kanssa yläkertaan. Saimme siitä ihanan avaran, kun purimme yhden väliseinän. Alakerran lastenhuoneessa asuu nyt vuorollaan Justus vanhimman kotona asuvan lapsen oikeudella.

Miira haaveili terassille johtavista pariovista ja remontissa ne tehtiin. Olohuoneen sohva ja divaani ovat Ikeasta ja matto omasta Putiikki Rannalla -liikkeestä. Jakkarat ovat Kartellin.
En näe ongelmaa yhdistää designia ja talonpoikaisantiikkia.
Hirsiseinät kaivettiin esiin remontissa. Aulassa seinää korostavat valkoiset ovet. Osan ovista Miira halusi jättää käsittelemättä. Vanha tuoli on löytö antiikkikaupasta.

Ihailet vanhoja esineitä ja kalusteita, miten se näkyy sisustuksessa?

Parhaita hankintojani ovat antiikkiliikkeestä löytämäni olohuoneen suuri ruokapöytä ja vanha kaappi. Yhdistän uutta ja vanhaa enkä näe mitään ongelmaa laittaa italialaista designtuolia yhteen talonpoikaisantiikin kanssa. Tummat hirsiseinät kaipaavat mielestäni vaaleita kalusteita ja kontrastia tuomaan raikkautta.

Miira on teettänyt Ikean divaaniin uuden päällisen. Päällisiä myydään myös valmiina esimerkiksi Bemz.comissa. Divaani on perheen lukupaikka, jossa kissatkin viihtyvät, ehkä myös usein lämpiävän leivinuunin vuoksi. Talossa asustavat ihmisten lisäksi myös kissat Doris, Domino, Dajm ja Dumle sekä tiibetinmastiffit Välkky ja Jekku.
Suosikkivärejäni ovat vaniljanvalkoinen ja hiekanruskea.
Vanhempien makuuhuone muutti yläkertaan, kun isoimmat lapset muuttivat omilleen. Kun väliseinä kaadettiin, makkarista tuli suuri ja valoisa. Pöytä on antiikkikaupasta.

Teillä on paljon valkoista. Mitä ajattelet väreistä sisustuksessa?

Harmaa, hiekanruskea ja musta muodostavat luonnollisen väripaletin. Samalla idealla teen PURAn mallistoja, poimin värit luonnosta. Suosikkivärejäni ovat mustikansininen, hiekanruskea, lumenvalkoinen ja vaniljanvalkoinen. Suosin myös luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, villaa ja puuvillaa. Kivi ja puu ovat suosikkejani.

Käytän samoja materiaaleja Putiikki Rannalla -myymälän sisustuksessa. Uusin myymälä on Ratinan kauppakeskuksessa, ja siellä kävijöitä huvittaa siskoni vanhoista kattopelleistä tehty sisustuselementtiseinä. Mielestäni aidot materiaalit kuten puuvilla, villa ja pellava toimivat hyvin rajujenkin kontrastien kanssa. Tämä koskee sekä sisustamista että pukeutumista.

Miiran ja Arin perheen koti on vanha hirsitalo, jonka numeroidut hirret koottiin uuteen paikkaan 1950-luvulla. Perhe on kunnostanut kotitaloaan viisitoista vuotta. Talossa on yhteensä 200 neliötä.

Millaisia sisustushaaveita sinulla on?

Kotimme on aikalailla valmis, ja mielessä kummittelee ajatus kivitalon rakentamisesta sitten joskus. Talo olisi moderni ja kantikas, jotain aivan muuta kuin tämä rouhea ja romanttinen hirsitalo. Haaveilen siitä, että sitten lapset voisivat omine perheineen asettua tähän taloon ja me pitäisimme Arin kanssa modernia mummolaa naapurissa.

1 kommentti