Unelmien Talo&Koti

Räsymattoja ja rosoromantiikkaa! Entinen merimiesten asuntola on nyt lapsiperheen leikkisän värikäs koti

Räsymattoja ja rosoromantiikkaa! Entinen merimiesten asuntola on nyt lapsiperheen leikkisän värikäs koti
Vaasalaiset Elina ja Toffe Svenn etsivät punaista tupaa mutta löysivät keltaisen 1930-luvun puukerrostalokodin. Pikaremontti kesti neljä päivää. Remontin jälkeenkin Elina on tehnyt kodissa maalien avulla varsinaisia ihmeitä.
Kuvat Mikko Kaaresmaa
Elina keräilee kirppareilta retrokankaita ja ompelee niistä tyynyjä ja muita kodintekstiilejä. Niitä riittää myös myyntiin.
Mehevänväriset räsymatot ovat kirppislöytöjä, ja hauska valaisin on tehty itse.
Vanhemmat nukkuvat olohuoneessa, koska heidän mielestään lapset tarvitsevat enemmän tilaa. Kevyt verho tuo yksityisyyttä makuutilaan. Upea gobeliini on rakas muisto mummusta, kaunis virkattu päiväpeitto puolestaan mummun siskosta.
Ennen muuttoa pariskunta teki neljän päivän pikaremontin. Kitarat ovat valoteknikkona työskentelevän Toffen. Jos tilaa olisi, hän hankkisi niitä enemmänkin. Vitriinikaapissa säilytetään vaatteita ja koriste-esineitä. Kaappi oli alun perin männynruskea, mutta Elina maalasi sen vaaleanturkoosiksi. Alisan, 6, ja Aadan,1, lelut ovat Elinan mielestä osa sisustusta.
Elina sisustaa mielellään viherkasveilla. Opetustaulu löytyi Värikäs koti -nettikirppikseltä. Poikapysti oli pakko-ostos kirpparilla, koska Elina sattui hajottamaan sen.
Elina maalasi kirppikseltä löytyneen siron sohvapöydän turkoosiksi kalkkimaalilla. 1950-luvun kukkatäkki on Elinan kummisedän vanha. Opetustaulu on Facebookin Värikäs koti -kirppikseltä, ja makramee-seinäkoristeen on tehnyt vaasalainen Crazy Rope Lady. Tapetti on K-Raudasta.
Tilava olohuone on monitoimitila, jossa sekä seurustellaan että nukutaan. Rahin hän on tehnyt vanhaan perunalaatikkoon. Rokokoo-sohvaryhmä on ostettu kirpparilta 20 eurolla, Elina vain maalasi puuosat valkoisiksi.
Remontissa maalattiin seiniä ja kaapistoja. Keittiöstä purettiin saareke ja otettiin esiin lautaseinä.
Keittiöön saatiin kaivattua maalaistunnelmaa ottamalla esiin levyjen alla ollutta raakalautaseinää. Pöytä ja tuolit ovat kirppislöytöjä. Alakaapit raikastuivat maalilla.
Kuivatuotteet säilyvät lasipurkeissa. Rasia ja kannut ovat mummulta. Ylähyllyllä on kiva muisto pariskunnan häistä: paperikääreissä on ohjeita, miten huonoista hetkistä pääsee yli.
Elina oli haaveillut kauan kalliista Zettel’z-kattovalaisimesta. Kun kirpparilla tuli vastaan huonokuntoinen Ikean Maskros-valaisin, hän irrotti siitä rikkinäiset kukat ja laittoi tilalle paperille kirjoitettuja aforismeja. Napit saivat pastellisävyt.
Toffen ja Elinan isän rakentama parvisänky tuo lisää tilaa lastenhuoneeseen. Alisa nukkuu parvella ja Aada pinnasängyssä. Nukenvaunut ovat Elinan vanhat ja kapioarkku mummulta peritty. Seinällä on tyttöjen piirroksia.
Elina tuunasi Alisan ja Aadan leikkikeittön vanhat kalusteet suloisiksi maalilla ja retrotapeteilla, joita hän on hankkinut kirppareilta. "Aina kun Toffe tulee työmatkalta kotiin, täällä on muuttunut jotain. Minua ei ole hyvä jättää yksikseni maalipurkkien seuraan."
Elina sekoittelee värejä ja kuoseja rohkeasti. Lastenhuoneen rumankaunis pöytävalaisin löytyi kirpputorilta, samoin tekstiilit, joista Elina on ommellut tyynyjä ja peittoja. "Nautin, kun keksin kivoja diy-ideoita tai teen edullisen löydön kirppiksellä."
Alisan omassa sopessa on iki-ihana tapetti vuodelta 1989. Mummu osti sen alun perin Elinaa varten, mutta vasta tässä kodissa se pääsi seinälle. Virkatut viirit ja peitot ovat Elinan käsialaa.
Svennit ovat asuneet entisessä merimiesten asuintalossa runsaat viisi vuotta. Vaasan Palosaaressa sijaitseva rakennus on valmistunut vuonna 1939. Talon takana pieni yhteinen piha, jossa asukkaat voivat kasvattaa kukkia ja salaattivihanneksia.
Julkaistu: 24.10.2019
5 kommenttia