
Portugalilainen ruoka on saanut vaikutteita lukuisilta löytöretkiltä Kaakkois-Aasiaan, Afrikkaan ja Brasiliaan.
Turskien tie Portugaliin
•Kapakala nousi suosioon Portugalissa jo 1400-luvulla, jolloin merimiehet tarvitsivat hyvin säilyvää ruokaa pitkille purjehdusmatkoille Aasiaan, Intiaan, Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan.
•Vuosittain toukokuussa kalastajaveneet suuntasivat kohti Kanadan rannikkoa. 1500-luvulla matkaan lähti 150 laivaa, jotka palatessaan toivat kukin 3 tonnia kalaa. Ne oli matkan aikana perattu ja suolattu.
•Ennen ruoaksi valmistamista kapakalaa liotetaan kylmässä vedessä, jotta liika suola poistuu, ja kala palautuu muotoonsa. Vettä vaihdetaan useaan kertaan vuorokauden aikana.
•Bacalhau eli kapakala on suolattua ja kuivattua turskaa, jolta on poistettu sisukset ja pää. Sanotaan, että portugalilaiset tuntevat tuhat ja yksi tapaa valmistaa bacalhauta.