Viherpiha

Pikkupuita ruukuissa & näyttävät kesäkukkaistutukset! Poimi ideat Maritan merellisestä terassipuutarhasta

Pikkupuita ruukuissa & näyttävät kesäkukkaistutukset! Poimi ideat Maritan merellisestä terassipuutarhasta
Maritta Kemiläisen urbaani ruukkupuutarha sijaitsee meren rannalla tuulten ja auringonpaahteen armoilla. Aikoinaan ankea piha-alue on muuttunut ammattilaisen avulla joka kesä ilmettään vaihtavaksi runsaaksi ja yllätykselliseksi pikkuparatiisiksi.
Julkaistu: 11.6.2021

Puutarhakausi käynnistyy kunnolla joka vuosi samoihin aikoihin Maritta Kemiläisen terassipihalla Helsingin Herttoniemenrannassa. Kesäkuun alussa Pihanne-yrityksen omistaja, puutarhuri Eija Lehtinen saapuu apujoukkoineen ja kasvikuorman kanssa hänen kotiinsa ja laittaa terassin sekä asuntoon kuuluvan kahden parvekkeen istutukset kuntoon.

– Olen todella tyytyväinen järjestelyyn, se on toiminut näin jo kymmenen vuoden ajan. Kun aikoinaan muutimme vasta valmistuneeseen asuntoomme, piha-alue tuntui minusta kamalan ankealta. En tykännyt siitä yhtään, mutta en myöskään osannut tehdä sille itse mitään. Onneksi sain Eijasta vinkin suosikkikukkakauppiaaltani, Maritta muistelee.

Maritan terassipuutarha sijaitsee Helsingissä vyöhykkeellä 1b. Terassista ja kahdesta parvekkeesta koostuvan puutarhan koko on noin 100 neliötä. Kesäkukkaistutukset toistavat samaa värimaailmaa sekä parvekkeilla että terassilla. Seinustan pajutuuteissa on japaninkelloja ja riippuvaa hopeaputousta.
Piha sijaitsee aivan meren rannalla tuulten ja auringonpaahteen armoilla.

– Olosuhteet täällä ovat kieltämättä melko haastavat. Meren rannassa pyörii aina tuuli, ja puuskat voivat olla melko rajujakin. Aurinko paistaa terassille koko päivän, mikä pitää ottaa huomioon kasvi- ja ruukkuvalinnoissa. Lisäksi talon ohi kulkee paljon ulkoilijoita, joten näkösuojaakin piti saada lisää, Eija kertoo.

Mehikasvit pärjäävät ruukussa vähällä kastelulla.
Terassilta on merelliset näkymät Herttoniemenrannan satamaan. Ainavihannat kasvit antavat ympäri vuoden suojaa tuulelta ja ohikulkijoiden katseilta.
Näyttävät liljapuut kestävät muutaman pakkasasteenkin. Niiden kanssa suuriin ruukkuihin on istutettu myös laventeleita ja riippapelargoneja.
Vuosien saatossa puutarhaan on ujutettu lisää väriä.
Violetit laventelit ovat Maritan lempikukkia.

Maritta viettää miehensä kanssa kesäisin mahdollisimman suuren osan päivästä ulkona. Aamukahvi nautitaan parvekkeella, jonne osuvat ensimmäiset auringonsäteet. Myöhemmin päivällä elämä siirtyy avaralle terassille, joka on varustettu viihtyisällä istuinryhmällä, aurinkovarjolla, savustimella ja kunnon kokoisella grillillä. Perheen norwichin­terrierit Hugo ja Eddie jaloittelevat myös mielellään siellä. Koska terassi on kokonaan laudoitettu, niiden tassuissa ei kulkeudu sisätiloihin turhia roskia.

Valkoisten verbenoiden ja japaninkellojen keskellä kasvaa suurilehtinen hopeavillakko 'Angel Wings'.
Riippapelargonit sopivat paahteiselle terassille. Niiden tukevat versot kestävät kovissakin tuulenpuuskissa.

Ensimmäiseksi istutettu tuija-aita on kasvanut tuuheaksi tummanvihreäksi seinämäksi, jonka Eijan väki saksii muotoonsa aina kesän alussa. Se estää ulkopuolisten katseita talvellakin, kun muut kasvit ovat pudottaneet lehtensä.

Eijan ehdotuksesta Kemiläiset valitsivat kadulle päin myös poikkeuksellisen näyttävää ’Amber Jubilee’ -purppuraheisiangervoa. Sen lehtien värit vaihtelevat kasvukauden aikana kevään kellanoranssista limenvihreään ja punertavaan. Syksyn lopuksi pensaat leiskuvat vielä purppuraisina. Kesäaikana monivuotiset pensaat tarjoavat terassille kauniin vihreän kehyksen, mutta pääroolissa ovat silloin Eijan ideoimat runsaat ruukkuistutukset. Hän hankki kasveja varten myös laadukkaat suuret ruukut, joista monet ovat olleet käytössä alusta asti.

Ryhdikäs tuija-aita pysyy siistinä ja kapeana säännöllisellä saksimisella.
Eija suunnitteli katuun rajautuvan 'Amber Jubilee' -purppuraheisiangervoryhmän.
Purppuraheisiangervo 'Amber Jubilee' vaihtaa väriään kasvukauden edetessä.
Lamokatajat menestyvät karussakin ympäristössä.

Rungolliset alppipajut ovat kestäneet kierrätysmuovista valmistetuissa ruukuissaan terassin reunalla jo kolmen talven yli. Pikkupuiden latvustot ovat sopivan ilmavia, jotta tuulenpuuskat leyhähtävät niistä sujuvasti läpi.

Toisin kävi ruukuissa aiemmin kasvaneille pylvästuijille. Tiivis havukasvusto toimi puhureissa melkein purjeen tavoin, ja vierekkäin olleet ruukut kaatuilivat yksi toisensa perään kuin dominopalikat.

Alppipajut tuovat hienovaraista suojaa kadulle päin.
Oleskelupaikat vaihtuvat aina auringon mukaan.
Maritta käyttää terassin runsaiden yrttiruukkujensa antimia päivittäin ruoanlaitossa.

– Alkuun Maritta halusi vain valkoisia kukkia, mutta vuosien saatossa olen saanut ujutettua mukaan myös muita värejä. Näin kokonaisuudesta tulee paljon mielenkiintoisempi. Laventelit ovat hänen lempikukkiaan, joten niitä pitää aina olla, mutta muuten minulla on melko vapaat kädet. Maritta sanoo vain, että kyllä sinä tiedät, mistä mitä minä haluan, tee jotakin kivaa, Eija nauraa.

Marittaa ilahduttaa, että kasvivalinnoissa on aina mukana jotain pientä ja kivaa yllätystäkin, kuten eukalyptukset, jotka Eija hankki toissa kesänä aamukahviparvekkeelle näkösuojaksi. Niistä levisi ympäristöön miellyttävän raikas tuoksu. Lisäyllätys oli se, että kaikki kasvit talvehtivat ruukuissaan.

– Vietämme kesällä paljon aikaa mökillämme Hirvensalmella, mutta kun olemme kotona, vietämme kaiken mahdollisen ajan täällä ulkona. En voisi enää kuvitellakaan kotiamme ilman näitä Eijan ideoimia pikkupuutarhoja.

Eukalyptuksista leviää raikas tuoksu.
Ruukkujen multapintaa peittävät koristekivet siistivät ilmeen ja vähentävät kastelutarvetta.

Eijan ja Maritan vinkit ruukkutarhaan

Satsaa ulkoruukkujen laatuun

Ympärivuotiseen ulkokäyttöön tarkoitetut ja UV-suojatut kookkaat muoviruukut kestävät käytössä pitkään, vaikka ostohetkellä niiden hinta saattaa tuntua korkealta. Katoksen tai muun sateensuojan alla oleville paikoille voi hankkia myös isoja altakasteluruukkuja, mutta taivasalla ruukkujen pohjassa pitää olla reikä, josta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

Helpota kastelu-urakkaa

Istuta yksivuotiset kasvit kesäkukkamultaan, joka sisältää kosteutta pidättäviä kastelukiteitä, tai lisää kastelukiteitä tavallisen mullan sekaan. Suosi suuria ruukkuja, koska niiden kasteluväli on paljon pidempi kuin pikkupoteilla.

Muista lannoittaa

Anna kasteluveden mukana lannoitetta pitkin kesää, jotta kukoistavista kasveista on mahdollisimman pitkään iloa.

Tee kiinnostavia kasvisekoituksia

Monilajiset kesäkukkaruukut ovat usein paljon kiinnostavamman näköisiä kuin yhden lajin istutukset. Varmista vain, että yhteen istutettavilla lajeilla on samankaltaiset kasvupaikkavaatimukset.

Istuta myös isoja katseenkerääjiä

Kookkaat ja näyttävät kasvit ryhdistävät ruukku­kokonaisuuksia. Tutustu esimerkiksi verililjapuihin sekä rungollisiin pikkupuihin ja pensaisiin.

Myös perheen koirat Hugo ja Eddie jaloittelevat mielellään terassilla.
1 kommentti