Puutarhakausi käynnistyy kunnolla joka vuosi samoihin aikoihin Maritta Kemiläisen terassipihalla Helsingin Herttoniemenrannassa. Kesäkuun alussa Pihanne-yrityksen omistaja, puutarhuri Eija Lehtinen saapuu apujoukkoineen ja kasvikuorman kanssa hänen kotiinsa ja laittaa terassin sekä asuntoon kuuluvan kahden parvekkeen istutukset kuntoon.
– Olen todella tyytyväinen järjestelyyn, se on toiminut näin jo kymmenen vuoden ajan. Kun aikoinaan muutimme vasta valmistuneeseen asuntoomme, piha-alue tuntui minusta kamalan ankealta. En tykännyt siitä yhtään, mutta en myöskään osannut tehdä sille itse mitään. Onneksi sain Eijasta vinkin suosikkikukkakauppiaaltani, Maritta muistelee.
– Olosuhteet täällä ovat kieltämättä melko haastavat. Meren rannassa pyörii aina tuuli, ja puuskat voivat olla melko rajujakin. Aurinko paistaa terassille koko päivän, mikä pitää ottaa huomioon kasvi- ja ruukkuvalinnoissa. Lisäksi talon ohi kulkee paljon ulkoilijoita, joten näkösuojaakin piti saada lisää, Eija kertoo.
Maritta viettää miehensä kanssa kesäisin mahdollisimman suuren osan päivästä ulkona. Aamukahvi nautitaan parvekkeella, jonne osuvat ensimmäiset auringonsäteet. Myöhemmin päivällä elämä siirtyy avaralle terassille, joka on varustettu viihtyisällä istuinryhmällä, aurinkovarjolla, savustimella ja kunnon kokoisella grillillä. Perheen norwichinterrierit Hugo ja Eddie jaloittelevat myös mielellään siellä. Koska terassi on kokonaan laudoitettu, niiden tassuissa ei kulkeudu sisätiloihin turhia roskia.
Ensimmäiseksi istutettu tuija-aita on kasvanut tuuheaksi tummanvihreäksi seinämäksi, jonka Eijan väki saksii muotoonsa aina kesän alussa. Se estää ulkopuolisten katseita talvellakin, kun muut kasvit ovat pudottaneet lehtensä.
Eijan ehdotuksesta Kemiläiset valitsivat kadulle päin myös poikkeuksellisen näyttävää ’Amber Jubilee’ -purppuraheisiangervoa. Sen lehtien värit vaihtelevat kasvukauden aikana kevään kellanoranssista limenvihreään ja punertavaan. Syksyn lopuksi pensaat leiskuvat vielä purppuraisina. Kesäaikana monivuotiset pensaat tarjoavat terassille kauniin vihreän kehyksen, mutta pääroolissa ovat silloin Eijan ideoimat runsaat ruukkuistutukset. Hän hankki kasveja varten myös laadukkaat suuret ruukut, joista monet ovat olleet käytössä alusta asti.
Rungolliset alppipajut ovat kestäneet kierrätysmuovista valmistetuissa ruukuissaan terassin reunalla jo kolmen talven yli. Pikkupuiden latvustot ovat sopivan ilmavia, jotta tuulenpuuskat leyhähtävät niistä sujuvasti läpi.
Toisin kävi ruukuissa aiemmin kasvaneille pylvästuijille. Tiivis havukasvusto toimi puhureissa melkein purjeen tavoin, ja vierekkäin olleet ruukut kaatuilivat yksi toisensa perään kuin dominopalikat.
– Alkuun Maritta halusi vain valkoisia kukkia, mutta vuosien saatossa olen saanut ujutettua mukaan myös muita värejä. Näin kokonaisuudesta tulee paljon mielenkiintoisempi. Laventelit ovat hänen lempikukkiaan, joten niitä pitää aina olla, mutta muuten minulla on melko vapaat kädet. Maritta sanoo vain, että kyllä sinä tiedät, mistä mitä minä haluan, tee jotakin kivaa, Eija nauraa.
Marittaa ilahduttaa, että kasvivalinnoissa on aina mukana jotain pientä ja kivaa yllätystäkin, kuten eukalyptukset, jotka Eija hankki toissa kesänä aamukahviparvekkeelle näkösuojaksi. Niistä levisi ympäristöön miellyttävän raikas tuoksu. Lisäyllätys oli se, että kaikki kasvit talvehtivat ruukuissaan.
– Vietämme kesällä paljon aikaa mökillämme Hirvensalmella, mutta kun olemme kotona, vietämme kaiken mahdollisen ajan täällä ulkona. En voisi enää kuvitellakaan kotiamme ilman näitä Eijan ideoimia pikkupuutarhoja.
Eijan ja Maritan vinkit ruukkutarhaan
Satsaa ulkoruukkujen laatuun
Ympärivuotiseen ulkokäyttöön tarkoitetut ja UV-suojatut kookkaat muoviruukut kestävät käytössä pitkään, vaikka ostohetkellä niiden hinta saattaa tuntua korkealta. Katoksen tai muun sateensuojan alla oleville paikoille voi hankkia myös isoja altakasteluruukkuja, mutta taivasalla ruukkujen pohjassa pitää olla reikä, josta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.
Helpota kastelu-urakkaa
Istuta yksivuotiset kasvit kesäkukkamultaan, joka sisältää kosteutta pidättäviä kastelukiteitä, tai lisää kastelukiteitä tavallisen mullan sekaan. Suosi suuria ruukkuja, koska niiden kasteluväli on paljon pidempi kuin pikkupoteilla.
Muista lannoittaa
Anna kasteluveden mukana lannoitetta pitkin kesää, jotta kukoistavista kasveista on mahdollisimman pitkään iloa.
Tee kiinnostavia kasvisekoituksia
Monilajiset kesäkukkaruukut ovat usein paljon kiinnostavamman näköisiä kuin yhden lajin istutukset. Varmista vain, että yhteen istutettavilla lajeilla on samankaltaiset kasvupaikkavaatimukset.
Istuta myös isoja katseenkerääjiä
Kookkaat ja näyttävät kasvit ryhdistävät ruukkukokonaisuuksia. Tutustu esimerkiksi verililjapuihin sekä rungollisiin pikkupuihin ja pensaisiin.