Meidän Mökin päätoimittajan messutärpit: "Asuntomessuilla on paljon ideoita myös mökkiläiselle"


Meidän Mökki -lehden päätoimittaja Mervi Rantakari poimi Mikkelin asuntomessuilta kiinnostavimmat ideat mökkeilijän kannalta.
Kuvat Juha Juntto, Johanna Myllymäki

1. Upeat terassit

Mikkelin asuntomessualue on sijaintinsa puolesta paratiisi paitsi omakotiasukkaalle, myös mökkeilijän näkökulmasta. Saimaalle avautuva maisema on huumaavan kaunis, ja se on osattu hyödyntää messukohteissa erinomaisesti. Erityisesti rannassa sijaitsevissa kohteissa terassit ja näköalat ovat upeita.

Näin upeita ja suuria terasseja, joista näkymä Saimaalle on täydellinen, en ole koskaan nähnyt. Voin vain kuvitella, millaista täällä on nauttia kesäpäivästä, kotona mutta kuitenkin kuin mökillä.

Honkatalojen Villa Saimaanhelmessä (kohde 8) on yli 170 neliötä terassia kahdessa tasossa.
Honkatalojen Wave (kohde 5) myötäilee aallon muotoa myös terassilla.
Näkymä Saimaalle on maksimoitu useissa kohteissa terassin lasikaiteella. Tämä näkymä kohteesta 5, Wave.

2. Altaat

Porealtaita on paljon, ja niissä voi nauttia suomalaisesta järvimaisemasta, vaikka Saimaa olisi jo kylmentynyt. Lämmitettävien altaiden ansiosta terassin käyttöaika on pitkä ja jatkuu jopa talvella.

Casa WelliKulhosta (kohde 18) löytyy uima-allas, jonka päälle voidaan vetää kansi. Nautinnon kruunaa terassilla oleva Poolhouse, allasrakennus.
Suomen kesässä suojaisa ulkoporeallas on hyvä keksintö. Tällainen löytyy Talo Vahvaselästä (kohde 23), jossa allas on katoksen alla.

3. Mökkihenkisyys

Moderni mökkihenki ja luonnonmukainen hirsi näkyy tuttujen mökkivalmistajien kohteissa: Honkarakenteen Honka INK:issä (kohde 10) ja Honka Ankkurissa (kohde 12) sekä Kontion Toiveessa (kohde 11).

Hirsi on materiaalina lämmin ja luonnollinen, ja se jos mikä luo mökkihenkisyyttä. Vaaleaksi käsiteltynä se näyttää silti modernilta, ja sopii yhtälailla kotiin kuin mökillekin.

Puu näkyy messukohteissa monella, persoonallisella tavalla. Julkisivuissa on käytetty paljon leveää vaakapanelointia sekä tummana että vaaleana. Sisätiloissa puu pehmentää sisustusta esimerkiksi suosittujen mustien pintojen kaverina.

Honka Ankkurissa (kohde 12) on perinteistä hirren tuomaa lämpöä modernilla otteella. Oleskelutila on valoisa ja korkea.
Kontio Toive (kohde 11) on kahden aikuisen koti, jonka alakertaa hallitsee valoisa tupakeittiö. Kaapistojen sijaan keittiössä on avohyllyt, jotka tuovat keveyttä.
Puu on vahvassa osassa myös Honka INK:ssä (kohde 10), jossa hirsiseinät tuovat kotoisaa tunnelmaa.
Kontion Toiveessa (kohde 12) lattiamateriaalina on näyttävä Parlan Tammi Tundra Chalet -parketti.

4. Luonnon kunnioitus

Kannustalon Harmaja Saimaassa (kohde 6) on jyrkkään rinteeseen rakennettu upea porras- ja laiturirakennelma, joka antaa helpon kulkutien alas rantaan. Samassa kohteessa on myös kiinnostava, tuppeensahatusta lankusta toteutettu laavu tulisijoineen, josta voi soveltaa idean omalle mökille.

Laavu on loistava idea tällaiseen paikkaan. Siellä voi grillailla mukavassa tuulensuojassa iltojen hämärtyessä ja ilmojen kylmetessä, vaikka Saimaalta kävisi millainen puhuri.

Kannustalon Harmaja Saimaan (kohde 6) terassin alta löytyy viihtyisä laavu tulisijoineen.
Kannustalo Harmaja Saimaan pihalta johtaa monimuotoinen ja -tasoinen porrasrakennelma alas rantaan laiturille. Tällainen rakennustapa sopii hyvin jyrkkään mökkirinteeseen.

5. Persoonalliset saunat

Mammuttikodin Kotikontissa (kohde 26) inspiraationa on ollut 1970-luku ja sen henki. Kahden aikuisen talossa erityistä on pihasauna ja saunatupa, joka toimii vierasmajana aikuisille lapsille ja muille vieraille. Tyylillä toteutettu pihasauna olisi hyvä ratkaisu moneen omakotipihaankin, mutta tietysti erityisesti mökille, jossa tilaa on aina liian vähän.

Parasta Kotikontin pihasaunassa on saunatuvan ikkunaseinä, josta aukeaa näkymä koko pihalle. Vastapäinen kesäkeittiö tekee atrium-pihasta kuin suojaisan pesän.

Puu ei ole löylyhuoneissa ole enää välttämättä puunväristä, vaan se voi olla hyvinkin vaaleaa, tumma tai yhdistelmä näitä. Väritys tekee saunasta persoonallisen. Näkymä lauteilta ulos kruunaa saunanautinnon.

Mammuttikodin Kotikontissa (kohde 26) on erillinen pihasauna, joka toimii myös vierasmajana.
Ankkurirannan (kohde 25) saunassa tummiin seinäpanelointeihin on yhdistetty vaaleat, puunväriset lauteet.
Perinteistä mökkisaunaa edustaa Honka Ankkurin (kohde 12) pihalla sijaitseva tynnyrisauna.

Lue lisää:

Meidän talon päätoimittajan messutärpit: "Ihastuin kovasti myös kuivan maan pihoihin"

Avotakan päätoimittajan messutärpit: 9 ideaa, jotka tekevät arjesta hieman ylellisempää

Hulvattomat terassit ja kivipihat ovat Mikkelin messutalojen helmiä

Julkaistu: 4.8.2017