Kotivinkki

Mehiläisvahakääre korvaa muovikelmut! Näin teet kääreet itse vaikka jämäkankaista

Mehiläisvahakääre korvaa muovikelmut! Näin teet kääreet itse vaikka jämäkankaista
Mehiläisvahakääre valmistuu esimerkiksi vanhasta tyynyliinasta tai keittiöpyyhkeestä. Käytössä olleet tekstiilit ovat hyviä materiaaleja, sillä niistä on jo pesty värjäyskemikaalit pois. Ekologisen kääreen voi pingottaa vaikka kulhon päälle ja säilytyspussiin solahtaa näppärästi juustot ja eväsleivät.
Julkaistu: 3.9.2019

Mehiläisvahakääre – tarvikkeet:

 • Puuvilla- tai pellavakangasta. Valitse mahdollisimman ohutta kangasta, sillä paksu kangas saattaa lohkeilla. Huomioi myös mehiläisvahan värjäävyys: vaha tekee erityisesti vaaleasta kankaasta kellertävän.
 • mehiläisvahaa joko palana tai valmiina raasteena (raastetta voi ostaa askartelukaupoista)
 • raastin
 • harkkosakset
 • pyyhe ja leivinpaperia silityssuojaksi.

Mehiläisvahakääre valmistuu näin

 1. Pese kangas hyvin, mielellään monta kertaa, jotta kankaan värjäyksessä käytettävät kemikaalit irtoavat. Leikkaa kuivasta kankaasta erikokoisia ja -muotoisia palasia. Käytä mittana omia astioitasi.
 2. Leikkaa reunat harkkosaksilla sahalaitaisiksi. Näin reunat eivät liesty.
 3. Raasta mehiläisvaha, jos et käytä valmista raastetta.
 4. Levitä pyyhe silityslaudan suojaksi, jotta mehiläisvahaa ei pääse silityslautaan. Levitä pyyhkeen päälle leivinpaperi ja leivin paperin päälle kangaspala. Kannattaa suojata myös lattia silityslaudan ympärillä.
 5. Ripottele kankaan päälle muutama kourallinen mehiläisvaharaastetta. Raastetta saa olla tiheästi mutta ei paksusti. Asettele leivinpaperi raasteen päälle ja silitä raudan kuumimmalla lämpötilalla. Pyörittele rautaa leivinpaperin päällä. Raaste sulaa nopeasti. Nosta välillä leivinpaperia ja kurkista alle: jos kankaassa näkyy vielä kohtia, joissa ei näy sulanutta vahaa, ripottele siihen vahahippusia ja silitä. Älä kuitenkaan tee useita kerroksia. Mikäli vahaa on liian paksusti, liina ei taivu niin helposti.
 6. Nosta lopuksi mehiläisvahakääre jäähtymään toisen leivinpaperin päälle. Varo, liina on todella kuuma! Kun kääre on jäähtynyt, se on valmis käyttöön.

Vinkki!

Mehiläisvahakääreet pysyvät käyttökelpoisina noin vuoden. Puhdista ne viileällä vedellä. Älä käytä pesuaineita.

Näin teet säilytyspussukan mehiläisvahatusta kankaasta

 1. Älä ompele mehiläisvahattua kangasta, vaan ompele kankaasta ensin pussi ja vahaa se vasta sitten. Ompelukoneeseen neulan mukana mahdollisesti joutuva mehiläisvaha voi vaikuttaa koneen toimintaan.
 2. Leikkaa kankaasta esimerkiksi 22 x 66 -senttinen pala. Pala kannattaa leikata yhtenä kappaleena siten, että pussin pohjaan ei tule saumaa.
 3. Leikkaa pussipalan reunat harkkosaksilla.
 4. Ompele sivusaumat suoralla ompeleella. Käännä pussi oikein päin.
 5. Silitä vaha kuten mehiläisvahakääreitä tehdessä, mutta taittele myös pussin sisään palanen leivinpaperia, jotta pussi ei liimaudu kiinni. Silitä vahaa leivinpaperin läpi sekä pussin etu- että takapuolelle. Vedä välissä ollut leivinpaperi pois, kun pussukka on vielä hieman lämmin. Näin se ei juutu kiinni saumoihin.
Lämmitä mehiläisvahakäärettä käsissä ja taivuta siitä tiivis pakkaus. Kuminauhaa tai narua ei tarvita.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tee itse Molla Millsin suunnittelema kesälaukku! Osta tarvikepaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »