Materiaaliopas: pleksi
Sisustus
Materiaaliopas: pleksi
Läpinäkyvä akryyli eli pleksi on parhaimmillaan valaisimissa, mutta materiaalista syntyy myös trendikkäitä huonekaluja ja astioita.
8.4.2015
 |
Avotakka

Keveys, kestävyys ja läpikuultavuus ovat akryylimuovin valtteja. Koska pleksi läpäisee hyvin valoa mattapintaisenakin, se sopii erityisesti valaisimien varjostimiin. Nykyään tunnetuimpia akryyliin erikoistuneita sisustustuotteiden valmistajia ovat italialainen Kartell ja saksalainen Koziol.

Suomalaisista muotoilijoista Yki Nummi ryhtyi ensimmäisten joukossa kokeilemaan materiaalin mahdollisuuksia, ja Titi Madamin pleksistä leikattuja eläinaiheisia koruja on nähty kansainvälisissäkin muotilehdissä. Myös Muuramen hyllyihin myytävät värikkäät kaapinovet ovat pleksiä.

Mikä pleksi?

Polymetyylimetakrylaatti, PMMA, tunnetaan nimillä pleksilasi ja akryylimuovi. Se on synteettinen, teollisesti valmistettava muovi. Materiaalia käytettiin jo 1930-luvulla sotateollisuudessa, mutta sen monipuolisuutta ryhdyttiin hyödyntämään muihin tarkoituksiin toden teolla vasta 50-luvulla.

Pleksin käyttö sisustuksessa

Akryylia käytetään ikkunoissa, keittiön välitilassa, akvaarioissa ja taulunkehyksissä lasin tilalla. Siitä valmistetaan myös tuolien ja pikkupöytien kaltaisia pieniä kalusteita sekä valaisimia ja pienesineitä, kuten astioita. Pleksiä hyödynnetään myös terassien katteissa ja tuulisuojissa.

Moderni materiaali sopii hyvin myös uudiskohteisiin. Teollisen ja kliinisen tyylin välttää yhdistelemällä muoviesineisiin pehmeitä luonnonmateriaaleja ja vanhoja kalusteita. Kirkkaan akryylituolin pariksi sopivat esimerkiksi lampaantalja ja kulunut puupöytä.

Taipuisuutensa ansiosta pleksilevyt on helppo sovittaa hieman vinollekin pinnalle.

Pleksin ominaisuudet

Plussat ja miinukset

+ kevyt, säänkestävä ja luja materiaali

+ läpäisee hyvin valoa

+ helppo työstää

+ taipuu kuumennettuna mihin tahansa muotoon

+ pleksilevyä voi sahata muotoon, ja siihen on mahdollista porata reikiä

+ materiaalia on saatavilla kirkkaana, värillisenä ja pintakuvioituna

+ etenkin lapsiperheessä lasia turvallisempi vaihtoehto, koska se ei pirstaloidu särkyessään

– naarmuuntuu helposti

– ei kestä liuottimia, joten sitä ei voi puhdistaa vahvoilla kemikaaleilla

– kirkkaan muovin sävy on hieman sinertävä

– huonon lämmönsietokyvyn takia ei voi säilyttää pitkään yli 70 asteessa, esimerkiksi lieden lähettyvillä

Pleksin hinta

Kolme millimetriä paksu akryylimuovilevy maksaa valmistustavasta riippuen 40–60 euroa neliöltä.

Lue lisää:

Kommentoi »