Materiaaliopas: koivu
Sisustus
Materiaaliopas: koivu
Kova ja kestävä on suosittu valinta huonekalujen ja kalusteiden materiaaliksi. Mustavalkoinen sisustus on nostanut vaalean puun uuteen suosioon.
16.7.2015
 |
Avotakka

Suomalaista designia ei voi olla ajattelematta ilman kansallispuutamme koivua. Koivuvanerista taivutetut Alvar Aallon huonekalut ovat valloittaneet maailmaa jo vuosikymmeniä ja kalustaneet arkeamme kouluista kirjastoihin. Materiaali tuntuu erityisen rakkaalta, sillä koivulla on iät ajat rakennettu ja eristetty, kalustettu, vihdottu juhannussaunassa ja sen mahlaa juotu.

Mikä koivu?

Koivusta saa materiaaliksi puuta, tuohta ja pahkaa. Yleisimmän lajin eli rauduskoivun syykuvio erottuu vain hennosti, joten värivaikutelma on tasainen. Visakoivu on rauduskoivun mutaatiosta johtuva muunnos. Sen väri on kellertävä ja syyt kiertyneet eläväpintaiseksi. Tavallista kovempi visakoivu on koivuista kallein, ja se onkin ainoa puu Suomessa, josta maksetaan kilohinnan mukaan.

Koivu on aina käsiteltävä kulutusta kestäväksi. Pinta kellastuu ajan mittaan lakkapinnasta huolimatta, ja ainoastaan väripigmentit suojaavat UV-säteiltä. Kun värittömään lattialakkaan lisätään 10–30 prosenttia valkoista väriä, puun pinta kuultaa läpi, mutta lattian vaaleus säilyy pidempään.

Koivun käyttö sisustuksessa

Kotimaisista puista koivu on suosituin ominaisuuksiensa ja saatavuutensa takia. Siinä on vähemmän oksia kuin havupuissa, joten se on tasalaatuista. Kovana ja kestävänä se soveltuu hyvin paitsi huonekaluihin myös keittiökalusteisiin; täyspuuta on usein vain työtaso mutta rungot ja ovet viilutettua puulevyä materiaalin elävyyden takia. Koivu taipuu niin paneeleiksi, parketeiksi, paperiksi kuin soittimiksi. Vakoista ja virsuista tuttu tuohi on jalostunut valaisimiksi ja seinäpinnoiksi. Visakoivua käytetään lähinnä kalusteisiin ja koriste-esineisiin, pahkoja kuksiin ja muihin pienesineisiin.

Vaalea koivu sopii hyvin muihin vaaleisiin sävyihin. Harmoniaa kaipaava yhdistää koivukalusteita vaaleanharmaaseen seinään, leikkisä pastellisävyihin. Vaalea puu toimii myös hyvin vastakohtana tummien värien kanssa. Jotta sisustuksesta tulee yhtenäinen, kannattaa valita samaa puuta tai ainakin samansävyisiä puulaatuja. Pehmeältä tuntuva puupinta on hyvä kumppani koville materiaaleille, erityisesti betonille, kivelle ja teräkselle.

Vaalea koivu on pohjoismaisen sisustuksen peruselementti. Koivun ominaisuudet sopivat parhaiten kalusteisiin ja sisäkäyttöön.

Koivun ominaisuudet

Plussat ja miinukset

+ helposti pintakäsiteltävä puulaji: syyt eivät nouse pystyyn kuten havupuilla

+ pinta voidaan sävyttää lämmöllä, petsillä, lakalla tai saippualla

+ miellyttävän tuntuinen niin kuumassa kuin kylmässä

+ kestävä valinta esimerkiksi lattiamateriaaliksi

– Kosteuden- ja vedensietokyky on huonompi kuin havupuiden. Täyspuinen kalusteovi saattaa vääntyä ajan mittaan. Kuitenkin lämpökäsitelty koivu kestää hyvin kosteusvaihtelut ja lattialämmityksen.

Koivupuun hinta

Oksaton lämpökäsitelty täyspuulattia maksaa satasen neliöltä. Visakoivun kilohinta on kuutisen euroa. Koivuvanerilevy (18 mm paksu, 1,2 x 2,4 m) on huokeampaa, noin 30 euroa neliöltä.

Kommentoi »