Marokkolaiset laatat – kurkkaa ohje, jonka avulla saat yksivärisistä laatoista kauniin koristeelliset!
Tee itse
Marokkolaiset laatat – kurkkaa ohje, jonka avulla saat yksivärisistä laatoista kauniin koristeelliset!
Ihailetko kauniita marokkolaisia laattoja, mutta budjetti ei anna periksi? Maalaa kuviot yksivärisiin kaakeleihin itse.
24.1.2017
 |
Kotivinkki

Näitä tarvitset

  • yksittäisiä valkoisia tai harmaita laattoja, joita myyvät rautakauppojen lisäksi esimerkiksi kierrätyskeskukset
  • mitan tai pitkän viivoittimen
  • vahvaa kontaktimuovia ja tulostimen tai piirtoheitinkalvoa ja kalvotussin
  • sakset
  • askarteluveitsen
  • kaakelimaalia, lasimaalia tai kaakelille sopivaa tartuntapohjamaalia
  • tuputussienen tai siveltimen  

Laattojen kaavat

Laattamalli 1.

Laattamalli 2.

Laattamalli 3. 

Tee näin

1. Valitse laattaan haluamasi kuvio. Yllä olevat pdf-kaavat sopivat 15 x 15 -senttisille laatoille: jos haluat käyttää niitä jossain muussa koossa, tallenna kuva koneellesi ja suurenna tai pienennä sitä. Voit myös suunnitella kuviot itse: mittaa laatat, piirrä niiden kokoiset neliöt paperille ja suunnittele kuviot neliöiden sisään.

2. Tee sabluunat. Leikkaa kontaktimuovista A4-kokoinen arkki ja tulosta laattakuvio sen paperipuolelle tavallisella tulostimella. Jos sinulla ei ole tulostinta käytössä, aseta kuvio piirtoheitinkalvon alle ja piirrä sabluunan reunat ja kuvion ääriviivat kalvolle kalvotussilla. Leikkaa laatan kokoinen, neliönmuotoinen sabluuna saksilla irti kontaktimuoviarkista tai kalvosta. Leikkaa sabluunan kuvio irti neliöstä askarteluveitsellä. Käytä alustana pahvia tai vaikka kokoon taitettua sanomalehteä.

3. Kiinnitä sabluunat. Irrota taustapaperi kontaktimuovisabluunasta ja liimaa sabluuna laattaan tai teippaa kalvosabluuna reunoistaan kiinni laattaan. Voit käyttää irti leikkaamiasi kuvioitakin sabluunoina, niin saat kuvion aikaan vastakkaisin värein.

4. Maalaa laatat. Tuputa maali sabluunan läpi laatalle. Anna kuivahtaa hetki ja maalaa tar­vittaessa toinen kerros, jotta saat väristä peittävän. Irrota sabluunat ja käytä halutessasi uudelleen. Puhdista laattoja pyyhkimällä tai pese hellästi tiskiharjalla.

 

Viritä ideaa

  • Marokkolaiset laatat sopivat myös ulos. Kuvioi pihan betonilaattoja kuten kaakeleita. Käytä betonilaatoille sopivaa väriä, esimerkiksi Tikkurilan Patio Kivikuullotetta.
  • Voit hyvin kuvioida seinässä tai lattiassa kiinni olevia laattoja kuten yksittäisiäkin, tai vaikka maalata laattakuvioita puu­portaisiin tai betonilattiaan.

Lisää tee itse -ideoita kotiin

Kommentoi »