Ei ainaista puuterassin öljyämistä – Marjon ja Ollin puutarhassa merenrannalla kaikki patiot ja portaat ovat kiveä
Moderni piha
Ei ainaista puuterassin öljyämistä – Marjon ja Ollin puutarhassa merenrannalla kaikki patiot ja portaat ovat kiveä
Ehdottomasti helppoa ja modernin selkeää, oli Marjo ja Olli Pohjavirran toive puutarhalleen Helsingin Jollaksessa. Isossa roolissa on luonnonkivi. Marjo tekee komeita ruukkuistutuksia, joissa kukkia tärkeämpiä ovat lehtien muodot, värit ja struktuurit.
Julkaistu 17.8.2023
Avotakka
Vanhojen puiden kehystämästä talosta on näkymä merelle. Pengerrykset ja laajat istutukset rytmittävät rinnettä. Rantasaunaan johtavia kiviportaita reunustavat istutusalueet kukkivat päivänliljoin, jättipoimulehdin ja kuunliljoin.
Kivi on tyylikäs materiaali piharakentamiseen ja sopii suomalaiseen maisemaan. ”Halusimme helppohoitoisuuden vuoksi kivipatioita puuterassien sijaan”, Marjo Pohjanvirta kertoo.

Suuri tontti vaatii suuret linjat pihasuunnitelmalta ja -rakentamiselta. Helsinkiläisten Pohjanvirtojen puu­tarhassa on seesteinen puistomainen tunnelma. Sinne on luotu sisustuksellisuutta ja maisemallisuutta, joka sopii miljööseen.

Yli 5 000 neliön merenrantatontti muodostui yhdistämällä kaksi vierekkäistä tonttia, joissa oli purkukuntoiset talot. Marjo ja Olli Pohjavirta rakennuttivat yhdeksän vuotta sitten paikalle näyttävän talon, jonka suunnitteli arkkitehtitoimisto Iiro Mikkola.

Tällä patiolla kukkivat kesäkukat ja Driaden Clover -tuolit, jotka ovat tukevat ja mukavat istua.
Säleikkövilliviini pehmentää graniitti­kivilaatoitettua seinää ja portaikkoa.

Vanhat puutarhakasvit olivat hävinneet heinikkoon, ja kasvillisuus oli villiintynyt. Lisäksi rakentaminen muokkasi tonttia niin, että puutarha oli luotava kokonaan alusta. Avuksi pihan suunnitteluun pariskunta palkkasi Garden Livingin maisemasuunnittelija Eva Wuiten, jonka maisemallinen tyyli on Marjon mieleen.

Pariskunnalla oli tarkat kriteerit ja toiveet puutarhalle. Suuret, hyväkuntoiset tammet, vaahterat, koivut ja männyt jätettiin kehystämään piha-aluetta, mutta näkymät talolta rantaan ja merelle avattiin.

– Halusimme pihalta ehdottomasti helppoutta ja selkeyttä. Toivoimme helppohoitoisia, kestäviä kasveja ja puuterassien sijaan kivipatioita, Marjo Pohjanvirta kertoo.

Saunan terassialue on päällystetty kivilaatoin. Sitä vehreyttää seinää verhoava säleikkövilli­viini ja kookkaiden ruukkujen ryhmä.
Japaninvaahterat ovat näyttäviä pikkupuita ruukkuistutuksiin. Sen ja muut arat ruukkukasvit Marjo talvettaa autotallin suojissa. Kun istuttaa kuhunkin ruukkuun vain yhden näyttävän kasvin, vaikutelma on selkeä ja rauhallinen.

Patiot, portaat ja käytävien reunat on kivetty huolellisesti kotimaisella graniitilla. Oleskelupatioita on talon läheisyydessä ja rantasaunan äärellä. Suunnittelussa huomioitiin valon kulku: pihalla on paikkoja nauttia niin aurinkoisesta aamuhetkestä kuin auringonlaskusta.

Aurinko hellii pihan etelärinnettä, jossa on reheviä koristepensaita ja laajoja perennaistutuksia. Niissä kukkivat pääosin keväällä ja kesällä valko- ja vaalean­punakukkaiset kasvit. Rusopäivänliljojen oranssi kukinta sopii heinä-elokuuhun. Loppukesää ja syksyä sävyttävät erilaiset hortensiat.

– Päivänliljat ovat mielestäni oiva kompromissi kasvisuunnitelmassa olleiden heinien ja sarojen tilalle. En halunnut heiniä, mutta tarhapäivänliljat antavat heinämäisen vaikutelman ja lisäksi värittävät puutarhaa.

Meren äärellä ruukkujen ja kalusteiden pitää olla tarpeeksi painavia, jotta myrskytuuli ei kaada niitä. Pation näyttävä graniitti on Itä-Suomesta.
Sisäänkäyntiä vehreyttää kookas ruukkuryhmä, jossa on viherliljapuu ja murattia, hiba-, pallo- ja timanttituijia.

Marjo hoitaa puutarhaa pääsääntöisesti itse. Keväällä ja syksyllä puutarhapuuhissa vierähtää noin kaksi päivää viikossa, keskikesällä riittää päivä. Toisinaan apuna on puutarhuri.

– Pihan rakentamista kannattaa valvoa. Usein näkee uudiskohteissa, että mullan laadussa ja paksuudessa säästetään. Kunnon multakerros helpottaa hoitoa ja takaa kasvien menestymisen. Ylläpitoa ei saa unohtaa. On huono ratkaisu, jos puutarha tehdään kalliisti mutta laiminlyödään hoito.

Lasitetun pation suojissa on mukava istua tuulisella säällä. Suuret rottinkikorit tuovat välimerellistä tunnelmaa. Jalohortensioiden seurana on lamoavia hopeavitjaa, lankaköynnöstä ja murattia.
Syyshortensiat kukkivat muhkeina loppukesällä ja syksyllä. Valkeisiin kukkiin tulee häivähdys vaaleanpunaista.

Marjon vinkit puutarhaan

1. Pohdi, mitä pihalta toivot ja millaisia toimintoja ja tiloja puutarhaan haluat. Entä millainen tunnelma on mieleesi?

2. Havainnoi ympäröivää maisemaa ja ota se huomioon kokonaisuutta suunnitellessa ja rakentaessa.

3. Rakenna kestävästi. Jos teetät pihan urakoitsijalla, valvo rakentamista. Hyvä pihan perustus kestää aikaa ja käyttöä.

4. Älä säästele mullan laadussa ja määrässä. Mitä paksumpi kerros multaa, sitä paremmin kasvit menestyvät, sillä multaan varastoituu sekä ravinteita että kosteutta.

5. Luo puutarhaan erilaisia tiloja, joita voit sisustaa kalusteilla ja ruukku­istutuksilla. Käytä kookkaita ruukkuja, mikä parantaa kasvien menestymistä ja helpottaa hoitoa. Pienissä ruukuissa multa kuivuu helposti.

6. Valitse kalusteet, jotka kestävät aikaa, käyttöä ja sääolosuhteita myös talvella. Huomioi, että tuulisella paikalla, kuten meren äärellä, kalusteiden tulee olla painavia, jotta ne pysyvät paikoillaan myös myrskysäällä.

7. Älä unohda ylläpitoa vaan hoida puutarhaa säännöllisesti.

Kommentoi »