Maria virkkaa hämmästyttävän aidonnäköisiä ruokia lähes joka ilta: ”En pysty lopettamaan virkkaamista, sillä se on niin hauskaa”


Lapset kasvoivat eikä virkatuilla ruoilla leiki enää kukaan, mutta närpiöläinen Maria Skog, 38, virkkaa edelleen melkein joka päivä. Koukulla ja langalla syntyy käden käänteessä upea sushiannos, sipsipussi tai herkkuvohvelit marjoineen päivineen.

Mistä ihmeestä olet keksinyt ryhtyä virkkaamaan ruokia?

Olen harrastanut tätä jo kymmenisen vuotta. Minulla on kaksi tytärtä, jotka ovat nyt 10- ja 13-vuotiaat. Kun lapset olivat pieniä, meillä oli tapana leikkiä kahvikutsuja ja keittiöleikkejä. Halusin saada leikkeihimme jotakin tarjottavaa kahvin kanssa (nauraa).

Olen harrastanut pienestä pitäen käsitöitä, kuten virkkaamista, pistotöitä ja neulomista. Koen, että tietyn muotoisia esineitä on helpompi virkata kuin neuloa.

Maistuisivatko kuppikakut ja vohvelit kera marjojen?
Tai paahtoleipä hedelmien, marjojen ja Nutellan kanssa?

Mitä herkkua virkkasit ensimmäisenä?

Alun perin näin muistaakseni jossakin lehdessä kuvan virkatusta kuppikakusta ja keksin kokeilla, osaisinko tehdä leikkeihimme samanlaisen. Silloin kuppikakku osoittautui kuitenkin liian vaikeaksi haasteeksi, enkä ollut lopputulokseen tyytyväinen.

Seuraavaksi kokeilin virkata vihreän prinsessakakun, ja se onnistui. Harrastukseni alkoi. Leikimme lasten kanssa tosi usein virkatuilla ruuilla, mutta mitään erityistä lasten suosikkia ei ole jäänyt mieleeni. He tykkäsivät kaikista virkkauksistani.

Kuinka usein nykyään virkkaat?

Edelleen virkkaan ruokia usein, melkein joka päivä. Työskentelen perhetyöntekijänä Närpiössä, jossa myös asun tyttärieni kanssa. Virkkaan iltaisin töiden jälkeen, usein samalla kun rentoudun katsomalla televisiota. Tällä hetkellä en tee virkkausten lisäksi muita käsitöitä.

Mistä keksit aiheet töihisi?

Aiemmin lapseni toivoivat, että virkkaisin juuri tietyn jutun. Nykyisin inspiraatio voi tulla mistä vain. Jos näen esimerkiksi Instagramissa kuvan sushiannoksesta, saatan ryhtyä virkkaamaan susheja. Tai idea voi syntyä, jos olen kaupassa tekemässä ostoksia ja näen jotakin hauskaa. Esimerkiksi jotakin lohenväristä nähtyäni voin päättää virkata lohen.

Virkatut sushit näyttävät syötävän söpöiltä!
Aamiaiselle on tällä kertaa katettu karjalanpiirakkaa, kananmunaa ja värikkäitä hedelmiä.

Aiheisiini vaikuttavat myös vuodenaika ja juhlapyhät. Parhaillaan virkkaan joulukinkkua. Äskettäin olen virkannut syksyyn sopivasti viikunoita ja juustoja.

Kuinka kauan yhden ruoan virkkaamiseen menee aikaa?

Kauemmin kuin monet luulevat! Esimerkiksi banaanin virkkaamiseen kuluu useampi tunti.

Mahdolliset tekstit, joita on vaikka virkkaamassani sipsipussissa ja Nutella-purkissa, lisään jälkeenpäin, kun itse esine on valmis. Jotkut työt koostuvat useammasta virkatusta kappaleesta, kuten kakut. Täytän ne vanulla ja ompelen lopuksi kiinni. Myös hedelmät ja marjat täytän.

Juustokestit! Maria on täyttänyt briejuuston ja mansikat vanulla saadakseen ne näyttämään pulleilta.

Mitkä ruoat ovat mielestäsi vaikeimpia virkattavia?

Minusta vaikeimpia ovat liha-aiheiset virkkaukset. En oikein tiedä miksi. Luultavasti se liittyy siihen, että lihatuotteista on vaikea saada väriensä puolesta uskottavan näköisiä. Ylipäätään näitä on minun mielestäni kuitenkin yksinkertaista tehdä.

Ruokia tehdään perussilmukoilla: niihin tarvitaan ketjusilmukoita, kiinteitä silmukoita ja pylväitä. Tekniikan osalta ruokien virkkaaminen ei siis ole sen vaikeampaa tai helpompaa kuin muidenkaan töiden. Tarkkana täytyy olla värien kanssa, että niistä tulee aidot.

Miten saat virkkaustöistäsi niin aidon näköisiä?

Ohjeita en käytä, vaan virkkaan aina vapaalla kädellä. Malliksi katson kuvaa esimerkiksi aidosta mansikasta. Tarkastelen sen muotoa ja erityispiirteitä, ja sitten vain yritän tehdä mahdollisimman saman näköisen esineen virkkaamalla. Ajattelen, että tämä on kuin veistosten tekemistä, mutta saven sijaan käytän lankaa ja virkkuukoukkua.

Lankaa on hankittava jonkin verran käsityöliikkeestä tai tavaratalosta. Ei sitä kauhean usein tarvitse hakea, kun työt ovat kuitenkin kooltaan melko pieniä.

Aitous syntyy yksityiskohdista, kuten siemenpilkuista banaaniviipaleissa.

Mitä valmiille virkkauksille tapahtuu?

On vähän tyhmää, ettei virkkauksiani käytä nykyisin enää kukaan. Kun saan työn valmiiksi, kiikutan sen talomme yläkerrassa sijaitsevaan leikkihuoneeseen. Koska tyttäret ovat kasvaneet isoksi, siellä ei leiki enää kukaan. En kuitenkaan pysty lopettamaan virkkaamista, sillä se on minusta niin hauskaa. On myös kiinnostavaa seurata omaa kehitystään. Tulen sitä paremmaksi, mitä enemmän virkkaan.

Tämä perhospasta-annos tarjoillaan katkarapujen ja herkkusienten kera.
Suklaakonvehdit kruunaavat herkullisen brunssin.

Toisinaan olen myynyt joitakin töitä, ja joskus annan niitä lahjaksi. Veljentyttäreni on nyt yksivuotias, ja olen nyt alkanut virkata hänelle. Viimeksi tein häntä varten laulupussin, jonka sisällä on monia erilaisia hahmoja. Lapsi nostaa pussista hahmon ja koettaa keksiä laulun, joka hahmoon liittyy. Pian hän alkaa leikkiä ruuanlaittoleikkejä, ja sitten hän tulee samaan monia virkattuja leluja.

Sinulla on pian 4000 seuraajaa Instagramissa, millaisia yhteydenottoja saat?

Viestejä tulee paljon. Ihmiset kirjoittavat kertoakseen, että tykkäävät töistäni. Instagramissa on monia muitakin käsityöharrastajia, jotka virkkaavat nimenomaan ruoka-aiheisia juttuja. Joskus viestittelemme myös keskenämme. Toisinaan viestin aiheena on kysyä neuvoa virkkaamiseen liittyen, mutta usein kyse on vain toisen kehumisesta jostakin hienosta työstä.

Jutun kuvat Maria Skog. Lisää kuvia Marian virkkaamista ruoista löydät Instagramista tililtä @virkase.

Herkkupäivä! Tarjolla sipsejä, popcorneja ja irtokarkkeja.
Julkaistu: 7.11.2018