Mari loihti tavallisista puurimoista näyttävän valaisimen – ”Sisäinen taiteilijani ilahtuu, kun valaisin herättää katsojassa erilaisia ajatuksia"

Mari loihti tavallisista puurimoista näyttävän valaisimen – ”Sisäinen taiteilijani ilahtuu, kun valaisin herättää katsojassa erilaisia ajatuksia"
Mari Kuosa suunnitteli ja valmisti maanläheisistä puurimoista valaisimen, joka on kuin abstrakti taideteos. Kaunis puuesine ilahduttaa seinällä ilman valojakin!
Julkaistu: 21.1.2022

Mari, puurimoista tekemä valaisimesi on upea! Mistä inspiraatio tähän syntyi?

Olen luova ihminen ja usein ideat syntyvät yön hiljaisuudessa. Aamulla piirrän ja kirjoitan asioita muistiin. Suunnitteluvaiheessa päätän asioista vain pääpiirteittäin. Pidän ajatuksesta, että säilytän mahdollisuuden kaikenlaisille muutoksille loppuun asti.

Kun rakensin valaisinta, luotin silmääni sommittelussa – en juurikaan mittaillut. Halusin valaisimen, joka on kaunis taideteos ilman valo-ominaisuuttakin.

"Pidän puusta materiaalina. Se on ajaton, kaunis ja lämminhenkinen", Mari kertoo.

Miten toteutit suunnittelemasi valaisimen?

Rimat ovat ostettu K-Raudasta, ja käytin niiden kiinnittämiseen puuliimaa. Rimojen asettelu on tehty ilman mittaamista – tasapaino ja tarvittava symmetrisyys syntyivät kokonaisuudesta. Vatupassi oli kyllä käytössä!

Rimojen takana on poikittainen tukipuu valoja sekä seinään kiinnittämistä varten. Valitsin valonlähteeksi valonauhan, joka toimii kaukosäätimellä. Valon voimakkuutta sekä sävyjä voi vaihtaa fiiliksen ja tunnelman mukaan. Vedimme sähköjohdon seinästä läpi toisen huoneen pistorasiaan, jotta johto ei jäänyt näkyviin. Näin ollen valaisimen irrottaminen ei ole ihan pikkujuttu.

Valaisimen tekninen toteuttaminen riippui lopulta saatavilla olevista tarvikkeista, joten käytännön toteutus erosi siitä, mitä olin alun perin kaavaillut.

Puurimojen reunat viimeistellään hiomapaperilla sileiksi.

"Suunnitteluvaiheessa päätän asioista vain pääpiirteittäin."
Mari Kuosa

Mikä oli valaisimen tekemisessä haastavinta?

Kuten kaikessa abstraktissa taiteessa, tasapainoinen lopputulos vaatii taitoa ja harjaantuneisuutta. Ja täytyy mainita sekin, että oman haasteensa toi lapsien ja koiran pitäminen kaukana liimauksista, kun tällä kertaa nikkarointipajana toimi olohuoneen lattia.

Millaista keskustelua veistoksellinen valaisimesi on herättänyt?

Olen saanut hyvin monipuolista palautetta siitä, mitä valaisin tuo mieleen – on ehdotettu revontulia, nuottiviivastoa, ääniraitaa ja sydänkäyrää. Sisäinen taiteilijani ilahtuu, kun valaisin herättää katsojassa erilaisia ajatuksia.

Marin kuvataidetaustasta on etua suunnittelutyössä.

4 kommenttia