Maistuvat herkut valmistuvat kesällä ulkona – unelmien kesäkeittiö syntyy näillä vinkeillä ja ihanilla ideoilla!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: K-Rauta
Maistuvat herkut valmistuvat kesällä ulkona – unelmien kesäkeittiö syntyy näillä vinkeillä ja ihanilla ideoilla!
Kukapa haluaisi siirtyä auringonpaisteesta neljän seinän sisälle kokkaamaan, kun sen voi tehdä luonnon ympäröimänä kesäkeittiössä. Hyvä suunnitelma auttaa, kun haluat luoda itsellesi viihtyisän kokkauskeitaan.
Julkaistu: 17.4.2022

Lämmin kesäilta, suku ja ystävät saman pöydän ääressä, yläpuolella taivas ja lautasella grillissä kypsennettyä lohta tai kauden kasviksia. Kesäisin suomalaiset rakastavat sekä syödä että kokata ulkona, kun se viimein pitkän talven jälkeen on mahdollista.

Kesällä ruoan valmistus ja syöminen siirtyy sisältä ulkotiloihin.

Kesän lähestyessä erilaiset piharakentamiseen liittyvät ideat nostavat päätään. Haaveilitpa sitten valtavasta terassitilasta porealtaineen tai pienestä kesäkeittiönurkkauksesta pihan perällä, ovat toimivat ideat ja niksit kullanarvoisia.

Oma terassi ja kesäkeittiö tarjoavat upeat puitteet loppukesän tunnelmallisten iltojen viettämiseen.

Budjettia, materiaalivalintoja ja rakentamista kannattaa miettiä tarkasti jo ennen rakennusprojektia. Silloin välttyy yllätyksiltä ja lopputulos vastaa todennäköisemmin haaveitasi.

Kaipaatko apua terassibudjetin laatimiseen?

Jos kesäkeittiöprojektiin liittyy myös terassin rakentaminen, on paljon apua kätevästä laskurista, jolla voi arvioida terassin hinnan. Laskuri löytyy täältä.

Kesäkeittiön mukavuudet

Budjetin, tarvikkeiden ja rakennustyön määrä voi kesäkeittiön kohdalla vaihdella valtavasti, sillä samalla termillä viitataan niin moderniin, lasiseinäiseen rakennukseen kuin pieneen grillinurkkaukseen puutarhan perällä. Joidenkin mielestä kesäkeittiön tulee vastata varustelultaan ja välineiltään sisäkeittiötä, kun taas toisten mielestä juuri yksinkertaisuus ja askeettisuus tekevät kesäkeittiöstä viehättävän.

Kesäkeittiön sijoittamiseen ja kokoon kannattaa uhrata ajatuksia suunnitteluvaiheessa, sillä se vaikuttaa moneen. Haluatko aamu- vai ilta-aurinkoa? Toivotko näkösuojaa? Haluaisitko, että kesäkeittiö on mahdollisimman varjoisalla paikalla? Millaista maisemaa katselisit mieluiten nauttiessasi makuelämyksistä?

Modernissa kesäkeittiössä on kaikki tarvittava, mutta ei mitään turhaa. Tutustu kokonaisuuteen tarkemmin täältä.

Isommalle pihalle kannattaa harkita kokonaista kesäkeittiörakennusta, kuten grillikotaa tai huvimajaa. Silloin ruokailu onnistuu luonnon helmassa, vaikka Suomen suvi ei näyttäisikään parhaita puoliaan. Suoja tuulta tai hyttysiä vastaan saattaa pelastaa monta ateriaa.

Puutarhassa, terassilla ja kesäkeittiössä riittää puuhaa käsistään kätevälle nikkaroijalle.

Kesäkeittiötä suojaava katos ja lämmitin mahdollistavat sen, että kesäkeittiötä voi käyttää myös sateisella ja viileällä säällä. Kesäkeittiöön voi vaikkapa rakentaa katoksen itse liimapuupalkeista. Myös lasitettu kesäkeittiö pidentää ulkokaudesta nauttimista huomattavasti.

Myös sähköt ja valaistus tuovat helppoutta ja viihtyisyyttä. Tunnelmallinen valaistus nousee suureen arvoon etenkin pimenevinä loppukesän iltoina.

Kun keittiössä on sähköt ja sinne saa jääkaapin tai kahvinkeittiminen, käyttömukavuus nousee kovasti. Myös sitä on hyvä puntaroida, onko kesäkeittiössä tarvetta vesihanalle.

Vihreys ja vehreys ulottuu ympäröivästä luonnosta tähän kesäkeittiöön saakka.

Toisille riittävä väline kokkaamiseen on pallogrilli, kun toinen taas haluaa sekä keittolevyn, savustimen että viimeisen päälle varustellun kaasugrillin. Pizzauuni, avotuli ja muurattu takka ovat myös varteenotettavia tapoja kokata kesäkeittiössä. Kaikki on kiinni siitä, onko juuri sinun toiveissasi huolella kohotettu juurileipä vai avotulella kypsytetty tikkupulla.

Satsaa säilytystiloihin

Kokkailu vaatii yllättävän paljon tilaa. Älä siis pihtaile lasku- ja säilytystilaa suunnitellessa.

Tärkeä osa kesäkeittiötä ovat tasot ja kaapistot. Laskutilaa ei koskaan ole keittiössä liikaa sen enempää ulkona kuin sisälläkään. Ruoan valmistaminen on huomattavasti mukavampaa, kun ympäriltä löytyy sopivasti tasoja, mihin laskea vateja ja vuokia. Kesäkeittiössä myös tasojen kestävyyteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä ne ovat sään armoilla.

Juuri omiin tarpeisiin sopivat tasot ja kaapistot saa kätevästi, kun rakentaa ne itse. Valmistumisen jälkeen kesäkeittiön kalusteista on syytä pitää erityisen hyvää huolta suojaamalla ne talveksi peitteellä sekä huoltamalla, maalaamalla ja öljyämällä ne säännöllisesti.

Kauniisti katettu perheen yhteinen lounas maistuu puutarhassa.

Rakentamisen sijasta voit myös hyödyntää kesäkeittiössä kierrätysmateriaaleja tai koota omiin tarpeisiisi soveltuvan kokonaisuuden valmishyllyistä. Näissäkin tärkeintä on varmistaa, että materiaalit ovat ulkokäyttöön sopivia.

Kun kaappitilaa on tarpeeksi, voi keittiössä tarvittavat välineet grillipihdeistä tarjoiluvateihin säilyttää käden ulottuvilla. Näin säästyy jatkuvalta tavaroiden kuljettamiselta sisätilojen ja kesäkeittiön välillä. Ripustuskoukuilla ja telineillä saa myös paljon lisää säilytystilaa. Niiden ansiosta pienenkin kesäkeittiön yhteydessä mahtuu säilyttämään myös harvemmin käytettäviä kauhoja ja pannuja.

Koristele kekseliäästi

Sähköt kesäkeittiössä mahdollistavat myös tunnelmallisen ilta- ja yövalaistuksen.

Kesäkeittiössä valmistuvan aterian voi tarjoilla ulkona suuressa puutarhapöydässä, jonka ääreen mahtuu koko perhe ystävineen ja sukulaisineen. Leikkokukkia, valoja ja muita koristeita voi käyttää kekseliäästi, kun pöytään lisää näppärän koristetelineen.

Myös puutarhapöytä vaatii huolellisen viimeistelyn terassi- ja kalusteöljyllä. Öljyn sävytykselläkin voi vaikuttaa ruokailutilan tunnelmaan. Kauniit luonnonsävyt luovat tilaan lämpöä, kun taas harmaa, musta tai valkoinen sävytys rakentaa modernia ilmettä.

Omatekoisesta pöydästä voi tehdä juuri niin ison kuin tarve vaatii. Ohjeet löytyvät täältä.

Turvallisuus on kesäkeittiössä tärkeä näkökulma. Grilli ja kaikki muut kuumenevat laitteet tulee sijoittaa tuulelta suojaan ja palamattoman alustan päälle. Pyörillä kulkevan grillin voi käytön ajaksi siirtää kesäkeittiön ulkopuolelle suojamaton päälle. Jokaisen grillin omissa käyttöohjeissa on tarkat ohjeet suojaetäisyyksistä. Kaasupullo ja grillihiilet on hyvä säilyttää sateelta ja auringon paahteelta suojassa.

Tiivistetysti voi sanoa, että modernissa kesäkeittiössä on kaikki tarvittava, mutta ei mitään turhaa. Onneksi jokaisen on mahdollista suunnitella juuri omien toiveiden ja tarpeiden mukainen kesäkeittiö, jossa on helppo nauttia ikimuistoisista kesähetkistä.

Kommentoi »