"Maisema vaihtuu täällä vuorokauden aikana monta kertaa" – Ingelan ja Hansin saaristomökillä on kaikki mitä tarvitaan
Sisustus
"Maisema vaihtuu täällä vuorokauden aikana monta kertaa" – Ingelan ja Hansin saaristomökillä on kaikki mitä tarvitaan
Karu luonto ja upeat merimaisemat ovat saarimökin huippupuolia. Vaikkei sähköä tai kaivoa ole, Ingelan ja Hansin pienellä mökillä on kaikki mitä tarvitaan.
28.4.2017
 |
Unelmien Talo&Koti
Pieneen 40 neliön mökkiin mahtuu tupakeittiön lisäksi kaksi makuuhuonetta ja sauna. Tuvan kellastuneet katto- ja seinälaudat maalattiin valkoisiksi, mutta osa kattokehikosta jätettiin puunväriseksi. Tämä korostaa huoneen korkeutta.

Kaunis kesäaamu Vaasan ulkosaaristossa. Meri on ihmeen tyyni. Lokit ja tiirat huutelevat kilpaa. Sään ja meriveden harmaannuttamalla mökkilaiturilla istuu pariskunta aamupalalla.

– Nautimme eniten juuri rauhallisista aamuista mökillä. Heräämme aikaisin, nappaamme aamiaisen koriin ja kävelemme laiturille ihailemaan maisemaa. Näitä hetkiä muistelemme sitten talvella suurta kaipausta tuntien, sanovat Ingela ja Hans Åström.

Ingelan ja Hansin mökki on vain 40-neliöinen, mutta sinne mahtuu kaikki tarpeellinen. Tuvan ja kahden makuuhuoneen lisäksi mökissä on sauna ja saunatupa.

– Täällä ei ole sähköä eikä kaivoa, joten kun tulemme tänne, unohdamme kaupunkielämän mukavuudet. Elämme mökillä luonnon ehdoilla ja vietämme paljon aikaa ulkona. Teemme pikkuaskareita, kunnostelemme paikkoja ja kalastelemme. Päivän aterian valmistamme yhdessä antaumuksella. Iltaisin lämmitämme saunan, ja luemme tai pelaamme tuvassa, Ingela kertoo.

Mökin on suunnitellut Pi Sarpaneva 80-luvulla. Koska merisää koettelee puupintoja, ulkovuoraus on uusittu kertaalleen. Kellastuneet sisäseinät saivat muutama vuosi sitten valkoista maalia pintaansa ja mökin ilme muuttui kertaheitolla raikkaammaksi.

– Olen maissa vaihtelunhaluinen sisustaja, mutta täällä mökillä meillä on aina sama tyyli. Merihenkiset tyynyt, peitot ja muut tekstiilit sopivat tänne ja näyttävät ajattomilta vuodesta toiseen.

Åströmien mökki sijaitsee kuvankauniissa Merenkurkun saaristossa, joka on liitetty myös Unescon maailmanperintöluetteloon. Luonto on täällä karua ja vedet karikkoisia.

– Väylät täytyy tuntea hyvin, muuten käy huonosti. Onneksi Hans on kotoisin täältä ja tuntee ympäröivät vedet kuin omat taskunsa. Eikä tätä luontoa voita mikään. Maisema vaihtuu vuorokauden aikana monta kertaa, vuodenajoista nyt puhumattakaan. Saarimökkimme on meille hyvin rakas.

Keittonurkkaus on pieni, mutta toimiva. Ruokaa laitetaan joko puu- tai kaasuliedellä. Takka poistaa tehokkaasti kosteutta ja antaa paljon tunnelmaa.
Tuvasta on käynti makuuhuoneeseen. Sen päällä olevalle pienelle parvelle kiivetään sinisiä tikkaita pitkin. 
Ingela ja Hans nauttivat erityisesti rauhallisista aamuista mökillä. Silloin he nappaavat myslikulhot ja kahvin mukaansa, ja nauttivat aamupalan laiturilla. Lokit ja tiirat huutelevat kilpaa ja meri on aivan lähellä. Näitä hetkiä on ihana muistella talvella.
Pienessä makuuhuoneessa on tilaa vain sängylle ja parille kaapille. Valkoiseksi maalatut seinät saavat huoneen näyttämään todellista suuremmalle.
Makuuhuoneen sisustuksessa on yhdistetty maalaisromantiikkaa ja merihenkisyyttä. Säilytystilaa on vain vähän, joten kaikelle tarpeelliselle on mietitty tarkasti oma paikkansa.
Lastenhuoneen kerrossängyt jätettiin paikoilleen, vaikka pojat ovat jo aikuisia. Kerrossänky säästää tilaa, joten huoneeseen mahtuu myös pieni työpöytä. Tänne voi hiipiä sadepäivänä lukemaan Aku Ankkoja.
Voiko olla kauniimpaa tiskipaikkaa! Astiat pestään käsin talon päätyyn rakennetussa tiskauspisteessä. Mökillä ei ole kaivoa, joten sadevesi kerätään talteen ja juomavesi tuodaan mantereelta.
Maisemat ovat maalauksellisia. Merenkurkun saaristo on Unescon luonnonperintökohde. Vedet ovat karikkoisia, joten veneellä liikkujan täytyy tuntea väylät hyvin.
Mökin päädyssä on puusauna ja pukuhuone. Myrskysäällä on ihanaa lämmittää sauna ja katsella meren kuohuntaa pienestä ikkunasta.
Saunasta vie pieni polku rantaan. Koska sähköä ei ole, mökillä on paljon erilaisia kynttilälyhtyjä.

Merenkurkun saaristo – Suomen ensimmäinen luonnonperintökohde

Heinäkuussa 2006 UNESCO:n maailmanperintökomitea hyväksyi Merenkurkun saariston maailmanperintöluetteloonsa. Suomen matala saaristo ja Ruotsin jyrkät kalliorannat muodostavat yhdessä laajan luonnonperintäkohdealueen, jossa näkyy jääkauden aiheuttama maankohoamisilmiö. Maa kohoaa edelleen vuosittain noin kahdeksan millimetriä ja maisema muuttuu hitaasti mutta jatkuvasti.

Kommentoi »