Unelmien Talo&Koti

Ruutuja, raitoja ja kukkasia! Maijan mielestä viihtyisässä kodissa pitää olla hullua luovuutta ja leikkisyyttä

Ruutuja, raitoja ja kukkasia! Maijan mielestä viihtyisässä kodissa pitää olla hullua luovuutta ja leikkisyyttä
Maija ja Mikko olivat aina haaveilleet vanhasta talosta. Kun he löysivät mieleisensä riihimäkeläisestä lähiöstä, remonttikin tuntui kiehtovalta haasteelta. Nyt se on onneksi melkein ohi!
Julkaistu: 12.10.2018

Kotona pitää olla Maijan mielestä hullua luovuutta ja leikkisyyttä, muuten ei tule viihtyisää. Hän yhdistelee ruutuja, raitoja ja kukkasia sekä sisustuksessa että verhoilutöissään.

Iloisissa väreissä viihtyvät myös Mikko-puoliso sekä lapset, 8-vuotias Urho ja 6-vuotias Elli.

”Kun muutimme omaan taloon seitsemän vuotta sitten juhannuksena, sormet syyhysivät päästä muokkaamaan ja moukaroimaan uusia tiluksia. Emme ryhtyneet suin päin hommiin vaan kutsuimme tänne ensin vanhoihin taloihin erikoistuneen arkkitehdin”, Maija kertoo.

Talo on rakennettu vuonna 1951 ja laajennettu 1970-luvulla. Nyt neliöitä on 180, ja ne jakautuvat viiden huoneen ja keittiön kesken. Ulkoseinät maalattiin pari vuotta sitten juhannuksena.
Eteisen seinään nojailee Maijan vanhempien entinen mökkiovi. Maijan mielestä se kuului tänne. Lattiaa peittää shakkiruutuinen muovimatto.
Keittiö oli alun perin lattiasta kattoon pelkkää puupintaa. Remontti on vielä edessä. Ensiavuksi osa epämieluisista kaapeista poistettiin ja tilalle laitettiin kierrätyskalusteita.
Olohuoneen toiseen päätyyn on sisustettu rento oleskelutila. Äiti ja lapset asettuivat perhepotrettiin Maijan verhoilemalle sohvalle. Tapetti on Pip Studion mallistosta. Sohvan päällä on 1970-luvulla painettu Rooman kartta, joka on peräisin Maijan edesmenneeltä tädiltä. Kaupunki on mieleinen käyntikohde myös pariskunnalle.

”Asuimme aiemmin uudessa pienessä rivitalohuoneistossa Riihimäellä. Se oli meistä jotenkin persoonaton, ja tila alkoi käydä ahtaaksi.

Muuton aikaan kuopuksemme Elli oli kolmikuinen. Aloitimme remontin pihasta. Tontille kärrättiin 58 rekkaa maata, sillä nykyisen nurmikon paikalla oli iso monttu. Ihastuimme monimuotoiseen tonttiin, jota rajaa metsäinen rinne. Kesällä täällä asusti fasaaniperhe, jolla oli kaikkiaan yhdeksän poikasta. Myös jänikset viihtyvät näillä kulmilla.

Ensimmäisenä vuonna kaivoimme salaojat ja kunnostimme peltikaton. Pikkuhiljaa aloitimme sisätyöt.

Ilman vanhempiani emme olisi selvinneet remontista. He tulivat Saarijärveltä lastenhoitoavuksi ja asuivat pihalle parkkeeratussa asuntovaunussa.”

Olkkarin keltainen tapetti on Pip Studion mallistosta. Viime aikoina sisustukseen on alkanut ilmestyä mustavalkoisia yksityiskohtia. "En edes haaveile, että koti tulisi joskus valmiiksi. Aina on jotain uutta mielessä, vähintään huonekalut vaihtavat paikkaa."
Maija yhdistelee mielellään eri kuoseja verhoiluissaan. Kaverin vanha tuoli sai punavalkoisen ilmeen. Petrolinvärinen kirjakaapisto on tuoreimpia hankitoja. Maija oli aivan myyty, kun näki sen Pompotissa. Hän alkoi säästää ja sai sen jouluksi kotiin.
Koivulipasto on saatu kaverilta. Maija valitsee asetelmiinsa mielellään uutta ja vanhaa.
Maija innostui keräilemään olohuoneen hyllyyn japanilaisia Sonny Angel -hahmoja onnentuojiksi.
Pariskunta teki ruokapöydän itse, koska sopivaa ei löytynyt valmiina. Tasona on ystävältä saatu vanha ovi, johon Mikko nikkaroi jalat. Pintaa peittää lasi. Tapetti on Pip Studion.
Maija kerää eriparisia tuoleja ruokapöydän ympärille. Projekti on vielä kesken.

”Koko talo oli alun perin tummaa puupintaa lattiasta kattoon. Nyt kotia on raikastettu, mutta halusimme jättää tänne vanhaa fiilistä.

Meillä on Mikon kanssa hyvin samanlainen sisustusmaku. Pidämme molemmat väreistä. Oli hauska havaita, miten myös tapettimakumme menee yksiin. Minä valitsin ensin lempparini tapettikirjasta, ja mies perästä. Meillä oli aina samat suosikit. Edellisessä kodissamme ei ollut lainkaan tapetteja, mutta vanhaan taloon ne jotenkin kuuluvat.

Lähivuosina edessä on vielä keittiö- ja saunaremontti. Saunan suhteen annoin Mikolle vapaat kädet, kunhan muistaa vain laittaa sinne lauteet.”

Vanhempien makuuhuoneen Kirsikankukka-tapetti on Tapettitalosta. Maija tykkää vanhoista täkeistä.
Maija rakastui makkarin lipastoon ensi silmäyksellä nähdessään sen vanhojen tavaroiden kaupassa Riihimäellä. Kampauspöytä on löytö ystävän liikkeestä.
Lastenhuoneet sijaitsevat yläkerrassa vinokaton alla. Urhon sänky on peräisin vanhan tavaran kaupasta.
Urho paljastui jo pikkuisena ötököiden ystäväksi. Omassa huoneessa on harrastukseen liittyvää esineistöä.
Elli on valinnut oman huoneensa värit. Vaaleanpunainen pulpetti on Riihimäen Kauppahallista.
Elli syventyi miettimään, mikä on ihaninta elämässä, ja tuli siihen tulokseen, että se on oma perhe.

”Meillä kävi sellainen onni, että naapurimme on viettänyt lapsuutensa tässä talossa. Häneltä olemme saaneet kullanarvoisia neuvoja remonttiin. Hän on myös kertonut kiehtovia tarinoita menneistä ajoista.

Pihalla ei aluksi kasvanut juuri mitään koristekasveja, oli vain yksi omenapuu. Nyt olen saanut paljon perennoita kavereilta ja sukulaisilta. Ruusupuska on peräisin mummolasta.

Lasten synnyttyä aloin nähdä Riihimäen uusin silmin. Mammaverkosto toimii ja liikenneyhteydet ovat hyvät. Äitiysloma oli sosiaalista aikaa. Olin hoitovapaalla yhteensä neljä ja puoli vuotta. Aikaisemmin olin töissä päiväkodissa, nyt työskentelen verhoilijana. Tavoitteena on tulla verhoilijamestariksi."

Terassi rakennettiin keskelle pihaa. Pariskunta hyödynsi siihen entisten asukkaiden terassipohjan, joka sijaitsi tienvarressa. Katteena on varjokangas, joka suojaa kesäisin pahimmalta paahteelta. Se on pingotettu niin tiukalle, ettei vesi jää seisomaan siihen.
Ellillä on oma keppihevostalli. Myös naapurissa asuu hevosharrastajia, joten piha muuttuu usein raviradaksi.
Osa pihasta on jätetty luonnonvaraiseksi. Hyönteishotelli syntyi äidin ja lasten yhteistyönä.
Maijan asetelmat ovat rentoja ja syntyvät yleensä hetken mielijohteesta. Verhoomoon tullaan sisään pihan perältä.
Maijalla on vain muutaman askeleen työmatka, sillä verhoomo sijaitsee kodin kellarikerroksessa. "Värit ovat ilmestyneet meille sen kummemmin pohtimatta. Jos asiat sopivat liian hyvin yhteen, tulee tylsää. Tarvitaan pientä säröä", Maija arvelee.

Maijan Riihimäki-tärpit

Pompoti Värikäs, lämminhenkinen ja monipuolinen sisustus- ja lahjakauppa, jonka kahviosta saa maailman parhaat kakut. Kutsun paikkaa toiseksi olkkarikseni. Pohjoinen Asemakatu 10

Mariikko Kotikaupunkini Marimekko. Pidän kotimaisesta suunnittelusta. Hämeenkatu 16

Reine. B Lifestyleliike myy sisustustuotteita, kodintekstiilejä ja naisten vaatteita. Täältä olen ostanut skandityyliä kohtuuhinnalla. Hämeenkatu 4

Feeniks Café Tunnelmallinen kulttuurikahvila, jossa on kiva pistäytyä salaattilounaalla. Hämeenkatu 4

Suomen Lasimuseo Käyn täällä inspiroitumassa lasiesineiden väreistä ja muodoista. Tehtaankatu 23

Lasistudio Mafka & Alakoski Aion kokeilla itsekin lasinpuhallusta ja osallistua korukurssille. Lasitehtaanaukio 2

Kommentoi »