Unelmien Talo&Koti

Maijan ja Pekan koti löytyi puutarhajuhlista – ”Ihastuin ikkunan­pieliin, pohjaratkaisuun ja pihaan, jossa lapsilla on tilaa seikkailla”

Maijan ja Pekan koti löytyi puutarhajuhlista – ”Ihastuin ikkunan­pieliin, pohjaratkaisuun ja pihaan, jossa lapsilla on tilaa seikkailla”
Heti kodilta tuntunut rintamamiestalo on muuttanut Maija ja Pekka Koretin sisustustyyliä runsaammaksi ja värikkäämmäksi. Pariskunnan innostus maalata ja tuunata kaikenlaista pientä vain kasvaa, ja seinien värit ja huonekalujen paikat vaihtuvatkin kotona jatkuvasti.
Julkaistu 23.11.2021

Maija Koret oli ystävänsä luona puutarha­juhlissa, ja illan kuluessa puhuttiin Koretin perheen toiveesta löytää uusi koti. Juhliin oli kutsuttu samalla kadulla asuva ­pariskunta, joka suunnitteli kotinsa myymistä. Yllättäen Maija pääsi kurkkaamaan heille sisälle vielä samana iltana. Kaikki loksahti kohdalleen kuin tilauksesta, ja pari kuukautta myöhemmin Maija ja hänen puolisonsa Pekka solmivat kaupat unelmiensa kodista.

Koretien perheeseen kuuluvat Maija ja Pekka sekä lapset Malla, Benjamin ja Edvin sekä Kaija-kissa.
Koretien 120 neliön kokoinen koti on rakennettu vuonna 1952 ja sijaitsee Turussa. Talossa on viisi huonetta ja keittiö. Suojaisa piha tarjoaa niin touhua kuin tunnelmaa. Hevoskastanja ja lukuisat perennat ilahduttavat koko perhettä.

”Ihastuin talossa alkuperäisiin ikkunan­pieliin, rintamamiestalon pohjaratkaisuun ja tietysti suojaisaan pihaan, jossa lapsilla on tilaa leikkiä ja seikkailla. Talo sijaitsee ihanalla asuin­alueella hyvien kulkuyhteyksien varrella. Tärkein kriteeri ostopäätöksen kannalta oli meidän molempien tunne, että olemme tulleet kotiin.

Koska talossa oli tehty isoimmat remontit, pääsin suoraan lempipuuhaani eli sisustamaan. Olemme Pekan kanssa uudistaneet kotia talon henkeen ja tunnelmaan sopivaksi, mutta silti persoo­nallisesti. Talon myötä meidän molempien sisustustyyli on muuttunut runsaammaksi ja värikkäämmäksi. Meillä ei taida olla ikinä valmista, sillä innostuksemme maalata ja tuunata kaikenlaista pientä vain kasvaa. Seinien värit ja huonekalujen paikat vaihtuvat jatkuvasti.

Maija ja Pekka rakastavat talon vanhaa puutarhaa, joka paljastaa salaisuutensa heille pikkuhiljaa.

1950-luku näkyy kalustehankinnoissamme, eikä ihme, onhan talo rakennettu samalla vuosikymmenellä. Käytettyihin huonekaluihin liittyy toisinaan kiehtovia tarinoita. Meille esimerkiksi paljastui, että Tori.fistä ostamamme sohvakalusto on kotoisin myyjän isän kodista, joka sijaitsee ihan oman talomme lähellä. Sohvakalusto on hankittu heille 1960­luvulla ovelta ovelle kiertävältä kauppiaalta ja päätynyt lopulta myyjän kesä­mökille. Sieltä se tuli meille, melkein lähtö­pisteeseen.

Pekka on perheemme viherpeukalo, ja muuton jälkeen meille on alkanut ilmestyä huonekasveja. Pekka on istuttanut myös hyötykasveja pihan istutus­laatikoihin. Minä taas nautin, kun saan tehdä ruokaa oman maan antimista.

Nautimme ulkona puuhastelusta. Rakensimme puutarhaan laatoitetun terassin. Pekan löytämä puulaatikko toimii pöytänä. Nyt terassi­kalusteet on jo korjattu pois, ja haravat viuhuvat vauhtia syyslehdille. Odotamme jo lumitöitä.”

Artekin jakkarat on saatu Pekan vaarilta. Ne olivat käytössä Pekan äidin ollessa pieni. Jokaisella sisaruksella oli silloin oma värinsä. Åbo-juliste on turkulaisesta PUF-myymälästä.
Vanha kamera on kirpputorilöytö, ja hauska raitiovaunukartta on hankittu turkulaisesta PUF-myymälästä.
”Meillä ei taida olla ikinä valmista. Innostuksemme maalata ja tuunata kaikenlaista pientä vain kasvaa.”
Maija nauttii aamuista takkatulen äärellä. Villasukat jalassa ja kahvimuki kädessä on mukava seurata lasten touhuja.
Tove Janssonin ja muumien elämän­filosofia on aina ollut lähellä Maijan sydäntä, ja siksi hän juo mielellään aamukahvinsa muumimukista. Isot kuivakukkakimput ovat näyttäviä ja kestäviä. Kesäisin Maija täyttää kodin maljakot tuoreilla kukkasilla.
Kodin lukuisat viherkasvit on istutettu hauskasti erilaisiin ruukkuihin, joita Maija ja Pekka ovat keränneet kirppiksiltä. Kaija-kissa nauttii elämästä vanhassa talossa. Pöytä on löytö­ Tori.fistä­.
”Ihastuimme talossa ikkunanpieliin ja rintamamiestalon pohjaratkaisuun.”
Tori.fistä löytynyt sohva­kalusto palasi yli 60 vuoden jälkeen kotikonnuilleen. Kirppiksellä lojunut radiokaappi jäi pyörimään Maijan mieleen, kunnes oli pakko palata takaisin kaupantekoon. Sohvapöytä ja matto ovat Ikeasta. Verhot ovat Marimekon Ketunmarja-kangasta.
Seinällä on Pekan ottama kuva Barcelonan reissulta. Sitruunatyyny H&M Homesta, kaappi löytyi kirppikseltä ja sekalainen kokoelma kirjoja on kotoisin sieltä sun täältä.
Maija ja Pekka ottavat silloin tällöin kahdestaan erän shakkia.
”1950-luku näkyy kalustehankinnoissamme.”
Maija ja Pekka ovat kummatkin valokuvaajia. Pekka kerää vanhoja kameroita, ja muutaman niistä Pekka on saanut vaariltaan. Osa kameroista toimii, osa on vain koristeena. Rottinkituoli on Pekan mummulta ja papalta.
Ruokailuhuoneen pöydän perhe on hankkinut aikanaan jo vanhaan kotiin. Penkki on Jyskistä, tuolit kerätty eri kirppisreissuilta. Ebba Masalinin kasvijulisteet Maija tilasi netistä.
Omenapiirakan tuoksu valtaa syksyisin Koretien keittiön. Kynttilän­jalat H&M Homesta.
”Käytettyihin huonekaluihin liittyy kiehtovia tarinoita.”
Malla ja Benjamin ovat aamupalalla. Käytännöllinen saareke on Ikeasta.
Keittiössä voisi Maijan mielestä leipoa ja laittaa ruokaa vaikka koko ajan. Vanhoista ikkunoista voi samalla seurata lasten pihaleikkejä. Keittiöpyyhkeet on ostettu H&M Homesta.
Muumimukeja on kertynyt Koretien kotiin enemmänkin. Emalinen Kehrä-pannu on kirppis­löytö. Kirjaintaulu on hankittu Granitista.
”Terassikalusteet on korjattu pois, ja haravat viuhuvat vauhtia syyslehdille, Odotamme jo lumitöitä.”
Mallan keinuhevonen on Maijalle erityisen rakas. Hevosen on tehnyt Pekan pappa, kun Pekka oli pieni. Kun Malla syntyi, perhe sai keinuhevosen ja maalasi sen valkoiseksi. Pehmopilvi on H&M Homesta, pöytä ja tuoli löydetty Tori.fistä.
Benjamin on ahkera rakentelija. Pöytä ja tuoli ovat Tori.fistä, veikeä minikokoinen nojatuoli Pekan vanhempien kirppislöytö. Julisteet on hankittu H&M Homesta.
Makuuhuoneen seinän valokuvapotretit lapsista muistuttavat kesästä ja kukkasista. Kranssit on tehty yhdessä ystävän kanssa. Kangaskori ja matto on hankittu H&M Homesta.
2 kommenttia