Avotakka

Made by Choice valmistaa puukalusteita yksilöllisiin tarpeisiin: "Kun huonekalut on mietitty sopimaan paikan luonteeseen, niistä tulee osa sen tarinaa"

Made by Choice valmistaa puukalusteita yksilöllisiin tarpeisiin: "Kun huonekalut on mietitty sopimaan paikan luonteeseen, niistä tulee osa sen tarinaa"
Made by Choicen ydinajatusten mukaan kaikella, mitä tehdään, täytyy olla selkeä tarve, ja mitään ei suunnitella pelkästä suunnittelun ilosta. Yksillölliset huonekalut puhuttelevat nyt enemmän kuin koskaan, ja salolainen yritys on löytänyt keinon päästä myös kansainvälisille markkinoille.
Julkaistu: 24.11.2020

Nenässä tuoksuu tuore puu, ja korvissa soivat sahojen ja sirkkelien kimeät äänet. Pienen teollisuushallin yhdessä kulmassa hiotaan sisustusarkkitehtitoimisto Fyran suunnittelemien Fem-työpöytien reunoja ja toisessa kootaan Kastu- ja Halikko-nimisten pikkutuolien runkoja. Kun kulkee pihan kautta toiseen halliin ja siellä olevaan maalaamoon, eteen ilmestyy kiemuraisia Kolho-tuoleja, joiden jaloissa on sininen liukuväri. Käsittely puuttuu kaikista muista Kolhoista.

– Tämä erä on lähdössä asiakkaalle, joka halusi tuoleihinsa yllättävän ilmeen. Uniikki tilaus oli mahdollista toteuttaa, koska Made by Choicen ydinajatuksiin kuuluu tehdä huonekaluja yksilöllisiin tarpeisiin, kertoo yksi yrityksen kolmesta osakkaasta, muotoilija Sebastian Jansson.

Kaksi muuta osakasta ovat tuotannosta vastaava muotoilija Lasse Laine ja Niclas Ahlström, jota Jansson kehuu yrityksen suurlähettilääksi ja kansainvälistäjäksi. Salon Halikossa toimiva Made by Choice on perustettu vuonna 2016 ja työllistää yhdessä sisaryhtiönsä Protosdemosin kanssa vajaat 40 henkeä.

Made by Choicen nykyisen johtokolmikon muodostavat Sebastian Jansson (vas.), Niclas Ahlström ja Lasse Laine. Kuva: Made by Choice
Tuotanto ja toimisto sijaitsevat täällä Salossa, koska Laine on paikkakunnan poikia ja palannut kotiseudulleen – täysin vastoin nuoruudenlupauksiaan.

Protosdemos on Lasse Laineen perustama muotoiluyritys, jonka alaa ovat julkitilasisustusten projektijohto ja käytännön toteutus. Made by Choice on erikoistunut vastaavien tilojen kalusteiden suunnitteluun ja valmistukseen.

– Yksi viime aikojen kiinnostavimmista projekteistamme oli mukanaolo Ilse Crawfordin suunnittelemassa ravintola Savoyn uudistuksessa. Teimme ravintolasaliin uudet pöydät, vastaanotto- ja baaritiskit sekä kukkaruukut terassille, Niclas Ahlström kertoo.

Yhä useammat Made by Choicen valmistamista huonekaluista ovat päätyneet myös kuluttajamyyntiin ja koteihin, joissa pidetään yrityksen tavasta rakentaa värikästä, eteenpäin katsovaa ja perinteisestä skandinaavisesta muotoilusta poikkeavaa ilmettä. Myös suomalainen työ on tärkeässä roolissa, vaikka perustajakolmikko sanookin, että ammattitaitoista työvoimaa ei kasva puussa. Siksi he myös kouluttavat itse.

Tuotanto ja toimisto sijaitsevat täällä Salossa, koska Laine on paikkakunnan poikia ja palannut kotiseudulleen asumaan ja tekemään töitä – täysin vastoin nuoruudenlupauksiaan.

Saku Sysiön Laakso-tuolissa ja Ari Kanervan Tikku-pöydässä käytetty puu on saarnea. Kuva: Made by Choice
Uskomme, että myös huonekalun elinkaari pitenee, kun siihen muodostuu henkilökohtainen suhde eikä siitä halua luopua.
Sebastian Jansson

– Asuin perheeni kanssa Helsingissä, ja muutimme tänne mökille pakoon putkiremonttia. Sinä aikana kotiseutu alkoi näyttää kiinnostavalta paikalta yrittää uutta, Laine kertoo mutkattomasti.

Myös hän korostaa, että kaikella, mitä tehdään, täytyy olla selkeä tarve ja mitään ei suunnitella pelkästä suunnittelun ilosta. Lähes aina lähtökohtana on sisustettava tila, jonne halutaan saada yksilöllinen, erottuva ilme.

– Kun huonekalut on mietitty sopimaan kunkin paikan luonteeseen, niistä tulee osa sen tarinaa, eivätkä ne jää vain irrallisiksi ja hetken mielijohteesta vaihdettaviksi sisustuselementeiksi, Laine sanoo.

– Uskomme, että myös huonekalun elinkaari pitenee, kun siihen muodostuu henkilökohtainen suhde eikä siitä halua luopua. Suunnittelusta vastaamme niin me kuin suomalaiset ja ulkomaiset freelance-muotoilijat, Sebastian Jansson lisää.

Tammiset Lonna-kalusteet on alun perin tehty Helsingin edustalla sijaitsevan Lonna-saaren ravintolatiloihin. Kuva: Made by Choice
Studio Puiston kanssa suunniteltu Space of Mind on yhdeksän neliön minimökki, joka voi toimia vaikka etätyötilana tai vierasmajana. Kuva: Made by Choice

Made by Choice eroaa tyypillisestä lifestyle-brändistä, joka saattaa myydä tuotteitaan ja niiden ympärille viritettyä elämäntapaa vaikka tuulesta temmatun tarinan avulla. Yhtä hyvin se eroaa perinteisestä teollisuusyrityksestä, jossa uusien sisustustuotteiden kehitys voi viedä vuosikausia ilman, että menestyksestä on vielä sittenkään takeita.

– Kevyt toimintatapa auttaa tekemään totta ideoista heti eikä ensi kuussa, Laine kehuu.

Parhaillaan Made by Choice yrittää tehdä oman osuutensa ja vastata koronakriisin aiheuttamiin ongelmiin kehittämällä ripeästi ratkaisuja paitsi etätyöskentelyyn myös ravintoloiden ja julkitilojen turvallisuuteen. Laine kertoo, että hänelläkin on oma ravintola Salon keskustassa, eikä Kastua voi pitää nykyoloissa auki ilman erityisjärjestelyjä. Tarvittiin ruokailijoita erottavia sermejä. Mutta millaisia? Laine ja Jansson esittelevät ratkaisua, jonka suunnittelu ideasta toteutukseen kesti pari päivää.

– Puinen tukirakenne kannattelee ikävältä tuntuvan pleksin sijasta kirkasta lasilevyä.

Fyra-toimiston kanssa suunniteltu, viidestä osasta ilman ruuveja koottava Fem-pöytä on tarkoitettu kotikonttoriin. Kuva: Made by Choice

Useiden metrien korkuisella hyllyköllä ovat kaikki yrityksen valmistamat tuolimallit, ja niiden joukosta voisi poimia esiin… vaikka muotoilija Harri Koskisen tammisen Nude-tuolin. Myös sen suunnittelulle oli selkeä tarve. Pari vuotta sitten Pekka Terävä oli avaamassa Helsingissä ravintola Nudea, jonka tilasuunnittelusta Made by Choice vastasi. Valmiiden mallien sijaan Terävä pyysi Koskista suunnittelemaan paikkaan nimikkotuolin.

Kun muotoilija oli lähettänyt suunnitelmansa Saloon, alettiin miettiä, miten kaluste pitäisi käytännössä valmistaa, jotta siitä tulisi kestävä ja hinta pysyisi käytettävissä olevassa budjetissa.

Nudesta tuli niin onnistunut, että Made by Choice alkoi myydä kalustetta myös kuluttajille.

Koteihin ovat päätyneet myös Lonna-jakkarat, jotka alun perin tehtiin Helsingin edustalla olevan saaren samannimiseen ravintolaan ja saunaan, samoin useat muut alkujaan muihin tiloihin suunnitellut kalusteet.

Varsinainen menestys on ollut muusta valikoimasta orgaanisten muotojensa ansiosta erottuva Kolho-sarja. Sen ensimmäinen tarkoitus oli tehdä Made by Choicea tunnetummaksi kansainvälisesti, ja siksi sen suunnittelijaksi valittiin yhdysvaltalainen taiteilija Matthew Day Jackson. Hän löytyi Niclas Ahlströmin luomien verkostojen avulla, ja Kolho herättikin pari vuotta sitten juuri niin suurta huomiota alan tärkeimmillä messuilla Milanossa kuin Made by Choicessa toivottiinkin. Nyt Kolho hakee jo nykyklassikon asemaa.

Matthew Day Jacksonin vanerinen Kolho-nojatuoli on jo moderni klassikko. Kuva: Made by Choice
Kaikki tuotteet valmistetaan puusta, koska se tuo sisustuksiin lämpöä ja inhimillisyyttä.

Yhdysvaltain tai minkään muun maan markkinoille ei ole helppo päästä tuotteilla, jotka on alun perin suunniteltu suomalaisille markkinoille, vaikka ne olisivat kuinka hyviä.

Tämän vuoksi Made by Choice tekee mielellään yhteistyötä paikallisten muotoilijoiden kanssa.

– Alkamaisillaan on hotellien ja toimistojen sisustamiseen liittyvä kumppanuus New Yorkissa toimivan muotoilijan ja sisustusarkkitehdin Michael Yarinskyn kanssa, Sebastian Jansson kertoo.

Ulkomaisten markkinoiden valloitukseen liittyvät myös muotoilija Hanna Anosen värikkäät ja humoristiset Beebee- ja Plizé-puurasiat. Niitä pääsee hypistelemään tehtaan konttorissa olevan pitkän – ja omaa tuotantoa olevan – kahvipöydän ääressä.

Rasiat esiteltiin Tukholman huonekalumessuilla viime helmikuussa. Kirkkaasti maalatut rasiat erottuvat helposti enimmäkseen puunväristen huonekalujen joukosta.

– Aloimme tehdä näitä käyttöesineitä, koska haluamme päästä esille liikkeisiin, joissa myydään huonekalujen sijasta pieniä sisustustuotteita, Sebastian Jansson kertoo.

Hanna Anosen Plizé-rasioissa näkyy ilmeisiä kasarivaikutteita. Kuva: Made by Choice
Hanna Anonen sai klassisista Fabergé-munista inspiraation tammesta valmistettuihin Beebee-rasioihin. Kuva: Made by Choice

Yhdellä toimistopöydällä, tuolisuunnitelmien joukossa, on kuvia puisesta rakennuksesta. Mitä ne täällä tekevät? Aikooko Made by Choice ryhtyä valmistamaan myös taloja? Ei ainakaan vielä.

Kyseessä on Space of Mind, Studio Puistossa työskentelevän arkkitehti Willem van Bolderenin ideoima tila, jonne voi vetäytyä tekemään töitä, vetämään henkeä ja keskittymään. ”Mielentilan” voi pystyttää elementeistä vaikka omalle pihalle, katolle tai metsään, ja sen rakenteet ovat kierrätettävissä. Tuotetta on kehitelty yhdessä Made by Choicen kanssa.

Viimeistään kierroksen tässä vaiheessa näyttää siltä, että keskellä anonyymia pienteollisuusaluetta voi syntyä mitä tahansa. Itse asiassa kuluttajatkin voivat vaikuttaa Made by Choiceen, sillä tehdaskierroksen lopuksi Lasse Laine esittelee tuoretta sovellusta, jonka avulla kuka tahansa pystyy suunnittelemaan omaan kotiinsa sopivan kalusteen jopa millin tarkkuudella.

Kaikki tuotteet valmistetaan puusta, koska se tuo Sebastian Janssonin sanoin sisustuksiin lämpöä ja inhimillisyyttä. Se on myös materiaalina joustavaa ja kestävää, antibakteeristakin, eikä sen työstämiseen tarvita kalliita muotteja. Salossa käytetään eniten vaaleaa saarnea ja tammea, joka on sitä selvästi tummempaa. Suurin osa raaka-aineesta saadaan joko Virosta tai Etelä-Ruotsista.

Mikähän puussa oikeastaan tuoksuu niin houkuttelevalta? Varmaan puhtaus ja aitous. Kyllä niitä kelpaa viedä ympäri maailmaa.

Kommentoi »