
Maarakennus on iso menoerä omakotirakentamisen kokonaiskustannuksissa, sen osuus on kymmeniä tuhansia. Keskivertoisen omakotitalon maarakennustyöt vievät kymmenisen prosenttia kokonaiskustannuksista, ja maksavat noin 30 000 euroa. Tämä ei sisällä vielä talon pohjatöitä, vaan niiden kanssa summa voi nousta jopa 50 000 euroon. Siksi tontin ominaisuudet ja maarakennus kannattaa ottaa mukaan heti suunnittelun alkuvaiheessa, koska silloin voidaan tehdä myös suurimmat säästöt. Huomioi ainakin nämä asiat, ennen kuin teet tonttikaupat!
Selvitä maaperän laatu
Selvitä rakennuspohjan laatu maaperätutkimuksen avulla ennen tontin ostamista. Maaperän perustuskustannukset vaihtelevat tonteittain, ja omakotitalon rakentamisessa tarvittavan kiviaineksen määrä ja laatu määräytyvät maaperän mukaan.
Unelmiesi tontin maaperän koostumus voi olla vaihteleva ja pintamaan alla voi olla eri tavoin käyttäytyviä maalajikerrostumia. Ne määrittävät myös perustustavan.
Suunnittele talon ympäristö
Huomioi myös talon ulkoalueet, äläkä keskity vain talon pohjaan. Ennen kuin aloitat maarakennustyöt, mieti huolella, mitä toimintoja tontillesi haluat. Parkkipaikan, kiveysten, polkujen, leikkipaikkojen, grillikatoksen ja pation paikat on hyvä suunnitella jo alkuvaiheessa, koska ne voivat tarvita maapohjan vahvistamista.
Kun suunnittelet tontin toiminnot kokonaisuutena ja teetät samalla kertaa koko alueen maarakennustyöt, säästät kustannuksissa. Voit esimerkiksi suunnitella tarvittavat eristykset kohtiin, joihin haluat kiveyksen. Ja vaikka et rakentaisikaan unelmiesi pihasaunaa heti, voit hoitaa sen pohjatyöt talon pohjatöiden yhteydessä lähes samoilla kustannuksilla.
Hyödynnä tontin mahdollisuudet
Hyödynnä tontin omat maamassat ja luonnonkivet. Talon perustuksien kaivamisen yhteydessä tontilta nousee pintaan paljon rakennuspaikan perusmaata, ja nämä kannattaa hyödyntää esimerkiksi maaston muotoilussa tai näyttävinä kiviröykkiöinä. Ylimääräiset maamassat ja kivet pitää kuljettaa pois tontilta ja se maksaa. Kannattaa siis pohtia huolella, miten voisit hyödyntää niitä tontillasi.
Perusta ja vahvista maata oikein
Terve talo rakentuu oikeiden kivilajien päälle. Toimiva ja terve talon perustus rakennetaan pohjan päälle, jossa kivilajit toimivat oikein ja läpäisevät veden. Kivisen pihan suunnittelussa pitää huomioida sade- ja sulamisvesien eli hulevesien imeyttäminen tai hyötykäyttö tontilla. Pintavesien ja vesikaivon sijoittaminen tontille pitää muistaa maaston muotoilussa.
Tiesitkö, mitä eroa tonteilla voi olla?
Tasainen peltotontti on yleinen ja yllättävä. Peltotontille yleiset maalajit, eli savimaa ja siltti vaativat perustuksilta paljon: upottava maa-aines vaatii rinnalleen kantavaa kalliomursketta. Jos peltotontilta löytyy silttiä, painavan kivitalon rakentamiseen saatetaan vaatia maa-aineksen massanvaihto vajoamisen estämiseksi. Kevyemmän puutalon kohdalla kannattaa selvittää, onko massanvaihto välttämätöntä.
Rantatontti on yleensä vaihtelevaa ja routivaa maa-ainesta. Suomalainen unelmatontti on järven rannalla, mutta rantatonttien maaperät vaihtelevat paljon maastosta johtuen. Rantatontti saattaa sijaita helposti routivilla alueilla tai haastavilla pehmeikköalueilla, jotka vaativat paalutuksen tai massanvaihdon. Täyteaineena käytetään yleensä kevytsoraa, joka toimii samalla routaeristeenä. Vain pohjatutkimus ja maaperätutkimukset varmistavat, millainen rantatontin maaperä todella on.
Tasainen hiekkamaan tontti on helpoin ja suosituin. Aiempina vuosina pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan ja hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, eteenkin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Tasainen hiekkamaan tontti on usein helpoin rakentaa, toisaalta hiekkamaan pehmeä laatu vaatii lisäksi aina kerroksen kantavaa mursketta.
Kallioinen rinnetontti on vaativa, mutta palkitseva. Rinnetontti mahdollistaa tasoerojen tuoman hulppean vaikutelman talon sisätiloissa ja tilojen jakamisessa. Myös erillisen kellarikerroksen rakentaminen on mahdollista. Rinnetonttien maaperät ovat usein kallioisia, mikä saattaa vaatia louhintaa.
3 vinkkiä tontin suunnitteluun
- Suunnittele kokonaisuudet heti raivaamisen jälkeen. Listaa pihalle tarvittavat asiat: parkkipaikka, piharakennukset, kiveykset ja kulkureitit.
- Kun teetät kaikki mahdolliset pohjatyöt varhaisessa vaiheessa, helpotat ja nopeutat pihakiveyksen tekemistä myöhemmin.
- Suunnittele maaston muodot ja hulevesien valumat niin, että vedet laskevat aina talosta poispäin.