Maanrakennus on yllättävä menoerä rakentajalle – lue nämä vinkit ennen tontin ostoa!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ:
Rudus

Maanrakennus on yllättävä menoerä rakentajalle – lue nämä vinkit ennen tontin ostoa!

Maanrakennus syö yllättävän suuren osan omakotirakentajan kokonaiskustannuksista. Tontin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota maaperään, miettiä tulevien toimintojen paikat ja suunnitella piharakenteet mahdollisimman pitkälle. Näin voit säästää maarakennustöissä huimia summia.

Maanrakennus on iso menoerä omakotirakentamisen kokonaiskustannuksissa, sen osuus on kymmeniä tuhansia. Keskivertoisen omakotitalon maanrakennustyöt vievät kymmenisen prosenttia kokonaiskustannuksista, ja maksavat noin 30 000 euroa. Tämä ei sisällä vielä talon pohjatöitä, vaan niiden kanssa summa nousta jopa 50 000 euroon. Siksi tontin ominaisuudet ja maanrakennus kannattaa ottaa mukaan heti alkuvaiheessa suunnittelua, koska silloin voidaan tehdä myös suurimmat säästöt. Huomioi ainakin nämä asiat, ennen kuin teet tonttikaupat!

Selvitä maaperän laatu

Selvitä rakennuspohjan laatu ennen tontin ostamista ja varmistaa maaperätutkimuksen avulla. Maaperän perustuskustannukset vaihtelevat tonteittain, ja omakotitalon rakentamisessa tarvittavan kiviaineksen määrä ja laatu määräytyvät maaperän mukaan.

Unelmiesi tontin maaperän koostumus voi olla vaihteleva ja pintamaan alla voi olla eri tavoin käyttäytyviä maalajikerrostumia. Ne määrittävät myös perustustavan.

Tulevat tontin muodot on hyvä miettiä jo varhaisessa vaiheessa.

Suunnittele talon ympäristö

Huomioi myös ulkoalueet, äläkä keskity vain talon pohjaan. Mieti huolella ennen maarakennuksen aloittamista, mitä toimintoja tontillesi haluat. Parkkipaikan, kiveysten, polkujen, leikkipaikkojen, grillikatoksen ja patio paikat on hyvä suunnitella on alkuvaiheessa, koska ne voivat tarvita maapohjan vahvistamista.

Kun suunnittelet tontin käytön kokonaisuutena, säästät kustannuksissa kun teetät samalla kertaa koko alueen pohjatyöt. Voit esimerkiksi suunnitella tarvittavat eristykset kohtiin, joihin haluat kiveyksen. Ja et rakentaisikaan unelmiesi pihasaunaa heti, voit hoitaa sen pohjatyöt kuntoon lähes samaan hintaan talon pohjatöiden yhteydessä.

Koko talon ympäristön käyttö kannattaa miettiä jo tontinostovaiheessa. Polut, piharakennukset ja kiveykset vaativat usein maanvahvistusta.

Hyödynnä tontin mahdollisuudet

Hyödynnä tontin omat maamassat ja luonnonkivet. Tontilta nousee pintaan paljon rakennuspaikan perusmaata talon perustuksien kaivamisen yhteydessä, ja nämä kannattaa hyödyntää esimerkiksi maaston muotoilussa tai näyttävinä kiviröykkiöinä. Ylimääräiset maamassat ja kivet, kuljetetaan pois, ja sekin maksaa. Mieti siis, miten voisit hyödyntää niitä tontillasi.

Perusta ja vahvista maata oikein

Terve talo rakentuu oikeiden kivilajien päälle. Toimiva ja terve talon perustus rakennetaan pohjan päälle, jossa kivilajit toimivat oikein ja läpäisevät veden. Kivisen pihan suunnittelussa pitää huomioida sade- ja sulamisvesien eli hulevesien imeyttäminen tai hyötykäyttö tontilla. Pintavesien ja vesikaivon sijoittaminen tontille pitää muistaa maaston muodoissa.

Tasainenkin nurmipiha vaatii aina myös hulevesien hallinnan, eli kaadot ja kaivot oikeisiin suuntiin.

Tiesitkö, mitä eroa tonteilla voi olla?

Tasainen peltotontti on yleinen ja yllättävä. Peltotontille yleiset maalajit savimaa ja siltti vaativat perustuksilta paljon: upottava maa-aines vaatii rinnalleen kantavaa kalliomursketta. Jos peltotontilta löytyy silttiä, painavan kivitalon rakentamiseen saatetaan vaatia maa-aineksen massanvaihto vajoamisen estämiseksi. Kevyemmän puutalon kohdalla voi tiedustella, onko massanvaihto välttämätöntä.

Rantatontti on vaihtelevaa ja routivaa maa-aineista. Suomalainen unelmatontti on järven rannalla, jossa rakennuksen voisi tuoda melkein rantaan asti. Rantatonttien maaperät vaihtelevat kuitenkin paljon maastosta johtuen. Rantatontti saattaa sijaita helposti routivilla alueilla tai haastavilla pehmeikköalueilla, joka vaatii paalutuksen tai massanvaihdon. Täyteaineena käytetään yleensä kevytsoraa, joka toimii samalla routaeristeenä. Vain pohjatutkimus ja maaperätutkimukset varmistavat, minkälainen rantatontin maaperä todella on.

Tasainen hiekkamaan tontti on helpoin ja suosituin. Aiempina vuosina pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan ja hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, eteenkin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Tasainen hiekkamaan tontti on usein helpoin rakentaa, koska perustusten rakentaminen tasaiselle alustalle on helpompaa kuin haastaviin olosuhteisiin. Toisaalta hiekkamaan pehmeä laatu vaatii kantavaa mursketta.

Kallioinen rinnetontti on vaativa, mutta palkitseva. Rinnetontti mahdollistaa tasoerojen tuoman hulppean vaikutelman talon sisätiloissa ja tilojen jakamisessa. Myös erillisen kellarikerroksen rakentaminen on mahdollista. Rinnetonttien maaperät ovat usein kallioisia, mikä saattaa vaatia louhintaa.

Pihalla kannattaa hyödyntää tontin maa-ainekset ja esimerkiksi suuret luonnonkivet.

3 vinkkiä tontin suunnitteluun

  1. Suunnittele kokonaisuudet heti raivaamisen jälkeen. Listaa pihalle tarvittavat asiat: parkkipaikka, piharakennukset ja kiveykset.
  2. Kun hoidat kaikki mahdolliset pohjatyöt kuntoon varhaisessa vaiheessa, helpotat ja nopeutat myöhemmin pihakiveyksen tekemistä. Päätä siis, mitkä paikat hoidetaan samalla kertaa kuntoon.
  3. Suunnittele maaston muodot ja huomioi hulevedet.

Lue lisää:

Inspiraatiota tontin suunnitteluun

Näin tilaat oikeita maa-aineksia oikean määrän – katso ohjeet!

Tilaa maa-ainekset suoraan Ruduksen verkkokaupasta!

Julkaistu: 11.5.2018