Viherpiha

Helppohoitoisuutta maanpeiteperennoista ja pensaista! 9 ihanaa uutuutta, joita ammattilaiset suosittelevat

Helppohoitoisuutta maanpeiteperennoista ja pensaista! 9 ihanaa uutuutta, joita ammattilaiset suosittelevat
Maanpeiteperennat ja pensaat antavat raamit puutarhalle. Taimistoviljelijät esittelevät uutuus­suosikkinsa, joilla rakennat pihasi jo pitkälle!
Julkaistu: 1.5.2020

Jari Särkkä: ”Kanadantaponlehden helakka lehdistö muodostaa kivan maton puutarhaan"

Särkän perennataimisto, Raahe, Vyöhyke V

1. Rentoakankaali

Rentoakankaali ’Pink Elf’ kasvaa hyvin täällä Perämeren vähälumisella rannikollakin. Lajike on vihreä­lehtinen, toisin kuin tutumpi ’Atropurpurea’. Olemme kokeilleet useita Ajuga reptans -lajikkeita, joista vaalean­puna­kukkainen ’Pink Elf’ on osoittautunut yhdeksi kestävimmistä. Kirjavalehtiset tai erikoislajikkeet eivät meillä ole pärjänneet. Moni täällä menestyvä perenna pärjää sisämaan lumisilla alueilla pohjoisempanakin.
Istuttaisin tätä maanpeittoperennaa puiden ja pensaiden alle ryhmiksi. Märkää maata se ei siedä, ja rutikuivassa lehtien reunat voivat ränsistyä. Läpäisevä hiekkamultamaa onkin paras kasvualusta. Kohopenkki on aina hyvä vaihtoehto perennoille, joille märkyys on myrkkyä.
Valon tarve: auringosta puolivarjoon
Korkeus: 20 cm
Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

2. Tähtilevisia

Purppuranpunakukkainen tähtilevisia ’Little Raspberry’ piristää kivikkoryhmää. Lewisia Longipetala-ryhmä ’Little Raspberry’ kukkii näyttävästi. Se muistuttaa hieman mehitähteä. Osa lehdistä lakastuu, mutta osa on ikivihreitä.
Istuttaisin tähtilevisiaa kivikko­penkkiin muutaman taimen ryhmiin väripilkuksi muiden kasvien joukkoon. Läpäisevä hiekka- tai sorapitoinen maa on sen suosikki. Turve- ja savimaa ja märkyys ovat sille myrkkyä. Kaveriksi valitsisin esimerkiksi muita levisialajikkeita. Naapuriksi sopivat hyvin myös valkokukkaiset pikkuperennat, kuten neilikka tai kaukasianmaksaruoho. Katso kuitenkin, ettei vieruskumppani kasva liian rehevästi ja levisia jää sen jalkoihin.
Valon tarve: aurinko
Korkeus: 10 cm
Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

3. Kanadantaponlehti

Kanadantaponlehden helakan­vihreä lehdistö muodostaa kivan maton puutarhaan. Asarum canadense on mainio maanpeittokasvi: se kasvaa suhteellisen nopeasti, muttei leviä aggressiivisesti. Tämä pikkuperenna tuo perusvihreää metsäpuutarhaan, jossa sitä voi käyttää vaikka pensaiden ja puiden alla. Veikeännäköiset kukat jäävät lehtien alle piiloon, mutta kukinta onkin tällä lajilla sivuseikka. Kanadantaponlehti tekee tiivistä ja tiukkaa kasvustoa, joten se pitää rikka­ruohot kurissa.
Taponlehti kaipaa ravinteikkaan ja voimakkaan multamaan, se ei pärjää köykäisessä maassa. Jonkin verran saveakin saa olla joukossa. Kuunliljat ja imikät ovat kanadantaponlehdelle hauskoja kavereita.
Valon tarve: puolivarjosta varjoon
Korkeus: 15 cm
Kukinta-aika: toukokuu

Kati Nuuttila: ”Uutuushortensia säväyttää viileänvaalealla kukinnollaan”

Kinnalan taimisto, Pälkäne, Vyöhyke II

4. Makeasinikuusama

Makeasinikuusaman syötävät makeat marjat kypsyvät samaan aikaan kuin mustikka. Sitä kutsutaan myös hunajamarjaksi. Meillä on kolme uutta lajiketta: ’Onni’, ’Sinoglaska’ ja ’Honeybee’. Muista suojata ne marjonta-aikaan linnuilta.
Nykyään toivotaan pieniin pihoihin sopivia kasveja, samoin sitä, että ne olisivat monikäyttöisiä – sekä koriste- että hyötykasveja. Lonicera caerulea var. kamtschatica on juuri sellainen. Tosi sitkeänä se myös kestää hyvin Suomen talvia.
Ryhdikkäästi kasvavat kuusamat näyttävät hyvältä aidanteena, erityisesti ’Onni’ sopii kivasti siihen. Tai sitten istuttaisin kuusamista herkullisen istutusryhmän, jossa käyttäisin erimuotoisia, -korkuisia ja -värisiä marjapensaita.
Valon tarve: auringosta varjoon
Korkeus: 100–150 cm
Kukinta-aika: toukokuu
Vyöhyke: I–VI

5. Mesimarja

Kaksi samaan ruukkuun istutettua mesimarjalajiketta, ’Susanna’ ja ’Pima’ sekä ’Sofia’ ja ’Beata’, pölyttävät toisensa. Nämä terveet ja testatut FinE-lajikkeet kestävät hyvin Suomen oloissa. Pitkään kukkivaa ja marjovaa mesimarjaa voi käyttää koriste- ja hyötykasvina.
Talvenkestävällä mesimarjalla on kaunis lehdistö ja aniliininpunainen kukinta, sellainen ihana karkkiväri. Rubus arcticus on perennamainen, mättäissä kasvava maan­peittokasvi, joka leviää rönsyillä.
Eniten mesimarja tykkää kevyestä hieta- tai kangasmaasta. Voit käyttää sitä pensaiden tai puiden juurella aluskasvina tai väri­läiskänä muiden mätästävien perennojen kanssa. Jos haluat peittävän loppu­tuloksen, istuta 10–12 taimea neliölle.
Valon tarve: auringosta puolivarjoon
Korkeus: 15 cm
Kukinta-aika: touko–kesäkuu
Vyöhyke: I–VI

6. Syyshortensia

Viehättävät syyshortensiat säilyttävät suosionsa vuodesta toiseen. Uutuuslajike ’Silver Dollar’ säväyttää viileänvaalealla kukinnollaan, jossa voi olla ripaus punertavaa. Upeasti kukkivat hortensiat ovat puutarhan kruunu. Jos haluat varmistaa näyttävän kukinnan, poista aikaisin keväällä hennot versot ja leikkaa paksut versot lyhyemmiksi niin, että joka versoon jää pari silmuparia.
Hortensialle on hyvä varata 40 senttiä multaa. Se viihtyy happamassa ja suhteellisen kosteassa maassa. Kaveriksi valitsisin muita erikokoisia ja -värisiä hortensioita tai havuja. Havut muodostavat näyttävän taustan hortensioille ja tarjoavat niille kevyen varjon. Yhdistäisin hortensioihin esimerkiksi marjakuusia ja katajia.
Valon tarve: auringosta puolivarjoon
Korkeus: 100–150 cm
Kukinta-aika: heinä–elokuu
Vyöhyke: I–IV

Ilpo Koivu: ”Peittoruusu ’Sea Foam’ kukkii runsaasti kesäkuusta syksyyn”

Ilpo Koivu, Puutarha Tahvoset, Raasepori, Vyöhyke Ib

7. Peittoruusu

Omassa pihassani luonnonkivimuurin päällä kasvava peittoruusu ’Sea Foam’ on talvehtinut ilman vaurioita, vaikka en ole suojannut sitä mitenkään. Se kukkii runsaasti kesäkuusta syksyyn saakka. Rosa ’Sea Foam’ on näyttävä koko kasvukauden: lehdet ovat kiiltävät ja tummanvihreät, kukat hennon vaaleanpunaiset, lähes valkoiset. Kerrotut kukat tuoksuvat miedosti.
Matalahko lajike sopii korkeampien ruusujen tai pensaiden edustalle. Ruusun taustalla voi olla vaikkapa värikäslehtinen heisi­angervo, kuten ’Tiny White’. Ravinteikasta, multavaa kasvualustaa sillä on hyvä olla 30–50 senttiä. Isossa ruukussakin ruusu viihtyy. Talveksi voit nostaa ruukun viileään tai haudata maahan.
Valon tarve: aurinko
Korkeus: 50 cm
Kukinta-aika: kesä–elokuu
Vyöhyke: I–III

8. Musta-aronia

Matalakasvuinen musta-aronia ’Revontuli Spreader’ peittyy siroihin valkoisiin kukkiin alku­kesästä. Leveyttä lamoavakasvuiselle maanpeittopensaalle kertyy noin 80 senttiä. Aurinkoisella paikalla lehdet saavat hehkuvanpunaisen syysvärin. Aronia melanocarpa ’Revontuli Spreader’ on vaatimaton kasvupaikan suhteen. Se viihtyy lähes missä tahansa.
Aronian sitkeät versot kestävät lumen painoa ja kasausta, joten se menestyy myös kulkuväylien varrella. Se sopii myös köynnöskasvien juurelle varjostamaan juuristoaluetta. Penkereiden tai rinteiden maanpeittona lajike tuo kivasti vaihtelua. Yhdistäisin kaveriksi vaikkapa sinilaakakatajan, verhoangervo ’Lumikin’ tai lamopensasangervon.
Valon tarve: aurinkoisesta puolivarjoon
Korkeus: 30 cm
Kukinta-aika: kesäkuu
Vyöhyke: I–IV

9. Keltajapaninangervo

Keltajapaninangervo ’Yan’ kasvaa kauniin säännöllisesti ja tiiviisti. Tästä Spiraea japonica -lajikkeesta tulee täysikasvuisena leveä pallo­mainen pensas. Sitä myydään myös kauppanimellä Double Play Gold.
Kaunis kellanvihreä lehdistö ja kirkkaan pinkit kukat muodostavat upean yhdistelmän. Pensas on muiden matalien pensasangervojen tapaan helppohoitoinen. Voit nuorentaa pensasta leikkaamalla sen alas ennen silmujen puhkeamista. Mutta tee se korkeintaan kolmen vuoden välein.
Käyttäisin pensasta istutusryhmien reunuksiin. Parhaiten se pääsee esille vihreälehtisten pensaiden ja havujen keskellä katseenvangitsijana. Esimerkiksi musta-aronia ’Revontuli Spreader’, rohtokataja ja kääpiökataja ’Repanda’ sopivat kumppaneiksi.
Valon tarve: auringosta puolivarjoon
Korkeus: 50–60 cm
Kukinta-aika: touko–kesäkuu
Vyöhyke: I–IV
Kommentoi »