Maa-artisokka – helppo kasvimaan piristäjä!
Piha ja puutarha
Maa-artisokka – helppo kasvimaan piristäjä!
Maa-artisokka on intiaanien vanha hyötykasvi, jonka kasvatus on helppoa. Syksyltä jäänyttä satoa voi nostaa myös keväällä, ja maa-artisokan keltaiset kukat hyödynnät kukkakimppuihin.
Julkaistu 15.4.2016
Kotivinkki

Näin kasvatat maa-artisokkaa

  • Maa-artisokka on helppohoitoinen ja kestävä. Se kasvaa myös Pohjois-Suomessa.
  • Kasvilla ei ole korkeita vaatimuksia maaperän suhteen, mutta se viihtyy parhaiten ravinteikkaassa ja kuohkeassa, hiekansekaisessa maassa.
  • Sijoita kasvupaikka keittiötarhan tai kasvimaan kohtaan, jossa jopa 2–3 metriä korkea kasvusto saa rauhassa muodostaa viherseinää.
  • Istuta siemenmukulat 15 cm:n syvyyteen 30 cm:n välein. Kookas kasvi tarvitsee tilaa.
  • Maa-artisokka ei hyvässä maassa kaipaa lannoitusta. Voit levittää kasvuston tyvelle nurmisilppua, joka pidättää kosteutta, vähentää rikkakasveja ja ravitsee maata. Kanankakkarakeet toimivat myös hyvin maa-artisokalle.
  • Kitke rikkakasvit alkukaudesta. Loppukaudesta pitkät varret ja suuret lehdet varjostavat mullosta eivätkä rikkakasvit ole enää niin helposti riesana.
  • Maa-artisokka on terve ja helppo. Sitä eivät yleensä vaivaa tuholaiset tai taudit.
  • Jos mukulat nousevat maan pintaan, ne vihertyvät. Voit peitellä mukuloita mullalla. Jätä vihertyneet mukulat käyttämättä.
  • Kasvukausi on pitkä. Mukulat ovat valmiita käytettäviksi, kun kukat lakastuvat. Nosta kerralla vain tarvitsemasi määrä ja säilytä maassa. Mukulat voi jättää maahan talven yli ja korjata satoa myös keväällä.

 

Kerää kimpuksi

Syyskesää piristävät maa-artisokan keltaiset kukat, jotka sopivat myös kukkakimppuihin. Yhdistä niitä esimerkiksi muhkeiden daalioiden kanssa. Vihreäksi on kerätty parsan versoja.

Nosta varovasti

Satoa voi nostaa syksyllä aina maan jäätymiseen asti. Mukulat eivät säily pitkään nostamisen jälkeen, joten niitä kannattaa nostaa vain tarpeen mukaan. Käytä apuna talikkoa ja varo vaurioittamasta mukuloita. 

Korjaa maa-artisokkaa myös keväällä

Mukulat säilyvät maassa hyvin talven yli, jolloin heti keväällä maan sulettua voi ryhtyä sadonkorjuuseen. Uudista ja kunnosta istutuspaikka keväisin ja sujauta uudet mukulat maahan tulevaa satoa varten.

Kasvimaan hujoppi

Maa-artisokka hujahtaa helposti jopa kaksimetriseksi. Hyvässä maassa mukuloista kasvaa muhkeita ja kasvi levittäytyy laajalle. Jos haluat rajoittaa leviämistä, kasvata maa-artisokkaa esimerkiksi viljelylaatikossa. 

1 kommentti