Luulitko, että kahvinkeitintä voi käyttää vain kahvin keittämiseen? Vekottimella voi myös kokata (omalla vastuulla)!

Luulitko, että kahvinkeitintä voi käyttää vain kahvin keittämiseen? Vekottimella voi myös kokata (omalla vastuulla)!
Kahvinkeittimen lasikannussa voi keittää nakit ja lämpölevyllä ruskistaa ja liekittää pihvin. Kuulostaa täysin älyttömältä ja sitähän se onkin – mutta toimii, jos haluaa kikkailla!
Julkaistu: 27.11.2018

Sanotaanpa asia nyt heti alkuun selvästi: kahvinkeitin on tarkoitettu vain kahvin keittämiseen, ei mihinkään muuhun. Jopa teen keittämistä kahvinkeittimellä pidetään huonona ideana, koska kahvin ja teen aromit sekoittuvat keskenään. Kodinkoneiden käyttöohjeiden mukaan tällainen ”väärinkäyttö” ei ole suotavaa, ja se voi olla vaarallistakin.

Mikä siis sai siilinjärveläisen valokuvaajan Antti Karppisen ja keittiömestarin Aki Hiltusen innostumaan niin paljon ruoanlaitosta kahvinkeittimellä, että he tekivät vuonna 2012 aiheesta kirjan You did what? gourmet-ruokaa kahvinkeittimellä (Tammi).

Kaikki sai alkunsa, kun Karppinen luki Andy Wallin kirjoittaman Sopan sinulle keitin -kirjan, jossa elämässään epäonnistunut toimitusjohtaja keittää Moccamasterilla puuroa ja muuta edullista. Vuosia myöhemmin Antti ja Aki veivät idean uudelle tasolle valmistamalla kahvinkeittimellä herkkuaterioita, kuten liekitettyä lammasta ja uppomunia.

Kirjan tekivät kertoivat aikoinaan Ylen haastattelussa, että he saivat mokailunsa takia ainoastaan kaksi kahvinkeitintä lähes käyttökelvottomiksi projektin aikana.

Kolme tapaa kokata kahvinkeittimellä – keitä, höyrytä ja paista

No miten kahvinkeittimellä sitten kokataan? Puuhassa voi käyttää hyväksi keittimen pannua, joka toimii kattilan tavoin. Suodatinsuppiloa voi puolestaan käyttää höyrytyksen tapaan. Lämpölevy, jolle lasinen kahvikannu asetetaan, toimii ruokien ruskistamisessa, kuten paistinpannu.

1. Kannussa hautuu puuro tai kypsyvät munat

Yksinkertaisin kokkaustapa kahvinkeittimellä on valuttaa kuumaa, höyryävää vettä lasikannuun mitattujen hiutaleiden, pastan, nuudelien, munien tai nakkien päälle – valmistaa siis puuroa, keitettyä pastaa, munia tai nakkeja.

Villiltä mutta ihan kätevältä kuulostaa idea hyödyntää kahvinkeittimen ajastinta ja mitata hiutaleet illalla kahvinkeittimen kannuun ja vesi säiliöön. Ajastuksen ja oikean ajoituksen avulla puuro valmistuu ihan itsestään juuri sopivasti aamiaiselle.

2. Kasvikset höyrystyvät suppilossa

Suodatinsuppilossa voi höyryttää kasviksia. Kahvinkeittimen vesisäiliö täytetään vedellä, suodatinpaperin ja kahvinpurujen sijaan suodatinsuppiloon laitetaan kasviksia. Kun vesi valuu kasvisten, esimerkiksi parsakaalin tai parsan päälle, ne kypsyvät juuri sopivan rapsakoiksi. Tarvittaessa vesisäiliön voi täyttää toistamiseen. Aika simppeliä vielä tämäkin.

3. Lämpölevyllä käristyy pekoni

Lämpölevyllä pekonin tai nakkien paistaminen on jo vaativampaa puuhaa. Lämpölevyn päälle voi repäistä palan alumiinifoliota, jotta välttyy rasvan putsaamiselta. Hurjimmat kokeilijat ovat paistaneet lämpölevyllä lettuja, pihvejä ja lämpimiä leipiä.

Herää vain kysymys: miksi ihmeessä?

+ pari kokemusta rohkeilta Maku-lehden Facebook-tykkääjiltä

”Olen hauduttanut pakuria. Se on kätsyä, kun ei joudu pitämään hellaa päällä ja vahtimaan vieressä.” Ann-Marie

”Joskus villissä nuoruudessani keitettiin nakkeja kahvinkeittimessä. Nakit pannun pohjalle ja vesi valui niiden päälle kuumana...valmista tuli ja hyviä oli.” Riitta

Mitä sinä uskaltaisit kokata kahvinkeittimellä? Vai keitettäisiinkö vaan hyvät kahvit? Kommentoi jutun alla!

1 kommentti