Luonnonmukainen poronliha on kotikeittiön monikäyttöinen yllättäjä − katso valmistusvinkit ja herkullisen ramenkeiton resepti

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Paliskunnat
Luonnonmukainen poronliha on kotikeittiön monikäyttöinen yllättäjä − katso valmistusvinkit ja herkullisen ramenkeiton resepti
Yhä useampi kuluttaja panostaa lihaa hankkiessaan määrän sijaan laatuun. Luonnossa vapaana kasvanut kotimainen poro on paitsi vastuullinen valinta myös monipuolinen raaka-aine, joka toimii perinteisten liharuokien lisäksi myös aasialaisen keittiön herkuissa.
Julkaistu: 11.2.2022

Kotimainen poro on murea, vähärasvainen ja maukas raaka-aine. Nyt se on noussut herkuttelijoiden lisäksi myös tiedostavien kuluttajien valinnaksi.

− Monet kuluttajista ovat siirtyneet lihan kohdalla vähemmän ja laadukkaampaa -ajatteluun. Poronliha vastaa tähän kysyntään erittäin hyvin ja on tästä syystä yhä useamman valinta, kertoo Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.

Poronlihan laittamista ei kannata turhaan arastella, sillä se toimii ruuanlaitossa muiden lihojen tavoin.

− Suosittelen kokeilemaan ennakkoluulottomasti poroa erilaisiin ruokiin. Perinteinen poronkärsitys on hyvä ruoka ja yksi omista suosikeistani, mutta kannattaa testata poronlihaa myös muihin ruokiin. Näin ruokiin saa helposti myös uutta twistiä.

Poronliha sopii käristyksen lisäksi moniin ruokiin

Käristyslihaa hankkiessa kannattaa huomioida, että sitä on kahdenlaista: lavasta ja paistista valmistettua. Molemmat ovat monikäyttöisiä ja isoin ero on valmistusajassa. Paisti on mureampaa lihaa, joten se kypsyy nopeammin. Lapakäristys on puolestaan parhaimmillaan pidempään haudutettavissa ruuissa. Jos käyttää lapakäristystä nopeammin valmistettavissa annoksissa, kannattaa sitä hieman hienontaa, jolloin liha kypsyy nopeammin.

Poronliha sopii loistavasti myös mausteisiin ruokiin. Testaa Hans Välimäen tekemää herkullista pororamenia, jota hän kokkaa Meillä kotona -sivuston Hans ja rakkaimmat reseptit -videosarjassa.

Poronfileetä valmistettaessa kannattaa korostaa lihan omaa makua ja välttää liiallista maustamista. Myös kypsyyden kanssa on hyvä olla tarkkana, jottei liha pääse kuivahtamaan. Kannattaa testata myös paahto- ja sisäpaistia, jotka taipuvat molemmat hyvin nopeasti valmistettaviin ruokiin, kuten pihveiksi. Toisaalta niistä valmistuvat herkulliset pataruuat, lisäksi ne voi paistaa kokonaisina uunissa.

− Itse syön lähes pelkästään poroa, joten siitä on tullut kokkailtua kaikenlaista. Kuivattu poronsydän on hyvä naposteluherkku ja myös kielet ovat todella herkullisia. Paistamme usein keitettyjä kieliä nuotiolla makkaran tapaan, kun olemme ulkona poronhoitohommissa, Ollila vinkkaa.

Porot saavat elää luontaisen rytminsä mukaan

Poronhoito on vanhin edelleen vahvana elävä elinkeino pohjoisessa Suomessa. Se tuo työpaikkoja myös niille alueille, joilla muut toimeentulon lähteet ovat vähässä. Poronomistajia on Suomessa noin 4 400.

Oman luontaisen rytminsä mukaisesti suurimman osan vuodesta luonnossa elävä poro on sopeutunut hyvin arktisiin oloihin. Poronhoitajien kiivaimpia työjaksoja ovat kesä-heinäkuulle sijoittuva vasanmerkintä sekä syyskuun lopulta tammikuulle kestävä poroerotuskausi. (Kuva: Marja Anttonen)

Poronhoitoalueen pinta-ala on 36 prosenttia koko Suomen pinta-alasta. Alueeseen kuuluu lähes koko Lapin maakunta sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien pohjoisosat. Porot elävät vapaana luonnossa ja ainoastaan kaksi kertaa vuodessa ne kerätään aitaukseen siitosporojen erottelua ja vasojen merkitsemistä varten.

− Toisin kuin muut ihmisen omistuksessa olevat eläimet, porot saavat elää itselleen ominaisen vuosikierron mukaan ja omaan rytmiinsä. Ne saavat liikkua poronhoitoalueella vapaasti maan omistusoikeudesta riippumatta. Ainoa ehto on, ettei viljelysmaille saa aiheutua vahinkoja. Jos niitä kuitenkin tulee, on omistajan korvattava vahingot.

Koska porot laiduntavat vapaana luonnossa, ne myös syövät sitä, mitä kulloinkin on tarjolla. Ollilan mukaan poronhoitoalueelta löytyy liki 400 kasvia, joita poro käyttää ravinnokseen saatavuuden mukaan.

− Syksyisin porojen ykkösherkkua ovat sienet, kun taas kesällä on tarjolla monipuolisesti vihreää. Jäkälä maistuu kuivalla kangasmaalla käyskenneltäessä, kun taas Metsä-Lapin soilla sijaitsevilla vasoma-alueilla tärkein ravintokasvi on monivuotisiin ruohoihin kuuluva raate, Ollila kertoo.

Tiesitkö tämän poronlihasta?

  • Kotimaisen poronlihan alkuperä on aina tiedossa.
  • Vaikka liha on vähärasvaista, sisältää se kuitenkin runsaasti terveellisiä rasvahappoja. Poronlihassa on runsaasti proteiinia, rautaa, seleeniä ja vitamiineja.
  • Hienosyisen rakenteensa ansiosta liha on helposti sulavaa, mureaa ja nopeasti kypsyvää.

Kaipaatko lisää herkullisia reseptejä, vinkkejä poronlihan paistamiseen tai tietoa lähimmästä myyntipaikasta? Kaikki nämä löydät täältä.

Hyväksy evästeet

YouTuben videosoitin käyttää evästeitä. Hyväksy evästeet katsoaksesi videon.

Youtube video placeholder

Kommentoi »