Luo valaistuksella turvallinen ja viihtyisä keittiö
Mainos
Luo valaistuksella turvallinen ja viihtyisä keittiö
Kaupallinen yhteistyö: LimenteKeittiön valaistusta suunnitellessa kannattaa huomioida valon värilämpötilan lisäksi valojen oikea sijoittelu ja riittävä valon määrä. 
23.9.2016
 |
Meillä kotona

Valaisimien valinta

Valo on osa sisustusta, mutta niin ovat valaisimetkin: on tärkeää, että valaisimet miellyttävät silmää ja sopivat käyttökohteeseensa. Keittiön valaistukseen voidaan valita spottimaiset tai pitkänomaiset ja profiilimaiset valaisimet. Saarekkeen päälle tai yläkaapittomaan keittiöön sopivat myös riippuvalaisimet. Limente-himmentimien avulla tunnelmaa saadaan säädettyä tilanteeseen tai vuorokaudenaikoihin soveltuvaksi.

Riippuvalaisimet antavat uusia mahdollisuuksia keittiön valaistuksen suunnitteluun ja tuovat ilmavaa, ainutlaatuista ilmettä keittiöön. Riippuvalaisimet soveltuvat loistavasti ruokapöydän yläpuolelle sekä kohde- tai yleisvaloksi muihin huonetiloihin, kuten käytävälle tai yöpöydän päälle.

Valon määrä ja kohdistus

Hyvin valaistu keittiö on ennen kaikkea turvallinen. Valaistus vaikuttaa vireystilaan ja viihtyvyyteen, sillä keittiö on usein myös oleskelutilaa. Oikealla valon määrällä ehkäistään myös silmien mahdollisia rasitusoireita. Miellyttävä, mutta tehokas työskentelyvalo valaisee pinnat tasaisesti, kun tunnelmavalaistus voi olla hyvinkin pienille alueille kohdennettua. 

Valaisimien sijoitus

Ruokapöydän valaisin kannattaa asentaa sellaiselle korkeudelle, että valaisimen alta näkee vastapäätä istuvan kasvot eli noin 60–80 cm:n päähän ruokapöydän pinnasta.

Pieniin keittiöihin usein riittää yleisvaloksi ruokapöydän yläpuolelle asennettu valaisin, mutta suuremmat keittiöt kaipaavat tehokkaampaa yleisvalaistusta. Keittiön kattoon voi esimerkiksi asentaa spotteja, jotka tuovat lisävaloa työskentelyalueille.

Suomalaisessa Limente-sarjassa jokaiselle valaisimelle on mitattu asennusväli, jolla varmistetaan riittävä työskentelyvalaistus. Asennusväli ja muut tarvittavat tiedot löytyvät limen värisestä Limente-tuotepakkauksesta.

Näin onnistut keittiön valaistuksessa:

1. Päätä pistorasioiden määrä ja paikat. Pistorasioiden virransyöttö vaatii eniten huomioimista.

2. Mieti, millaisia tunnelmia valaistuksella halutaan luoda.

3. Valitse sopivat valaisimet, joko niin että sama valaisin toimii tunnelma ja työvalona tai molempiin käyttötarkoituksiin omat valaisimet.

4. Mieti, mistä valaistusta halutaan ohjata ja montako kytkintä tarvitaan. Langattomina kytkimet voi aina sijoittaa haluamaansa paikkaan ja ne kannattaakin laittaa vasta lopuksi paikoilleen

Lue lisää:

Kommentoi »