Kolmen lummelammen puutarha! 30 vuotta lumpeita harrastanut Tapani paljastaa kasvatuksen salat ja upeimmat lajikkeet
Lumme pihassa ja ruukussa
Kolmen lummelammen puutarha! 30 vuotta lumpeita harrastanut Tapani paljastaa kasvatuksen salat ja upeimmat lajikkeet
Tapani Mäenpään lummeharrastus alkoi pajuryteiköstä ja yhdestä punaisesta lajikkeesta. Nyt puutarhassa kasvaa parikymmentä muutakin kaunista lajiketta – myös ruukuissa! Lumpeiden kukinta on erityisen hieno aurinkoisena kesänä.
Julkaistu 30.8.2023
Viherpiha

Mikä sai sinut innostumaan lumpeista?

Kaikki alkoi pihallamme olevasta suuresta 50 x 30 metrin kokoisesta lammesta, jonka kaivoimme tonttimme kosteaan ja savipohjaiseen pajuryteikköön yli 30 vuotta sitten. Halusin saada lammesta mukavamman näköisen, joten istutin sinne yhden lumpeen. Ensimmäinen lajike oli tummanpunainen ’Escarboucle’, joka kasvaa täällä edelleen. Sen jälkeen olen kokeillut lukuisia lajikkeita.

Mutapohjaisessa lammessa kasvava ’Escarboucle’ on Tapani Mäenpään ensimmäinen lummelajike. Hän on ostanut lumpeitaan Saksasta ja Englannista 20–30 vuotta sitten. Suomessa lajikkeita on vähemmän saatavilla.
Fuksianpunainen ’James Brydon’ on yli sata vuotta vanha lummelajike.

Millaiset olosuhteet lammessa on kasveille?

Lampi on syvimmillään 180 senttiä, ja sinne virtaa puro järvestä. Pohja on ravinteikasta ja vesi liejuista, mistä lumpeet tykkäävät – ne kasvavat kookkaiksi lannoittamatta. Olen istuttanut lumpeet pääasiassa suoraan saviseen pohjamaahan. Ne ja muut vesikasvit hapettavat vettä ja pärjäävät lähes hoidotta.

En kuitenkaan voi olla kiinnittämättä huomiota lummenälvikkäiden syömiin lehtiin, vaikka ne kuuluvat ekosysteemiin iilimatojen ja sudenkorentojen tavoin. Poistan silloin tällöin nälvikkäitä ja niiden toukkia lähellä rantaa kasvavien lumpeiden lehdiltä. Vaimoni Seija on uhonnut laittavansa köyden ympärilleni, jotta saisi vedettyä minut rannalle mutaisesta vedestä.

Lummelajikkeet kasvavat lammen laitamilla 70–100 sentin syvyisessä vedessä. Vasemmalla on luonnonvaraisia lumpeita.

Sinulla on myös toinen koristeallas talon lähellä. Minkälainen se on kasvupaikkana?

Allaslumpeet kasvavat noin 70 sentin syvyisessä vedessä, joka on ihanteellinen niiden kukinnalle. Kooltaan allas on noin 15 neliömetriä. Alla olevan kallion takia vesi jäätyy talvisin korkeintaan 20 sentin syvyydeltä, joten yksikään lumme ei ole kuollut altaassa sen 25 vuoden olemassaolon aikana. Siinä on pelkästään sadevettä ja pieni pumpulla toimiva puro, jonka virtaus hapettaa vettä. Vesi on kirkasta, sillä kasvillisuus ja pieneliöstö ovat luoneet altaaseen biologisen tasapainon vuosien saatossa. Tässä altaassa lumpeet kasvavat 30 x 20 sentin kokoisissa astioissa, savesta ja perliitistä sekoittamassani kasvualustassa. Lannoitan niitä vuosittain pitkävaikutteisilla lannoiterakeilla.

’Hollandia’ on runsaskukkainen ja kestävä lajike. Muita Tapanin hyviksi testaamia vaaleanpunaisia lajikkeita ovat ’Pink Sensation’ ja ’Madame Wilfron Gonnére’.
Talon lähellä olevassa koriste­altaassa kukkii ’Rose Arey’, ’James Brydon’ ja ’Pink Sensation’. Valkoinen nuppu kuuluu lajikkeelle ’Virginalis’. Reunalla kasvaa kurjenmiekkoja ja palleromainen kameleonttilehti.
Lumpeiden taimet totuttelevat lampeen aluksi matalassa vedessä. Myöhemmin Tapani istuttaa ne suoraan pohjaan lopulliseen syvyyteen.

Pitääkö lumpeita joskus jakaa?

Lumpeet ovat voimakaskasvuisia ja pukkaavat juurakkoa. Jaan astioissa kasvavat juurakot noin kolmen vuoden välein joko keväällä tai loppukesällä, jotta ne ehtivät juurtua ennen talvea. Jakaminen on iso homma, sillä juurakot pitää pestä.

Tapani lisää taimia jakamalla. Niiden kasvatukseen on varattu 50 x 50 sentin kokoinen vesiastia.

Kukkivatko lumpeet joka kesä yhtä hienosti?

Lumpeet kukkivat erityisen hienosti aurinkoisina kesinä – runsas kukinta vaatii suuren lämpösumman. Lisäksi kukintaan vaikuttavat lannoitus ja juurakoiden jakamistarve. Jos kori täyttyy juurista, kukinta jää vaisuksi. Jakamista seuraavan kesän kukinta on aina arvoitus. Myös lajikkeissa on eroa. Huonoiten kukkivat keltaisen- ja oranssinsävyiset lajikkeet, vaikka niitä kutsutaan talvenkestäviksi. Niiden juurakot selviävät talvesta, kunhan ne ovat vähintään 70 sentin syvyisessä vedessä eivätkä jäädy. ’Marliacea Chromatella’ on yksi parhaiten kukkivia keltaisia lajikkeita.

Tapani kasvattaa lumpeita myös ruukuissa. ’Joey Tomocik’ ja ’Black Princess’ viihtyvät terrakottaa jäljittelevässä muoviruukussa.

Kasvatat myös trooppisia lumpeita. Miten saat ne viihtymään?

Trooppiset lajikkeet vaativat paljon lämpöä, ne on pidettävä ympäri vuoden 17–20-asteisessa vedessä. Minulla on termostaatilla toimiva akvaariolämmitin, joka pitää niiden halkaisijaltaan 80 sentin kokoisen altaan veden 20 asteessa. Sen ansiosta trooppiset lumpeet kukkivat upeasti kesäkuulta elokuulle ja joskus vielä syyskuussakin. Lannoitan niitä keväällä ja keskikesällä hidasliukoisella lannoitteella. Talvetan trooppiset lajikkeet huoneenlämmössä vesiastiassa ja ajastan päivän ajaksi kasvivalot.

Trooppinen lumme ’King of the Blues’ on Tapanin ylpeys, joka vaatii kukkiakseen paljon lämpöä.
Pienessä altaassa kasvaa kaksi trooppista lummelajiketta: kukkansa avannut ’King of the Blues’ ja vaaleansininen ’Pamela’.

Onko sinulla suosikkilajikkeita?

Ranskalaisen Latour-Marliacin taimiston risteyttämät lajikkeet ovat hienoja ja kestäviä. Monissa taimiston punasävyisissä lajikkeissa on käytetty toisena osapuolena ruotsalaisia punertavakukkaisia lumpeita. Pidän myös joistain amerikkalaisista lajikkeista, joskin moni niistä risteytyy ja leviää siemenistä. Latour-Marliacin lajikkeet eivät tuota itäviä siemeniä. Siitä on etua, sillä haluan pitää lumpeeni aisoissa ja lajikeaitoina.

6 x Tapanin lumme

1. Allaslumme ’James Brydon’

Nymphaea Cultorum-Ryhmä

Fuksianpunaisen lajikkeen kukat ovat tuoksuttomat ja keskikokoiset, lehdet pienet. Claude Monet’n tiedetään hankkineen lajiketta puutarhaansa vuonna 1904. Suositeltava syvyys korkeintaan 90 senttiä. Jalostaja William Dreer 1900, USA.

2. Allaslumme ’Pink Sensation’

Nymphaea Cultorum-Ryhmä

Kukkii hyvin Suomessa. Noin kymmensenttinen kukka on tähtimäinen. Suositellaan korkeintaan 80 sentin syvyyteen. Jalostaja Perry Slocum 1947, USA.

3. Allaslumme ’Joey Tomocik’

Nymphaea Cultorum-Ryhmä

Talvenkestävä keltaiseksi lajikkeeksi. Noin kymmensenttiset kukat nousevat vähän vedenpinnan yläpuolelle. Suositellaan korkeintaan 100 sentin syvyyteen. Jalostaja Dr. Kirk Strawn 1993, USA.

4. Allaslumme ’Escarboucle’

Nymphaea Cultorum-Ryhmä

Hehkuvan tummanpunainen lajike kasvattaa kookkaita, noin 14 sentin kokoisia kukkia. Lehdet ovat isot. Sopii korkeintaan 100 sentin syvyyteen. Jalostaja Latour-Marliac 1909, Ranska.

5. Pohjanlumme

Nymphaea alba subsp. candida

Isolumpeen pienikukkainen alalaji kasvaa koko maassa. Kasvusyvyys 50 sentistä yli pariin metriin. Ei sovi pieneen luonnonlampeen, sillä leviää aika runsaasti.

6. Allaslumme ’Hollandia’ (’Darwin’)

Nymphaea Cultorum-Ryhmä

Kukkii runsaasti, isot vaaleanpunaiset kukat keräävät katseita. Menestyy hyvin ilmastossamme. Kasvusyvyys korkeintaan 120 senttiä. Jalostaja Latour-Marliac 1909, Ranska.

Kommentoi »