Avotakka

Löysitkö upean vintagehuonekalun? Näin tuot sen osaksi modernia sisustusta – 8 tyylikästä ja kodikasta esimerkkiä

Löysitkö upean vintagehuonekalun? Näin tuot sen osaksi modernia sisustusta – 8 tyylikästä ja kodikasta esimerkkiä
Kaunis vintagehuonekalu tuo tilaan kerroksellisuutta ja kodikkuutta. Sirot tiikkipuiset kalusteet, messinkiset tarjoiluvaunut ja ryijyt ovat kotonaan modernien kalusteiden seurassa.
Julkaistu: 12.6.2018

1. Vintagesohva ja moderni sohvapöytä

Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin suunnittelema ja Puunveiston valmistama Studio-sohva vuodelta 1954. Vaaleanpunainen DLM-pöytä on Hayn, mintunvihreä taas Andbrosin tuotantoa.

Tiikkipuinen vintagesohva on siro, matala ja kapea ja sopii paremmin pieneen olohuoneeseen kuin vaikkapa syvä kulmasohva. Tämän kodin sohva on verhoiltu uudelleen villasekoitekankaalla, joka sopii tunnultaan ja tyyliltään 1950-luvun vintagehuonekaluun. Kannettava moderni sohvapöytä on mittasuhteiltaan mainio pari tiikkipuiselle sohvalle. Esimerkiksi Antiikkiliike Kruuna on erikoistunut 1950–60-lukujen pohjoismaisiin vintagehuonekaluihin.

2. Tiikkipuinen kirjoituspöytä ja muodokas tuoli

Tiikkipuinen kirjoituspöytä 250 e, Helsinki Second Hand. 1950-luvun pöytävalaisin 185 e, Koo Pérnu. Ferm Livingin Rabbit-peili 89 e, Formverk. Stailaus Anna Aromaa, Avotakka.

Tiikkipuinen kulmikas ja kapea kirjoituspöytä sopii pelkistettyyn sisustukseen. Sitä voi käyttää kampauspöytänä, huonekasvitasona ja työpöytänä. 1960-luvun kirjoituspöytiä voi bongata vaikkapa maaseutukirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista. Pöytään on yhdistetty muodokas ja moderni Jupiter-tuoli, jonka valmistaja on By Lassen.

3. Perinneryijyt ja rottinkikalusteet

Seinällä on Laila Karttusen Niitty kukkii -seinäryijy 1960-luvulta, 220 e, ja lattialla Porin tienoot -perinneryijy 320 e, Momono. Rottinkituoli 269 e, Granit. House Doctorin rottinkipöytä 99 e, Olkkari. Tiikkirahi 220 e, Vanhaa ja kaunista. Stailaus Anna Aromaa, Avotakka.

Perinneryijyt ovat haluttuja sisustustekstiilejä. Niitä on myynnissä yllättävän paljon kirpputoreilla, jollet sitten ole onnekas perintöryijyn omistaja. Muhkea ryijy on kaunis seinällä ja lattialla. Jos käytät ryijyä mattona, valitse paikka, jossa kulutus on mahdollisimman pieni. Keveät ja muodokkaat rottinkikalusteet sopivat hyvin yhteen muhkeiden ja värikkäiden ryijyjen kanssa.

4. Tiikkipuinen kaappi ja moderni pesuallas

Suorakaiteen mallinen allas on Bauhausista, samoin lattialaatat. Hana on Tapwellin.

Vintagehuonekalu tuo särmää moderniin kylpyhuoneeseen. Tämä allaskaappi on osa vanhaa modulaarihyllyä. Muotoilija Jutta Tanninen osti tiikkipuisen vintagekaapin kirpputorilla muutamalla kympillä, hioi ja käsitteli sen työtasoille tarkoitetulla vahalla. Laatoituksessa on käytetty kolmea väriä ja kuusikulmaista laattaa. Vastaavia 1960-luvun kaappeja voi löytää esimerkiksi Tori.fi:sta ja kierrätyskeskuksista.

5. Vintagetarjoiluvaunu ja linjakas tuoli

Kokoontaitettava tarjoilukärry 320 e, Koo Pérnu. Itsun valmistama messinkinen seinävalaisin 50-luvulta 320 e, Vanhaa ja kaunista. Stailaus Anna Aromaa, Avotakka.

1970-luvun messinkirunkoinen tarjoiluvaunu on herkullinen pari minimalistiselle klassikkotuolille, jossa on uusi verhoilukangas. Tapiovaaran Kiki-tuoli on verhoiltu Johanna Gullichsenin Nereus-kankaalla.

6. Wieniläistuolit ja siro ruokapöytä

Tämän kodin wieniläistuolit löytyivät Tori.fi:sta. &Traditionin paperivalaisin on Finnish Design Shopista.

Wieniläistuolien kaarevat muodot korostuvat hienosti minimalistisen ruokapöydän ympärillä. Tummaksi petsatut tuolit ovat edelleen trendikkäät. Aitoja wieniläistuoleja valmistavat Thonét ja Ton, ja niitä voi löytää esimerkiksi Bukowskis marketista. Kirpputoreilta löytyy vastaavanlaisia ja hyvällä onnella jopa aito wieniläistuoli.

7. Vanha kattokruunu ja moderni maalaus

Vintagekattokruunu kerää katseet valkoisessa huoneessa.

1950-luvun messinkirunkoinen kattokruunu täydentää makuuhuoneen minimalistista sisustusta ja sopii hyvin yhteen Roy Hopiavuoren Winter Trip -maalauksen kanssa.

8. Lasia eri vuosikymmeniltä

Funkis-pallomaljakko 45 e ja 60-luvun tiikkitarjottimet 35 e kpl, Vanhaa ja kaunista. Nanny Stillin Saturnus-vaasi, Riihimäen lasi (1961–68) 260 e, Lasikammari. Seinällä ovat Kartellin Jellies-ripustimet, iso 30 e, pieni 18 e. Korallit ja kivet, Proloque shop. Stailaus Anna Aromaa, Avotakka.

Asetelman uusissa ja vanhoissa vaaseissa on pyöreät muodot. Korallit ja kivet antavat asetelmaan rosoa ja väriä. Esineet saavat herkullisen taustan, kun kokoat seinälle esineitä, joissa on samoja muotoja kuin pöydällä olevissa esineissä.

1 kommentti