Löylyissä löhöilyä rottinkituoleilla! Ollin ja Hanna-Leenan kylpyhuone ja sauna astuivat 80-luvulta tähän päivään
Rakenna ja remontoi
Löylyissä löhöilyä rottinkituoleilla! Ollin ja Hanna-Leenan kylpyhuone ja sauna astuivat 80-luvulta tähän päivään
Hirsitalon sauna ja pesuhuone päivitettiin vastaamaan perheen toivetta käytännöllisestä kylpyhuoneesta pienissä neliöissä.
12.8.2022
 |
Meidän Talo

Hanna-Leena ja Olli ostivat 1930-luvulla rakennetun talon vuonna 2012. Jo ostohetkellä oli tiedossa, että remontoitavaa riittäisi. Ennen saunaosaston jäämistä vasaran alle kaikki alakerran pinnat uusittiin ja ulkorakennukseen tehtiin pihasauna.

– Edellinen kylpyhuoneremontti oli toteutettu 80-luvun villeinä vuosina. Muutama vuosi meni kerätessä rohkeutta sen purkamiseen, Olli nauraa.

Suunnittelusta vastasi pääosin Hanna-Leena, joka oli tyytyväinen siitä syntyneistä säästöistä.

– Toki Ollilta ja remonttimieheltä aina vahvistin ajatukset, Hanna-Leena sanoo.

Purkutöissä paljastunut tiiliseinä jätettiin esille puukiukaan taakse. Lauteet on tehty radiatamännystä ja ne toteutti rakennusliike Aseman Timpuri. Sauna on valaistu himmennettävillä kuituvaloilla. Lisäksi lauteiden alla on erillinen siivousvalo. Saunapaneelit on petsattu mustalla sävyllä kahdesti, minkä jälkeen pinnalle vedettiin vielä musta saunavaha. Alalauteen kannen alla on kätevä laatikko saunapuille.

Perheen haaveena oli saada käytännöllinen kylpy­huone pieniin neliöihin. Myös pesukone haluttiin siirtää suihkutilasta pois, ja sille löytyi paikka teknisestä tilasta.

Työt aloitettiin purkamalla kaikki vanha pois. Alimpiin purkukerroksiin ei haluttu jäävän mitään yllätyksiä. Lattian alta kaivettiin maata pois yli metrin verran.

– Epätoivoisin hetki oli lattian ollessa kaivettu toista metriä syväksi kuopaksi, Olli kertaa.

Öljylämmityksen tilalle vaihdettiin vesi-ilmalämpö muutama vuosi sitten. Lämmityksen tarvitsema tekninen tila on entisen kodinhoitohuoneen paikalla. Se haastoi pesuhuoneen suunnittelua vähentämällä käytettäviä neliöitä.
Vanhan ikkunan vaihtaminen pienempään mahdollisti suihkukaapin sijoittamisen nurkkaan. Uusittu kylpyhuone ei olisi tarvinnut erillistä suihkukaappia, mutta kuivana pysyvä lattia helpottaa tilan käyttöä. Paikallinen puusepänliike teki allaskaapin.

Vaikka urakka vaati voimia, puurakenteet olivat remontoijien iloksi säilyneet kuivina. Hanna-Leena ja Olli purkivat itse pois kaiken mahdollisen. Remonttimiehelle tarjottiin apua aina siinä, missä se oli mahdollista. Montun paikalle tuli hiekkatäyttö ja eristeet. Lattiavalu pikabetonilla tehtiin yhdessä. Putki- ja sähkö­työt hoitivat ammattilaiset.

”Halusimme saunaan vähän luksusta, joten valitsimme istuimiksi korituolit.”
Hanna-Leenan haaveena oli saada saunan ja pesuhuoneen väliseinäksi musta­kehyksinen, ruudutettu lasi. Toiveiden mukainen lasiseinä tilattiin Hietakarilta. Perinteisten lauteiden sijaan perhe halusi saunaan tuolit, joissa voi löhöillä mukavasti. Hanna-Leenan valitsemat rottinki­tuolit ovat kestäneet hyvin saunan kosteutta. Marokkolais­henkiset lattialaatat hankittiin Seinäjoen Laatta Centeristä.

Pesuhuoneen kunnostamiseen kului lähes neljä kuukautta, minkä jälkeen oli pieni hengähdystauko ennen saunan rakentamista. Upean lauderakenteen, jonka alaosaan tehtiin laatikko polttopuille, toteutti paikallinen rakennusliike. Hanna-Leena ei halunnut tavallisia lauteita, vaan niiden sijaan löylyistä nautitaan korituoleissa.

Kylpytiloissa on nyt 17 neliötä ja niihin mahtuu kaikki lapsiperheessä tarvittava.

– Saunan valmistuttua Olli saunoi jokaisena iltana. Tunnelmallinen lepäily­paikka on juuri sitä, mitä remontilta toivoimme, Hanna-­Leena sanoo.

Jasse ei ole vielä yhtä innokas saunoja kuin isänsä. Kylpypäivinä vesi pärskyy sen sijaan pesuhuoneessa. Hanna-Leenan Instagram-tilillä @hooleeliu voi seurata Viljolan tilan elämää.

Mitä remontti maksoi?

  • LVI-työt 5 000 e
  • Sähkötyöt 2 000 e
  • Materiaalit 13  000 e
  • Muun työn osuus 16  000 e

Yhteensä 36  000 euroa.

Kommentoi »