Löydä sopivat ulkoruukut puutarhagurun vinkeillä
Piha ja puutarha
Löydä sopivat ulkoruukut puutarhagurun vinkeillä
Saviruukku, sinkkiämpäri vai vanha puusaavi? Ruotsin puutarhaguru Victoria Skoglund antaa parhaat vinkkinsä, miten valitset oikeanlaiset ulkoruukut.
16.6.2017
 |
Kotivinkki

Ulkoruukkuihin sopivat myös puuvartiset pensaat, kuten sirot koristepensaat ja pienet puut. Sopivia ovat esimerkiksi höyhenpensas, samettisumakki, japaninvaahterat ja vuorimännyt. Puuvartisten kasvien ruukkuistutuksia voi talvettaa viileässä tilassa, kellarissa, kasvihuoneessa tai suojata talon seinustalle. Myös perennoilla syntyy näyttäviä ruukkuistutuksia.

Corten-teräksestä valmistetut ulkoruukut kestävät aikaa ja käyttöä. Säänkestävän teräksen pinnalle muodostuu ilman ja kosteuden vaikutuksesta oksidikerros, joka estää ruostumisen etenemistä.

Huokoinen saviruukku on kaunis. Se patinoituu ja elää mullan ja kasvin mukana. Saviruukku kuitenkin kuivahtaa helposti, joten se vaatii kastelijalta tarkkailua. Saviruukku ei kestä talviaikana mullan jäätymistä ja sen tuomaa laajenemista halkeamatta.

Vanhat, tilavat puusaavit ja viinitynnyrit sopivat monivuotisille puuvartisille kasveille, kuten koristepensaille ja pieni­kokoisille puille. Ne sopivat hyvin rustiikkiin miljööseen, mutta voivat myös tuoda virkistävää vaihtelua moderniin maisemaan.

Puutarhanhoito muka vakavaa! Joskus leikkisyys ja pieni ilottelu ovat paikallaan. Keramiikkaruukkuihin voi maalata kuvioita ruukku-, kalkki- tai vesiohenteisilla akryylimaaleilla.

Pajukorit ovat omiaan sesonki-istutuksiin mutta melko lyhyt­ikäisiä käytössä. Ne sopivat kuitenkin hyvin myös talviajan käyttöön. Korin voi vuorata muovilla, mikä pidentää ulkoruukkujen käyttöikää.

Vanha laakea puuastia elää mullan kosteuden mukana. Jos multa kuivuu, kuivuu myös puu ja halkeamat laajenevat. Kun multa on kosteaa, turpoaa puuaines. Puuastia myös lahoaa ajan kanssa, kun se on kosketuksissa kosteuteen. Jos haluat pidentää puuastian käyttöikää, vuoraa astia muovilla ja tee siihen reikiä ylimääräisen veden valumista varten.

Näin valitset ulkoruukut

  • Käytä ruukkupuutarhassa erikokoisia ruukkuja. Jos mielit kasvattaa monivuotisia kasveja, valitse mahdollisimman suuret ja talvenkestävät ulkoruukut. Esimerkiksi pienet puut voi hyvin istuttaa puisiin viinitynnyreihin tai suuriin puulaatikoihin, jotka voi vuorata eristelevyllä.
  • Kun valitset ruukkuja, mieti niille joku yhdistävä tekijä, kuten muoto, materiaali tai väri. Erilaiset ulkoruukut muodostavat näin mielenkiintoisen mutta harmonisen kokonaisuuden.
  • Mieti myös ympäristöä, mihin ruukun sijoitat, jotta ulkoruukut ja niiden tyyli sopivat miljööseen. Joskus rustiikkinen ruukku tuo jännityksellisyyttä moderniin miljööseen tai päinvastoin.
  • Ruukun tulee olla kasville tarpeeksi tilava. Siihen pitää mahtua kunnon salaojituskerros kevytsoraa, ravinteikasta multaa ja tietenkin kasvi multapaakkuineen.
  • Hyvässä ruukussa on reikä pohjassa, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois eikä jää seisomaan kasvin juurille.
  • Valitse myös talvenkestäviä ruukkuja, jotta voit istuttaa kasveja ympärivuotiseksi iloksi.
Kommentoi »