Valokuvaaja Steph Wilsonin koti viktoriaanisessa talossa Lontoossa on lumoava viherkasvikeidas: "Olen rakentanut tilan, joka rauhoittaa, vahvistaa ja korjaa minua"
Piha ja puutarha
Valokuvaaja Steph Wilsonin koti viktoriaanisessa talossa Lontoossa on lumoava viherkasvikeidas: "Olen rakentanut tilan, joka rauhoittaa, vahvistaa ja korjaa minua"
Valokuvaaja Steph Wilson on täyttänyt kotinsa viherkasveilla, jotka ovat kuin eläviä veistoksia. Kasvihankinnoissaan Steph suosii uutta kotia etsiviä rescue-kasveja.
Julkaistu 24.11.2022
Viherpiha

Värikkäät harlekiinipeipot ja kanarialinnut sirkuttavat ja viheltelevät hyväntuulisesti. Suurista ikkunoista ja kattoikkunasta tulviva kirkkaus kiertää korkeaa huonetta ja leikkii vaihtuvina valoina ja varjoina viherkasvien lehdillä ja antiikkihuonekaluilla. Kasveja on kaikkialla – lattialla, seinillä ja lipastojen päällä. Niitä riippuu ja kiipeilee katossakin. Lontoolainen valokuvaaja Steph Wilson on rakentanut olohuoneestaan runsaan ja vehreän kotikeitaan, jonka maagisessa tunnelmassa hän pyrkii viettämään päivittäin ainakin tunnin verran.

– Tuntuu erityiseltä ihan vain olla siellä kaiken keskellä. Keskityn katselemaan kasveja ja valon liikkeitä, kuuntelen lintujen ääniä, hän kertoo.

Stephin koti sijaitsee eteläisessä Lontoossa Brixtonissa. Se on alun perin rakennettu kouluksi viktoriaanisella aikakaudella 1850-luvun puolivälissä. Myöhemmin rakennus on jaettu kuudeksi kaksikerroksiseksi asunnoksi.

– Rakennuksen piirtänyt arkkitehti oli erikoistunut kirkkoihin, mikä näkyy selvästi. Katto on poikkeuksellisen korkealla ja tiloissa on hieno valo. Tällaiset asunnot ovat Lontoossa hyvin harvinaisia, joten kun tämä tuli myyntiin kuusi vuotta sitten, tiesin heti, että haluan sen. Siitäkin huolimatta, että se oli silloin karmeassa kunnossa.

Steph Wilson ja pomeranian Flower. Henkilökuvan on ottanut Leanne Dixon Frankie Magazinelle.
Valokuvaaja Steph Wilsonin koti on oikea viherkasvien keidas. Olohuone on Stephin lempipaikka.

Massiivisen remontin jälkeen Steph alkoi sisustaa kotiaan kasveilla. Muuttokuormassa oli ollut vain muutamia huonekasveja, koska edellisessä asunnossa neliöt olivat olleet niukat. Kasveja alkoi kertyä lisää matkoilta ja ystäviltä saaduista pistokkaista. Isoimmat kasvinsa Steph hankki käytettynä paikallisilta nettikirpputoreilta. Näyttävin niistä on raskassarjalaiseksi kasvanut tyräkkilaji Euphorbia abyssinica, joka seisoo olohuoneessa kuin toteemipaalu. Stephin lemmikki on viisi metriä korkea ja kaksi metriä leveä. Eräs iäkäs rouva oli kasvattanut sitä vuosikausia talvipuutarhassaan, mutta kun huoneen katto alkoi tulla vastaan, hän päätti hankkiutua siitä eroon. Steph ei voinut uskoa onneaan, kun hän sai hakea körmyn itselleen sadalla punnalla eli reilulla sadalla eurolla – yleensä saman kokoluokan kasveista saa pulittaa pitkän pennin. Ainoa pieni miinus oli se, että yksi iso oksa oli leikattava irti, jotta kasvi mahtui sisään ulko-ovesta.

– Se on aivan upea yksilö, kaikkien kasvieni ylipäällikkö. Kaktukset ja tyräkit ovat minusta ylipäänsä kasvimaailman muukalaisia, niin upean outoja ja uniikkeja. Ne ovat suosikkejani, vaikka joidenkin mielestä niissä on jotakin aggressiivista. Joku tuttavanikin neuvoi, että ainakaan makuuhuoneessa ei koskaan saisi pitää kaktuksia, koska ne tuovat huonoa energiaa. Minä olen kuitenkin nukkunut samassa huoneessa niiden kanssa monta vuotta, eikä se ole vaikuttanut minuun mitenkään, Steph nauraa.

Nojatuolin takana kohoavat peikonlehti ja tyräkki Euphorbia abyssinica. Vasemmalla lattialla on hopeapylväs, oikealla kukkapöydän päällä pilkkubegonia. Katosta roikkuvat mm. lehtikaktus, himalajanposliinikukka ja mistelikorallikaktus.

Kasvit ovat hänestä kuin eläviä veistoksia, joiden muodot ja värit kiehtovat loputtomasti. Perinteistä taidetta kodissa ei juuri olekaan, vaikka Steph oli ennen valokuvaajan uraansa taidemaalari. Kasvit riittävät.

– Olen kärsinyt ainakin 10 vuoden ajan ahdistuneisuushäiriöstä ja paniikkikohtauksista, jotka ovat välillä rajoittaneet elämääni paljonkin. Viime vuodet ovat olleet parempia. En varmaan edes tietoisesti tehnyt sitä, mutta huomaan että olen rakentanut kodistani itselleni turvallisen tilan. Se rauhoittaa, vahvistaa ja korjaa minua.

Lemmikit ja kasvit ovat olleet Stephille tärkeitä lapsuudesta lähtien. Pomeranian Flower makoilee nojatuolilla, jonka vieressä lattialla on huopaitulehti. Etualalla oikealla ovat tyräkkilaji Euphorbia abyssinica ja anopinkielilaji Sansevieria francisii. Kukkapöydällä levittäytyy yökaktuslaji Selenicereus chrysocardium, tason päällä ovat Gerrardanthus macrorhizus, laipikkalaji Phyllanthus mirabilis ja Stephania erecta. Katosta riippuu sulkasaniaislaji Nephrolepis biserrata.

Uusia viherkasveja hän hankkii harkiten. Häntä mietityttää kovasti Instagramissa ja muussa sosiaalisessa mediassa viraaliksi nousevat erikoiset viherkasvit, joita kaikki yhtäkkiä haluavat, sillä harvinaisten hittikasvien tuotantoon voi liittyä epäeettisiä piirteitä ja luonnon riistoa. Tämän vuoksi Steph suosii uutta kotia etsiviä rescue-kasveja. Kasvikaupoista hänen lempipaikkansa on Lontoossa toimiva Conservatory Archives. Sen perustaja Jin Ahn on ystävä, joka ymmärtää pistää Stephiä varten syrjään outoja ja känkkyräisiä kasveja.

Kasvit kansoittavat lähes kaikkia kodin pintoja. Antiikkisenkin ympärillä kasvavat muun muassa pensassamettilehti, tyräkki Euphorbia abyssinica 'Variegata', neulavehka ja reunustraakkipuu.
Kukkapöydällä lähempänä tuolia on pilkkubegonia, jonka upeat värit pääsevät oikeuksiinsa auringon valossa.
Stephistä on mielenkiintoista seurata, kuinka kasvit sopeutuvat kodin olosuhteisiin. Pitkään ikkunalaudalla ollut begonia on kasvanut toispuoleiseksi kääntyessään valoa päin.

Noin 200 kasvin kokoelman hoidossa Stephin apuna on nykyään avopuoliso Tom Rapley. Hänkin on intohimoinen kasvi-ihminen, joka työskentelee Kew Gardenissa harjoittelijana. Pariskunta hoitaa kasvikuntaa intuitiivisesti, ilman säännöllisiä rutiineja. Jos joku näyttää hieman nuutuneelta, se kaipaa todennäköisesti lisää vettä. Eniten kosteutta janoavat lajit on sijoitettu kylpyhuoneeseen, jossa on niille luonnostaan mahdollisimman suotuisat olosuhteet. Kattoikkunasta virtaa valoa ja kylpyhetkistä kertyy kosteutta huoneilmaan.

– Minusta on ihana ajatella ammeessa lojuessani, että se tekee hyvää sekä minulle että kasveille.

Kylpyhuone on varattu kosteudesta pitäville lajeille. Wc-istuimen vieressä tukea vasten kiipeää rusoköynnösvehka, ammeen vierustalla viihtyvät erilaiset saniaiset sekä unelma. Nurkassa katosta roikkuu hopeaköynnös.

Kasvinimistön asiantuntijana jutussa Visa Lipponen.

3 kommenttia