Loma-asumisen uudet trendit
Rakenna ja remontoi
Loma-asumisen uudet trendit
Loma-asunnoista halutaan yhä suurempia, paremmin varusteltuja ja tyylikkäämmin sisustettuja. Myös pihaan panostetaan entistä enemmän.

Korkea varustelutaso, mietitty sisustus, laadukkaat materiaalit ja kiinnostus pihan laittamiseen ovat loma-asumisessa vahvistuvia trendejä. Ympärivuotinen mökkeily lisääntyy, ja uusien mökkien varustelutaso on huippuluokkaa astianpesukoneita ja viihde-elektroniikkaa myöten.

Myös tilaa on mökeille tullut lisää lisärakennusten tai laajennusten myötä. Tyypillisimmillään mökkikiinteistöön kuuluu kaikkiaan jo neljä rakennusta.

– Mökeillä on keskimäärin noin 120 neliötä asuintilaa, kun mukaan lasketaan saunamökit, vierasmajat ja muut lisärakennukset, sanoo Rakennustutkimus RTS:n toimitusjohtaja Aarne Jussila.

Varsinaisten mökkienkin keskikoko on suurentunut. 2010-luvulla rakennettujen mökkien keskimääräinen pinta-ala oli 73 neliötä, kun vielä 1990-luvulla mökeistä tehtiin alle 50-neliöisiä.

Lisätila syö lisää euroja

Loma-asuntojen suuri koko ja varustelutaso näkyivät hyvin viime kesän loma-asuntomessuilla Lappeenrannassa. Kohteiden neliömäärät vaihtelivat sadan neliön molemmin puolin. Yleisön suosiksi nousi Villa Adele, jossa on peräti 216 neliötä. Kohteen rakennuttaja ja näytteilleasettaja oli K-rauta Rautapertti Imatralta. Villa Adelen arkkitehti- ja pääsuunnittelusta vastasi Juha Paldanius.

Yleisö arvosti tämän hulppean hirsihuvilan varusteita, laatutasoa ja saunatiloja. Adele voitti myös kisan parhaasta sisustuksesta.

Imatran K-raudan kauppias Ismo Lahtela myöntää, että isohan siitä tuli.

– Onnistuimme tässä hyvin, vaikka neliöt kasvoivat koko ajan ja rahaa meni paljon, Lahtela totesi syyskuussa, kun yleisön suosikit julkistettiin.

Kohde on edelleen myynnissä ja sen hintapyyntö on huikeat 890 000 euroa. Lahtelan mukaan kyselyjä on tullut itärajan takaa.

– Paras sijoitus tällaisena aikana on varmasti kiinteistö. Tämänkään arvo tuskin tulee ainakaan laskemaan, Lahtela huomauttaa.

Yleisöäänestyksen kakkoseksi nousi Kimara Anastasia, jonka rakennutti naapurikaupungin K-rauta eli lappeenrantalainen T.T.Rauta Oy.

Helppo piha houkuttelee

Perinteisten hirsihuviloiden vastapainoksi yleisö mieltyi Lappeenrannassa myös Villa Graniittiin, jossa kivi näkyi monessa roolissa. Kohde kiri pronssille parhaan kohteen kilpailussa, mutta pokkasi kirkkaimman pokaalin Paras piha -äänestyksessä. Huvila on Kastellin mallistosta.

Kohteen näytteilleasettajana toimi Ylämaan Graniitti ja sen rakennutti yrityksen toimitusjohtaja Jukka Tielinen vaimonsa Marju Aholan kanssa. Porrastetussa pihassa on paljon kivimuureja ja helppohoitoisia kasviryhmiä, ja kokonaisuutena piha on paitsi näyttävä, myös helppohoitoinen. Pihan suunnitteli Laura Talo.

Lappeenrannan loma-asuntomessuilla vieraili reilut 30 000 maksanutta kävijää. Messukävijät äänestivät parasta loma-asuntoa kävijätutkimuksen yhteydessä, jonka toteutti Rakennustutkimus RTS Oy.

Kommentoi »