Kotivinkki

Livejoulukalenteri tuo joulun HailuotoonLivejoulukalenteri tuo joulun Hailuotoon

Tänä vuonna jo seitsemättä kertaa järjestettävä kyläjoulukalenteri aloittaa joulunajan Hailuodossa, Oulun edustalla. Livejoulukalenterin idea on yksinkertainen: joka päivälle on oma tapahtumansa, johon kaikki ovat tervetulleita. Viime vuoden ohjelmassa oli muun muassa tonttujen musisointia ja metsäneläimille tehty joulupuu.

Lauttasataman kirkkaat valot ja korkeuksiin kohoavat tuulimyllyt uhmaavat joulukuisen aamun pimeyttä. Laskusilta kolahtaa kiinni, ja lautta nytkähtää liikkeelle Oulunsalon Riutunkarista kohti Hailuotoa. Matkustajat istuvat autoissaan: yksi lukee työpapereita, toinen lehteä, kolmas näprää kännykkäänsä. Hailuodossa asuville ja työskenteleville lauttamatka on osa päivittäisiä rutiineja.

Yhtäkkiä tapahtuu jotain tavatonta: Kannen alta on ilmestynyt tonttuja, jotka puhaltavat pilleihin ja viittilöivät autoilijat mukanaan matkustamoon. Autoista nousee hämmentyneesti hymyileviä matkalaisia. Ovensuussa tonttupatsas ja valkea lyhty johdattavat väen jyrkkiin metalliportaisiin, joiden kaidetta koristavat puiset linnut ja pörröinen tonttulakki.

Kannen alla Hailuodon seurakunnan kanttori Kaisamarja Stöckell toivottaa tervetulleeksi ja huolehtii, että kaikki saavat höyryävää glögiä ja makeisia. Lautan tonttutuokio on osa Hailuodon yhteistä kyläjoulukalenteria. Stöckell on idean äiti.  

– Ajatus syntyi, kun vierailin tätini luona Sveitsissä. Siellä oli vähän vastaava käytäntö, ihmiset esimerkiksi koristelivat pihojaan yhden päivän ajaksi. Hailuodossakin luukut olivat aluksi pienimuotoisia, vaikkapa jouluinen ikkuna. Matkan varrella tapahtumat ovat kasvaneet ja muuttuneet toiminnallisemmiksi, niissä on jopa leikkimielistä kilpavarustelua, kanttori kertoo.

Lautalla kanttorin kaverina ovat kirkkoherra Timo Juntunen ja diakonissa Marja Rantasuomela. Kirkkoherra virittelee kitaraa, diakonissa hääräilee tarjoilupöydän ympärillä. Kolmikko on sonnustautunut punaisiin pöksyihin ja lakkeihin, mutta punaisen nutun sijaan heillä on yllään Hailuodon perinnevillapaita, luotolainen. Koruton matkustamo on saanut silauksen joulutunnelmaa: lautan kaaviokuvaan on ripustettu valoköynnös, toisella seinällä komeilee joulutähti.

Kuka tahansa voi järjestää tapahtuman

Tänä vuonna vuorossa on seitsemäs Hailuodon kyläjoulukalenteri. Idea on yksinkertainen: joka päivälle on oma tapahtumansa, johon kaikki kyläläiset – ja toki myös ulkopaikkakuntalaiset – ovat tervetulleita. Kuka tahansa voi ilmoittautua luukun järjestäjäksi, ja mukana on niin kyläläisiä, yhdistyksiä kuin yrityksiäkin.

– Luukuista löytyy monenlaista ohjelmaa, esimerkiksi musiikkia, runoja, liikunnallisia rientoja ja askartelupajoja. Yksi suosituimmista on ollut kolmantena adventtiviikonloppuna järjestettävä vanhan pappilan puurojuhla, johon osallistuu vuosittain lähes parisataa kävijää, Kaisamarja Stöckell kertoo.

Lautan joulutuokiota edeltävänä päivänä kalenteritapahtuma järjestettiin päiväkoti OnnenSaaren viereisessä metsikössä. Kalenteriluukusta löytyi metsäneläinten joulupuu, ja avuksi puun koristeluun oli valjastettu sekä päiväkodin että seurakunnan päiväkerhon lapsia. Eläinystäville oli tuotu pieniä lyhteitä, kuivattuja omenaviipaleita ja talipalloja.

– Askartelimme maitotölkeistä pienet korit, joihin laitoimme auringonkukansiemeniä. Lapset olivat aivan innoissaan, he ovat hyvin kiinnostuneita eläimistä, kertoo lastenhoitaja Kaarina Sauvola.

Joulukalenteri kerää ihmiset yhteen

Kun tontut musisoivat lautalla, on vastaanotto riemastunut.

– Hauskaa saada ihmisille jalat ja vartalo. Yleensä kaikki istuvat autoissaan, ja heistä näkee vain pään, opettajana Hailuodossa työskentelevä Liisa Vuollo sanoo naureskellen.

Liisan mukaan kalenterista on muodostunut kyläläisille yhteinen jouluperinne.

– Saarelaiset pääsevät yhdessä puuhaamaan ja kaikki saavat osallistua. Se on tärkeää.

Diakonissa Marja Rantasuomela on samaa mieltä.

– Kalenteri kokoaa ihmiset yhteen hyvin vapaamuotoisissa tunnelmissa. Yksinäisille ihmisille sillä on erityisen suuri merkitys.

Kitaran soittaessa Tonttujen jouluyötä matkustajat Anne-Maria Haapala ja Maija-Liisa Sainila ovat istahtaneet saman pöydän ääreen ja ryhtyneet juttusille.

– Mukava kerrankin tavata ihmisiä, yleensä minä tulen lautalle aivan viime tingassa, Haapala kertoo.

– Sama juttu, minä olen tainnut monesti ajaa sinun perässäsi. Pitäisikö nyt sitten sanoa ihan käsipäivää? Sainila vastaa.

Naiset kättelevät ja jatkavat rupattelua, kunnes on aika palata autoille. Lautta kolahtaa laituriin. Vaikka joulukuun aamu oli pimeä ja vetinen, jäi yhteinen joulutuokio hehkuksi matkalaisten silmiin, suupieliin ja sydämiin.

Teksti Karoliina Kemppainen, kuvat Liisa Louhela

Julkaistu: 26.11.2014