Eilan hervottomassa liljassa on 80 nuppua ja Marinan ruusu ”synnytti” kukkavauvat – mistä ihmeestä näissä kukkamaan kummajaisissa on kyse?

Eilan hervottomassa liljassa on 80 nuppua ja Marinan ruusu ”synnytti” kukkavauvat – mistä ihmeestä näissä kukkamaan kummajaisissa on kyse?
Eila Tuohimaan puutarhassa yksi lilja on puskenut nuppuja kokonaisen kukkapenkin edestä. Marina Häggqvistin äitienpäiväruusuun taas ilmestyi yhden kukan keskelle pikkuruiset miniruusut. Kysyimme professori Kurt Fagerstedtilta, mistä moiset oikut johtuvat.
Julkaistu: 15.8.2019

Oulun Ylikiimingissä asuva Eila Tuohimaa joutui keväällä hieraisemaan silmiään, kun hänen liljapenkissään yksi kasvi näytti innostuneen kukkatuotantoon oikein toden teolla.

– Katsoin, että mitä tuo meinaa! Aikooko se tehdä kukkia enemmän kuin jaksaa kantaa?

Tuohimaa kävi aamu toisensa perään tutkimassa kasvia, joka näytti tekevän nuppuja aina vaan lisää. Kun liljan koko kasvoi, alkoi vaikuttaa siltä, että se voisi luhistua oman painonsa alle. Ratkaisuksi Tuohimaa keksi tukea sen herukkapensaille tarkoitetulla vihreällä tuella.

Nyt suurin osa nupuista on kuin onkin avautunut.

– Kaverini laski yksi ilta, että kukkia on noin 80. Ne ovat niin tiheässä, että kaikki eivät meinaa mahtua avautumaan.

Tuohimaa kertoo, ettei ole ikinä sen kummemmin lannoittanut liljojaan. "Syksyllä tallomme kuihtuneet varret maahan ja peitämme ne reilulla satsilla ruohonleikkurilla silputtuja lehtiä ja ruohoa. Keväällä vielä lisäämme lehtiä." Kuvat liljasta: Eila Tuohimaa
Tältä liljapallura näytti sateisena päivänä kuvattuna.
Tuohimaan isossa puutarhassa Oulun Ylikiimingissä riittää tilaa kukille. "Vaihdan liljojen paikkaa 3–4 vuoden välein. Olen huomannut, että siinä ajassa kukinta alkaa hiipua, mutta siirron jälkeen ne alkavat taas kukkia upeasti", Tuohimaa kertoo.

Äitienpäiväruusun iloiset perheuutiset

Helsinkiläisen Marina Häggqvistin ihmetyksen aiheena on puolestaan ollut äitienpäiväruusu. Joitain vuosia sitten hän sai pojaltaan lahjaksi tavanomaisen ruukkuruusun.

– Siirsin sen isoon saviruukkuun, lannoitin kanankakalla ja laitoin pihalle tököttämään.

Jossakin vaiheessa Häggqvist huomasi, että yhden kukan terälehtien keskeltä pilkisti jotakin – pikkiriikkisiä ruusunnuppuja!

– Oletettavasti kyse on jostakin häiriöstä, mutta onhan se aika liikkis.

Mininuppuja ilmaantui vain yhteen kukkaan. Häggqvist julkaisi kuvan Viherpiha-lehden Kukkaterapiaa-ryhmässä Facebookissa, jossa ruusu sai osakseen paljon ihastelua. Kuvat ruususta: Marina Häggqvist
Kun nuput aukesivat, kukka muuttui Marinan mielestä jo hieman rähjäisen näköiseksi.

Kasvimaailma on täynnä hauskoja kummajaisia

Häggqvistin arvelut häiriöstä osuvat oikeaan, kertoo kasvifysiologian dosentti, professori Kurt Fagerstedt. Hänen mukaansa erilaiset kehityshäiriöt ovat varsin tavallisia – joillakin lajikkeissa yleisempiä kuin toisissa. Näkemättä kasveja sen tarkemmin on kuitenkin vaikea sanoa, mistä tarkalleen ottaen on kyse.

– On aika yleistä, että ruusukukan sisällä on toisia kukkia. Kyseessä on monimutkainen tapahtuma, johon voi vaikuttaa esimeriksi isompi muutos ympäristöolosuhteissa, mikä aiheuttaa kehityshäiriön.

Tuohimaan liljaa vastaavaa ilmestystä Fagerstedt ei ole aiemmin nähnyt. Ensi kesänä megakukinta on todennäköisesti muisto vain.

– Vaikka kyseessä olisi mutaatio, se ei todennäköisesti ole tapahtunut sipulissa vaan ylempänä verson kärjen kasvupisteessä. Kasvin lakastuessa syksyllä mutaatio poistuu.

Olipa kyseessä mikä tahansa kohtalonoikku, Häggqvist ja Tuohimaa ovat omista oikuistaan ainoastaan iloisia.

– Onhan tuo aivan uskomaton, upea – nätti pyöreä ja tiivis kukkapuska. Facebookin Puutarha ja piha -ryhmässä joku kommentoikin, että siinä olisi jollekulle valmis morsiuskimppu! Tuohimaa kertoo.

Kaikkea sitä näkeekin!

Oletko törmännyt "monikkovoikukkaan" tai pinkkiin sinivuokkoon? Lue täältä lisää kasvimaailman kummista poikkeamista.

Kommentoi »