Leppoisa mökkipuutarha pienellä vaivalla – katso vinkit

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Kekkilä
Leppoisa mökkipuutarha pienellä vaivalla – katso vinkit
Mökillä tärkeintä on rentoutuminen, ei puutarhan puunaaminen. Näillä konsteilla saat vähällä vaivalla mökkipuutarhan viihtyisäksi ja herkkusatoa tuottavaksi.
Julkaistu: 1.7.2020

Moni haluaa mökillä päästä mahdollisimman helpolla, mutta samalla nauttia viihtyisästä ympäristöstä, herkutella tuoreen sadon antimilla ja ihastella kukkamerta. Mökkipuutarhan hoitamiseen on myös usein paljon vähemmän aikaa kuin kotipihalla, sillä mökillä vietetään yleensä vain viikonloppuja ja lomia. Arvokasta vapaa-aikaa ei muutenkaan huvita käyttää pihatöistä täyttyvän työleirin pyörittämiseen.

Onneksi mökkipuutarhan hoitotoimia voi helpottaa monin tavoin. Kun perustat istutukset laadukkaaseen puutarhamultaan ja valitset mökkipuutarhan kasvit tontin olosuhteiden mukaan, esimerkiksi kuivan paikan kasveja paahteisiin paikkoihin tai varjokasveja katveeseen, kasvit tulevat toimeen ilman jatkuvaa huolenpitoa. Helppohoitoisimmat perennat, pensaat, monivuotiset vihannekset ja marjapensaat pärjäävät lähes omillaan istutusvuoden jälkeen. Kevätsiistintä ja -lannoitus riittävät niiden kukoistukseen.

Mökkipuutarhan kesäkukat vaativat usein enemmän hoitoa, ainakin kastelua ja lannoitusta. Kastelun järjestäminen on kuitenkin ongelmallista, jos mökillä ei oleilla kaiken aikaa. Veden puutteesta kärsivät varsinkin ruukkukukat, sillä pieni multatila kuivuu nopeasti ilman säännöllistä kastelua. Järven tai meren rannalla sijaitsevalla tontilla käy usein myös tuuli, joka kuivattaa istutuksia entisestään. Hoitotoimia voit helpottaa istuttamalla ruukkukasvit Kekkilän kesäkukkamultaan, jonka sisältämät kastelukiteet varastoivat kosteutta ja luovuttavat sitä hitaasti kasvien käyttöön. Tämä pidentää kasteluväliä.

Katteet ovat oiva apu moneen ongelmaan

Erilaiset katteet ovat mökkipuutarhurin paras apuri, sillä ne ehkäisevät kosteuden haihtumista mullasta ja samalla viimeistelevät mökkimaiseman yleisilmeen siistiksi – katteet estävät myös sateesta tai kastelusta aiheutuvat multapärskeet, jotka sottaavat ruukkukasveja. Paljas multapinta ei pysy pitkään tyhjänä rikkakasvien löytäessä siitä itselleen uuden kasvupaikan. Katteiden käyttö ehkäisee onneksi kutsumattomia kasvivieraita valtaamasta alaa mökkipuutarhasta.

Lehtipuukate pitää kasvien lehdet ja sadon puhtaana sateisina kausina, ja estää rikkakasvien kasvua. Katteen voi antaa maatua paikoilleen. Soveltuu esimerkiksi poluille ja perennoille.

Valitse katemateriaali mökkipuutarhan muiden elementtien mukaan – kallioiselle tontille sopivat kenties saumattomammin koristekivet, metsäiseen maisemaan taas erilaiset puuhakkeista valmistetut koristekatteet. Ruukkukatteet ovat kaunis keino pitkittää ruukkukasvien kasteluväliä. Sirottele ruukkujen pinnoille kerros koristesoraa tai hienoa hiekkaa, niin kasteluvesi ei haihdu harakoille. Isompiin ruukkuihin sopivat kateaineksiksi myös puuhakkeet.

Luonnonläheinen Kekkilän Lehtipuukate ei sisällä pihkaa, joten se sopii perennapenkkien ja kasvimaan paljaiden multapintojen peittämiseen. Kate lämmittää ja suojaa, joten sen alla maata hoitava pieneliöstökin toimii tehokkaasti. Katettu maa säilyy myös pitkään lämpimänä, joten voit jatkaa vihannessadon keräämistä syksyllä tavallista myöhempään.

Auringon lämmittämä lehtipuukate tuntuu ihanalta paljaiden varpaidenkin alla, joten se on ihanteellinen valinta myös poluille. Tähän käyttötarkoitukseen sopivat myös Kekkilän Koristekatteet, kuten Koristekate Pähkinänruskea ja Koristekate Antiikinpunainen sekä Kuorikate, joista jälkimmäisen voi sekoittaa esimerkiksi Leikkihiekkaan.

Parhaan lopputuloksen saamiseksi koristekivien kanssa kannattaa käyttää katekangasta. Koristekate ei sitä sen sijaan vaadi, jos laitat katetta poluille ja rikkaruohoista vapaalle mullalle.

Helpot vinkit pihan siistimiseen − katso video

Laatikko mahdollistaa viljelyn missä vain

Tuoreet, vasta poimitut vihannekset ja yrtit ovat täydellistä mökkiruokaa. Maasto ei kuitenkaan aina sovi viljelyyn, mutta viljelylaatikosta saa helpolla satoa. Kekkilän viljelylaatikoista tai lavakauluksista voit yhdistellä makusi mukaisen laatikkotarhan. Jo yhdestä laatikosta saat ainakin kesän tarpeiksi salaatteja, yrttejä, juhannusperunat tai maistelumansikoita. Isompaa satoa varten kannattaa hankkia useita laatikoita. Laatikkoviljely vie usein mukanaan ja laatikoiden määrä kasvaa kesä kesältä suuremmaksi.

Kokeile myös pinota viljelylaatikoita päällekkäin. Kahden viljelylaatikon korkuisessa multatilassa on riittävästi syvyyttä myös pitkäjuuristen porkkanoiden, perunoiden, palsternakkojen tai vaikka mustajuurten kasvatukseen.

Pienellä viljelylaatikolla oman ruoan kasvattaminen onnistuu silloinkin, kun tilaa keittiöpuutarhalle on vähemmän.

Valitse viljelylaatikolle valoisa ja suojaisa paikka, sillä useimmat vihannekset rakastavat aurinkoa ja lämpöä. Salaatit ja muut lehtivihannekset viihtyvät kuitenkin mainiosti myös kevyessä katveessa. Soinnuta käsittelemätön puulaatikko muihin mökkipihan rakenteisiin syötävien vihannesten viljelyyn sopivalla maalilla tai öljyllä. Kekkilän musta viljelylaatikko on valmiiksi käsitelty.

Pohjattomassa viljelylaatikossa kasveille syntyy maayhteys, minkä ansiosta niiden juuret hakevat maan syvyyksistä kosteutta. Lisäksi lierot sekä muu maan pieneliöstö pääsee hoitamaan maan ja kasvien hyvinvointia. Joskus viljelylaatikon pohja on kuitenkin parasta peittää esimerkiksi katekankaalla, sillä lähellä kasvavat rikkaruohot tai puun juuret hakeutuvat herkästi viljelylaatikon kuohkeaan ja ravinteikkaaseen multaan.

Varaa yhtä laatikkoa varten kuusi säkkiä Kekkilän luonnonmukaista puutarhamultaa. Taputtele multa tasaiseksi ja tiiviihköksi ja istuta sitten taimet tai kylvä siemeniä. Peitä taimivälit esimerkiksi ruohonleikkuusta syntyneellä ruohosilpulla, Kekkilän lehtipuukatteella, hienolla hiekalla tai koristesoralla. Ne pidättävät kosteutta multatilassa, ja samalla vältyt rikkaruohojen kitkemiseltä. Siisti katteella myös viljelylaatikkojen ympäristö, jotta siellä on mukava piipahtaa satoa poimimassa.

Kasvata itse niin yrtit, vihannekset, juurekset kuin mansikatkin. Keittiöpuutarhan perustaminen on helppoa − viljelylaatikoita voit rakentaa itse tai käyttää valmiita viljelylaatikoita tai lavakauluksia.

Kommentoi »