Leipurin raaka-aineet
Ruoka
Leipurin raaka-aineet
Ota haltuun 10 raaka-ainetta, jotka kuuluvat leipojan perusvarastoon!
6.5.2015
 |
Maku

1. Sokeri

Perinteinen kidesokeri on kaikkeen käyttöön soveltuva yleissokeri. Hieno kidesokeri (Siro) liukenee paremmin munien kanssa vatkatessa ja muodostaa kuohkeamman vaahdon. Se sopii myös valmiiden leivonnaisten sokerointiin. Tomusokerilla teet täytteet, kuorrutukset ja myös pohjataikinat. Tummemmista sokereista (esim. fariini, muscovado) saat leivonnaisiin makua, väriä ja mehevyyttä.

2. Rasva

Voi antaa kekseille ja kakuille mureaa rakennetta, mehevyyttä  ja makua. Margariini on rakenteeltaan pehmeämpää, helposti leipoutuvaa ja sitä on saatavilla maidottomana.

Öljy sopii porkkanakakun kaltaisiin meheviin leivonnaisiin. Valitse siinä tapauksessa maultaan mieto rypsiöljy.

3. Munat

Leivonnassa varmin valinta on keskikokoinen (M-koko) muna. Ota munat huoneenlämpöön pari tuntia ennen leipomista, tällöin ne vaahtoutuvat paremmin.

4. Vehnäjauhot

Hienojakoinen puolikarkea vehnäjauho imee itseensä nopeasti taikinanesteen, ja sitko muodostuu helposti. Puolikarkeat jauhot sopivat erityisesti hiivataikinoihin kuten pulliin, sämpylöihin ja leipiin. Erikoisvehnäjauhot sekoittuvat hyvin taikinanesteeseen ja muna-sokerivaahtoon.  Käytä niitä piirakkataikinoissa ja leivinjauheella kohotettavien kakkupohjien valmistuksessa.

5. Tärkkelys

Peruna-, maissi- ja ohratärkkelys antavat kääretorttu- ja sokerikakkutaikinoihin ilmavuutta ja kuohkeutta. Murotaikinoissakin neljäsosan vehnäjauhoista voi korvata tärkkelyksellä.

Täytekiisselit ja -tahnat voi suurustaa tärkkelyksellä. Peruna- ja maissitärkkelys sopivat myös gluteenittomaan leivontaan.

6. Leivinjauhe

Sekoita leivinjauhe kuiviin aineisiin. Perinteisesti hapanta nestettä (kuten piimää tai kermaviiliä) sisältäviin taikinoihin on lisätty ruokasoodaa. Jos et pidä soodan mausta, korvaa se leivinjauheella. 1 tl soodaa vastaa 2 tl leivinjauhetta.

7. Sitrukset

Jos käytät sitruskuorta raastettuna, käytä mieluiten luomuhedelmiä. Pese hedelmät ensin kuumalla vedellä, kuivaa ja raasta kuori sitten hienoksi. Kuoriraaste antaa ihanan aromin taikinoille ja kuorrutuksille. Sitrusmehut sopivat kakkujen taikinanesteeksi, kostukkeeksi ja täytteiden ja kuorrutusten maustajiksi.

8. Suklaa

Tumma suklaa antaa syvyyttä kakkutaikinoihin. Sulata paloiteltu suklaa sulatusteholla mikrossa muutama sekunti kerrallaan. Anna jäähtyä hetki ja lisää sitten taikinaan.

Sulatetusta suklaasta teet koristeraidat valmiiden leivonnaisten päälle lusikalla valuttaen tai pursottimen avulla.

Rouhittu suklaa sopii sattumiksi kakkutaikinoihin, kekseihin ja koristeeksi.

9. Mantelimassa

Mantelimassa antaa makua taikinoihin,  piirakoiden täytteisiin ja pikkuleipiin. Kun käytät taikinaan mantelimassaa, tarvitset vähemmän jauhoja ja lopputuloksesta tulee mehevämpi.

10. Suola

Lisää ripaus suolaa myös makeisiin leivonnaisiin, sillä suola korostaa muiden raaka-aineiden makua. Suola tekee hiivataikinoiden rakenteesta kestävämmän, jolloin taikina ei laske kohottamisen jälkeen. Maukkaassa pullassa on sokerin lisäksi myös suolaa (mittaa puolen litran taikinaan teelusikallinen suolaa). Käytä leivonnassa ruokasuolaa tai hienojakoista meri- tai vuorisuolaa. Merisuolahiutaleilla viimeistelet suklaaleivonnaiset ja toffeet trendikkäiksi.

Kommentoi »