”Päätimme, että tylsyys saa riittää” – Hanna ja Simo loivat mökkipuutarhastaan hulluttelun tyyssijan
Tuunaajien keidas
”Päätimme, että tylsyys saa riittää” – Hanna ja Simo loivat mökkipuutarhastaan hulluttelun tyyssijan
Punamullatun torpan puutarhaa vartioi Elsa-koiran ja Elvis-kissan lisäksi Vaaleanpunainen pantteri! Kun Hanna Luttinen ja Simo Vuorio heittäytyvät pihanlaittoon, lopputuloksena on aina kaikenlaista värikästä ja hillitöntä.
24.5.2023
 |
Meidän Mökki

Pinkkiä, violettia ja oranssia, punaista ja purppuraa… Hanna Luttisen ja Simo Vuorion puutarhassa kukoistavat kukat kaikissa väreissä ja sävyissä. Pihakierroksella riittää katseltavaa, kun vastaan tulee koko ajan hyvää mieltä ja iloa tuovia tuunauksia, pieniä yllätyksiä ja rentoja ratkaisuja.

– Vaaleanpunainen on lempivärini. Pyysin Simoa tuomaan rautakaupasta vaaleanpunaista maalia koirankopin maalaukseen, joten hän toi. Värisävy on nimensä, tai siis sävynsä veroinen: Barbi, nauraa Hanna ja esittelee Pink Panther -koirankoppia.

Koppi on vuokrattu Vaaleanpunaiselle pantterille, joka lekottelee kopissa kesäpäivät. Välillä kopin pehmeä peti sopii myös Elvis-kissalle. Elsa, pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira, sen sijaan toimii ahkerana puutarha-apulaisena.

Hanna rakastaa puutarhan värikylläisyyttä ja kukkaloistoa.
Vaaleanpunainen on Hannan lempiväri ja näkyy myös terassilla.
Vaaleanpunainen pantteri lekottelee koirankopissa, jonne Elvis-kissakin käpertyy välillä päiväunille. Niittokoneen pyöristä ja polkupyörästä syntyi rajaava aita.
Elsalla on tilaa juoksennella puutarhassa, sillä vanhan torpan piha on kooltaan 6 000 m².

Itse torpan vanhin osa on peräisin vuodelta 1915, joten pihapiirissä kasvaa myös vanhoja istutuksia. Kukkaistutukset, marjapensaat ja omenapuut sijoittuvat punamultaisen torpan ympärille.

Puutarhassa kulkiessa voi siirtyä tilasta ja tunnelmasta toiseen, sillä omistajien vilkas mielikuvitus ja riemukas ote rikastavat puutarhaa. Vanhimmat omenapuut ovat saaneet persoonalliset nimet: Ulfberht viikinkimiekan mukaan, ja sen tyttöystäväksi on nimetty vieressä kasvava puu, Bertha.

– Viis lajiketiedosta! Riittää, että tiedämme vanhojen omenapuiden kutsumanimet ja saamme satoa. Yleensä omenia tulee joka toinen vuosi reilusti. Ulfberht on kyllä upea kukkiessaan, sellainen pihan kunkku, Hanna sanoo.

Kukkapenkeissä kukkivat leimut, liljat ja monet muut sykähdyttävät perennat.

Kukkapenkit kukkivat herkullisissa väreissä. Loistoa luovat tutut ja perinteiset perennat kuten väriminttu, syysleimu ja kurjenmiekat. Komeat liljat ovat istutusalueiden kruunuja. Lempikasveja, pioneja, on tietysti monessa paikassa.

Sieltä täältä nousee esiin ylväitä sormustinkukkiakin. Niiden alku ei suinkaan ole yli sata vuotta vanhan torpan historiassa, vaan ystävät toivat muutama vuosi sitten yhden sormustinkukan tuliaisina.

Elämässä pitää olla väriä ja iloa, Hanna ja Simo tuumaavat.

Monet kasvit kertovatkin omaa tarinaansa ja sisältävät muistoja, kun kasveja on jaettu, saatu, vaihdettu – ja tietysti myös hankittu, kun on hurahdettu johonkin ihanuuteen taimimyymälöissä.

– Jokunen taimipurkki on tainnut tänne tulla ja kuoppa kaivettua, sanoo Simo nauraen.

Istutuskuoppia kaivaessa tulee usein vastaan kiviä. Maaperä on osittain vanhaa pellon pohjaa, osittain hiekkaista ja kiviä sisältävää moreenia. Pihan rakentamisessa käytetyt kivet ovat omalta pihalta löytyneitä.

Kukkaloistoa torpan puutarhassa
Sormustinkukka
Idänlilja
Syysleimu
Sinisarja
Tarhakurjenmiekka
Rohtopunahattu
Sinipiikkiputki
Thaibasilika

Pihasaunaa ympäröi niittymäinen alue kukkineen. Kun pihan laitamilla puutarhanhoito tuntui toivottomalta, Hanna päätti unohtaa stressin ja laittoi maahan kyltin, joka toivottaa luonnonrakastajat tervetulleiksi. Hannan neuvo onkin, että joskus kannattaa löysätä omia tavoitteitaan ja antaa luonnolle sijaa.

Hanna toimii puutarhassa taiteellisena johtajana, ja Simo on ollut mukana maanrakennuspuuhissa eli lapion varressa.

Pihapiirissä kasvaa vanhojakin istutuksia. Kukkien runsaus ilahduttaa koko kesän.

Puutarhahitsaukset ovat myös Simon hommia. Hanna keräilee Simolle romurautaa, jotta niistä sitten syntyy, mitä mieleen juolahtaa. Simo lupaa tehdä hyvän, jos sattuu tulemaan, ja kahta samanlaista ei tule koskaan.

– Köynnöskaaret ja kasvituet ovat Simon hitsaamia. Kutsunkin häntä Teräsmieheksi.

Hannan puutarharutiineihin kuuluu lisäksi huristella isot nurmialueet päältä ajettavalla ruohonleikkurilla sekä huolehtia kukkapenkkien ja istutusten hyvinvoinnista.

Harmaantunut ovi rajaa puutarhaa metsänreunassa. Paikkaa koristamaan on kannettu monenmoista kaunista ja tarpeellista pikkutavaraa.
Vanhasta rautakehikosta ja kyltistä on syntynyt hyvä tuki köynnöstäville kasveille.
Lyhtytolpan päällä on täydellinen paikka metallikukolle.

Torpan etelään aukeavalla puolella on oleiluun kutsuva kookas terassi ja uima-allas. Kun Hanna näki terassialueen ensi kertaa, paikalla oli kasvimaa. Hänestä aurinkoinen piha sopi täydellisesti rentoon oleiluun ja torppa kaipasi terassia.

Nyt terassi ja uima-allas ovat olleet ahkerassa käytössä jo kymmenen vuoden ajan. Allas on upotettu, ja sitä varten tehtiin kuoppa kaivinkoneella.

– Kehikon ja altaan tilasimme toimituksena. Altaan vesi on ihanan virkistävää. Emme lämmitä vettä, Hanna kertoo.

Talveksi allas jätetään puolittain vettä täyteen ja siihen upotetaan hiekkaämpäreitä, jolloin jään laajeneminen ei kohdistu laitoihin vaan hiekkaämpäreihin.

– Altaasta on meille iso ilo, Hanna lisää.

Kasvimaa sai väistyä terassin ja uima-altaan tieltä kauemmas. Paikka on ahkerassa käytössä.
Kesällä tiskipuuhat sujuvat ulkonakin.
Käytävä kulkee polveillen puutarhan istutusten välistä. Polun varrella ehtii ihastella maisemia.
Vanhat kyltit neuvovat eteenpäin.

Terassillakaan ei ole unohdettu väri-ilottelua, vaan ruukuissa pelargonit kukkivat iloisen pinkkinä. Bougainvillea ja sinisarjat tuovat istutuksiin hurmaavaa Välimeren tunnelmaa. Kasvit Hanna talvettaa vierasmökissä ja naapurin kellarissa.

Aurinkoisen terassin laidalta voi sujahtaa kesäkeittiöön. Sen katosta varjostaa vanhaa kantaa oleva humala, jonka alla nautitaan varjoisasta tunnelmasta ja vehreydestä.

– Ensin istuttamani sinisade ei selvinnyt kuin yhdestä talvesta, joten päätin käyttää kestäviä ja pihan vanhoja kasveja. Riivin pihan perältä palan humalaa, ja nyt se rehottaa kunnolla. Täällä terassilla ollaan siis ihan humalassa, kun istutaan humalakatoksessa. Jos ehditään ja maltetaan istua, kun yleensä tulee aina jotain tehtyä, Hanna kertoo.

Humala (Humulus lupulus).
Vaaleansininen huussi sopii värikkään kukkapihan tunnelmaan.

Pariskunnan elämänfilosofia on, että elämää ei saa ottaa liian vakavasti: luova hulluus kuuluu elämään ja elämäntyyliin. Hanna hyödyntää kierrätysmateriaaleja puutarhassa aina kun voi. Esineet saavat uuden käyttötarkoituksen, kun niitä vähän muokkaa mieleisekseen.

– Haluamme nähdä värejä, emme harmaata. Karkkivärit ovat Hannan mieleen. Minäkin pidän väreistä ja olen aina halunnut punaisen auton. Vielä se on pelkkä haave, Simo sanoo.

– Maalilla saa muutettua tosi helposti tunnelmaa, on kyse sisätiloista tai puutarhasta. Vähän maalia pintaan, niin pihakalusteet ja viljelylaatikot saavat iloisen ilmeen, Hanna lisää.

Hanna kertoo haahuilevansa ja huuhailevansa niin paljon, että on perustanut jopa yrityksen sitä varten. Mökkikin on saanut kutsumanimekseen Huuhaalandia.

– Luova hulluttelu tuli esiin viidenkympin tienoilla. Päätimme, että tylsyys saa riittää ja teemme elämänmuutoksen. Se kannatti!

Hannan vinkit iloisen puutarhan luomiseen

  • Luo puutarhaa itsellesi ja tee siitä juuri omannäköinen.
  • Lisää värikirjoa runsaasti kukkivilla perennoilla sekä koristepensailla.
  • Uskalla irrotella ja ota rennosti.
  • Käytä kierrätysmateriaaleja, mieti asioille ja esineille uusia käyttötarkoituksia. Hyödynnä vanhaa ja yhä käyttökelpoista.
  • Tuo pihaan hauskuutta maalaamalla esimerkiksi puutarhakalusteet, viljelylaatikot tai kukkalaatikot mieleisilläsi väreillä.
Kasvihuonekin on sisustettu tunnelmointia ajatellen.
3 kommenttia