Leijasurffareiden unelmakoti löytyi Oulun Havaijilta

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Lujakoti
Leijasurffareiden unelmakoti löytyi Oulun Havaijilta
Harrastus määritteli Heini Lehdon ja Petri Sandströmin ensimmäisen yhteisen kodin paikan. Intohimo leijasurffaukseen toi heidät Oulun Toppilansalmen merelliseen maisemaan. Uuden kerrostaloasunnon vaivattomuus jättää hyvin aikaa harrastamiseen.

Leijasurffaus on extreme-urheilulaji, jonka harrastaja viilettää pitkin aaltoja surffilaudan päällä, leijaa naruilla ohjaillen ja vapaudesta nauttien.

Heini Lehto ja Petri Sandström ovat intohimoisia leijasurffaajia. Leijasurffaus määrittää heidän elämässään kaiken – myös sen, että he päätyivät muuttamaan uuteen Lujakodin kerrostaloon Oulun Toppilansalmeen.

– Tuolla puiden takana alkaa meri, viittilöi Petri.

– Me näemme olohuoneesta värikkäät leijat, kun kaverit ovat lähteneet leijasurffaamaan. Silloin oma työnteko on vaarassa keskeytyä, kun tekee mieli mukaan.

Petri tekee it-arkkitehtinä töitä kotona.

Nuoren parin olohuoneen ikkunoista tosiaan näkyy meri, sumuisena tai pyryisenä päivänä tosin vähän heikommin. Olohuoneen ikkunoiden edessä on myös valtava parveke, josta tulee kesäaikaan 20 neliötä lisää elintilaa 58 neliön kotiin.

Neljännen kerroksen parvekkeelta näkee komeasti merelle yli naapuruston. Kesällä parveke tarjoaa 20 neliötä lisää elintilaa lasituksen suojissa.

Heini ja Petri istuvat kotisohvalla ja katselevat videoita, joita Petri kuvasi pariskunnan juuri päättyneellä Brasilian-matkalla. Matkalla oltiin tietysti leijasurffaamassa. Uudelta televisioruudulta — vanha tv meni toukokuun muutossa rikki — tulvii oululaiseen olohuoneeseen Brasilian rantoja, aaltoja ja valoa.

– Leijasurffaus on parhaimmillaan kuin lentämistä. Parasta siinä on kaiken kattava vapauden tunne, Petri kuvailee.

Harrastus vaatii runsaasti kaappitilaa

Rakas harrastus vaikutti asumiseen myös siten, että pariskunta toivoi Petrin työhuoneeseen paljon enemmän kaappitilaa kuin mitä standardina tarjottiin. Nyt työhuoneen pitemmän seinän täyttää kaappi, johon mahtuvat hyvin parin lukuisat laudat, märkäpuvut ja kasseihin kasatut leijat.

– Toivoimme Lujakodilta aika monia persoonallisia ratkaisuja, ja se toteutti kaiken todella hyvin. Tuloksena on juuri meidän näköisemme ja meille mieluinen koti, pariskunta sanoo.

L:n muotoinen keittiö on neliöiltään pienehkö, mutta se toimii hyvin. Teräksen väriset Boschin kodinkoneet ovat asukkaiden mieleen.
Topi-Keittiöiden keittiön täydellistää englantilaisen MissPrintin House Plants -tapetti. Välitilassa on harmaata betonikuvioitua laminaattia tuomassa industriaalista tunnelmaa. Keittiön hana on Oras Aventa.

Mieleinen keittiö löytyi Topi-Keittiöiden valikoimista. Harmonisen harmaasävyisen keittiön elävöittää sinisävyinen, kuviollinen tapetti. Pariskunnan edellisessä asunnossa, vuokra-asunnossa samassa kaupungissa, oli tapetti keittiössä, ja uuteen keittiöön haluttiin jotain vanhasta muistuttavaa. Toisaalta betonipintaa jäljittelevä laminaatti välitiloissa tuo keittiöön hieman industrialistista tunnelmaa. Keittiö on neliöiltään pieni, mutta tila on hyödynnetty viimeisen päälle fiksusti.

Käytännöllinen ja kaunis keittiö oli ensiarvoisen tärkeä Heinille. Hän valmistaa siellä hyvää kasvisruokaa. Petrille puolestaan sauna on sydämenasia.

Saunan panelointi on leveää haapaa ja saunan lämmittää Harvian pilarikiuas Clindro PC66.

Myös saunassa tehtiin räätälöintiä parin toiveiden mukaisesti. Saunan panelointi on nyt leveää haapapuuta. Sama panelointi jatkuu kylpyhuoneen katossa, ja leveää teemaa on jatkettu myös parvekkeella lattialaudoituksen muodossa.

Leveä panelointi tuo Petrille mieleen laivan kannen, siksi se on niin mieluinen. Vaikka sauna on pikkuinen, Petri halusi laajan alalauteen, johon upotettiin pyöreä Harvian kiuas.

Kylpyhuoneeseen haluttiin reilusti säilytys- ja laskutilaa. Siellä on Topi-Keittiöiden Aitta-ovet ja Siniteräs R915 -sävyn laminaattitaso. Kylpyhuoneen tyyli on yhteneväinen keittiön tyylin kanssa.

Vaivaton kerrostaloasunto oli luonnollinen valinta

Olohuone on viihtyisä pesä, jota hallitsee mukava divaanisohva. Sohvan yläpuolella on itse tuunattu ja tulostettu suuri kala-aiheinen taideteos. Turkoosin kalan selässä viilettää kaksi leijasurffaajaa. Teos vie aina ajatukset takaisin armaaseen harrastukseen. Jos se nyt joskus pääsisi unohtumaan.

Petrille oli selvää, että ensimmäinen yhteinen koti Heinin kanssa olisi uudiskohde. Hänen työhuoneeseensa asennettiin mahdollisimman iso vaatekaappi, johon leijafurffauskamat mahtuvat siististi.

Pariskunta tapasi leijasurffauspiireissä. Kun oli vähän aikaa asuttu yhdessä vuokrakodissa, päätettiin hankkia yhteinen oma koti. Petrille oli selvää, että hän haluaa uudiskohteeseen, ja se sopi myös Heinille.

– Me emme ole mitään innokkaita remontoijia, joten remonttivapaa uudiskohde oli meille sopiva. Teimme kaupan hyvissä ajoin, joten pääsimme valitsemaan pintamateriaalit ja muuttamaan kaappien paikkoja.

Uudessa kodissa ei tarvitse tehdä remonttia, mikä sopii erinomaisesti Heinille ja Petrille. Kolmio on valoisa, selkeä ja raikas. Ruokapöytä ja tuolit löytyivät Sotkasta.

Pari teki ostopäätöksen lokakuussa 2017 ja he pääsivät muuttamaan seuraavana keväänä.

– Rakentaminen pysyi täysin aikataulussa eikä odotusaika pitkittynyt, pariskunta kertoo.

Kodin sijainti on ihanteellinen leijasurffaukseen

Kun asutaan paikassa, jossa meren ranta näkyy, tuuli tuivertaa usein. Joku voi pitää sitä negatiivisena puolena, tämä pariskunta ei. Heille tuulivarmuus oli yksi syy paikanvalintaan.

Oulussa ollaan, mutta he kutsuvat läheistä rantaa Havaijiksi.

– Monien alan harrastajien mielestä se on Suomen paras paikka leijasurffaukseen.

Makuuhuoneen seinällä on maailmankartta, johon pari lisää nuppineulan aina siihen paikkaan, jossa on käyty leijasurffaamassa.

Seuraava neulankärki uppoaa Sisiliaan.

Sitä ennen pariskunta käy kuitenkin leijasurffaamassa Lapissa. Kun hangilla surffataan, leijasurffilauta vaihtuu lumilautaan.

Reissussa on hyvä, kotona paras.

– Tähän kotiin on aina ihana palata. Tämä on niin meidän näköinen ja oloinen koti kuin olla ja voi.

Heinin ja Petrin koti sijaitsee ylimmässä kerroksessa Oulun Toppilansalmessa, joka on vanhaa satama- ja teollisuusaluetta. Sinne on viime vuosina rakennettu viihtyisä asuinalue, josta Oulun ydinkeskustaan on matkaa kolme kilometriä ja merelle vain kivenheiton verran.

Lujakodit rakentaa Luja-yhtiöihin kuuluva Lujatalo Oy, joka on yli 60 vuotta toiminut perheyritys. Luja toimii valtakunnallisesti ja sen liikevaihto on yli puoli miljardia euroa. Lujakodit on saanut Avainlipun, joka voidaan myöntää Suomessa valmistetulle tuotteelle tai Suomessa tuotetulle palvelulle. Tuotteen tai palvelun kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 %.

Julkaistu: 17.12.2018
Kommentoi »