Lediöverit ja 4 muuta tavallisinta ongelmaa kodin valaisussa – tässä niihin ratkaisut!
Sisustus
Lediöverit ja 4 muuta tavallisinta ongelmaa kodin valaisussa – tässä niihin ratkaisut!
Mättääkö jokin kotisi sisustuksessa selittämättömällä tavalla? Luo katse valaistukseen: se on yksi sisustamisen kriittisimmistä asioista mutta silti usein pielessä. Lue ratkaisut viiteen kotien yleisimpään valaistukseen liittyvään pulmaan!
Julkaistu 3.1.2019
Avotakka
Myös makuuhuoneessa tarvitaan hyvä yleisvalaisin tunnelma- ja lukuvalon lisäksi.

1. Ainoa valaisin riippuu keskellä kattoa

Suomalaiskodeissa suodaan liian vähän ajatusta valaisulle, vaikka elämme pimeydessä puolet vuodesta. Yleisin sudenkuoppa on, että keskelle kattoa ripustetaan huoneen ainoa valaisin. Kun se suuntaa valokeilan alaspäin, huone jää hämäräksi ja epäviihtyisäksi. Seinän tai katon kautta heijastuvaa epäsuoraa valoa on liian vähän.

Moni luulee, että hyvä valaistus tarkoittaa koko tilan valaisua tasaisesti ylhäältä alaspäin. Laajalle ulottuvan yleisvalon lisäksi tarvitaan kuitenkin erilaisia valonlähteitä, joita sytytetään tarpeen ja vuorokaudenaikojen mukaan, ei kaikkia kerralla.

Värilämpötilaan ja värien toistumiseen pitäisi kiinnittää huomiota. Niillä on valtava vaikutus. Valitse huoneen kaikkien yleisvalojen polttimoihin sama värilämpötila (kelvin-luku), niin vältät levottoman vaikutelman.

Moni luulee, että hyvä valaistus tarkoittaa koko tilan valaisua tasaisesti ylhäältä alaspäin.

Oikea valaistus herättää koko sisustuksen eloon. Silti sen suunnittelusta usein tingitään remontissa tai rakentaessa.

Ledit ovat parhaimmillaan pehmeänä, epäsuorana valaistuksena.

2. Ledien käyttö lähtee lapasesta

Maltti on valttia. Ledit ovat huippujuttu, mutta ledinauhaa ei kannata ripotella joka paikkaan. Joka valaisimella tulisi olla funktio, olkoonpa se yleis-, tunnelma- tai työvaloa. Tarkoitus on myös ohjata katsetta, mutta liiat valopisteet tekevät tilasta levottoman.

Ledinauhojen avulla saa tehtyä helposti miellyttävän pehmeää epäsuoraa valoa, joka siis heijastuu toisen pinnan kautta. Valonlähde ei näy eikä häikäise. Ledin heijastamat valopisteet tai ”tähtisade” eivät saa näkyä. Tämän voi ehkäistä kääntämällä valon sopivaan kulmaan tai asentamalla ledinauhan alumiiniprofiiliin, jossa on opaali muovikansi. Myös ledinauhoissa on eri valotehoja, ja himmennin antaa säätömahdollisuuden.

Kun polttimot jäävät näkyviin, on sopivan valotehon valinta tai himmennin erityisen tärkeä.

3. Trendivalaisimen paljaat lamput häikäisevät

Paljaspolttimoiset valaisimet ovat parhaimmillaan tunnelmavaloina. Olennaista on valita valaisimiin oikeanlaiset eli ei liian kirkkaat lamput. Myös himmennin auttaa säätämään valotehoa.

Näiden valaisimien ulkonäköä voi muokata helposti vaihtamalla polttimot: himmeän opaalilasin lisäksi on tarjolla Globe-lamppuja, joista on muun muassa retroversioita, savulasia ja muita värillisiä lasikupuja. Muista, että jälkimmäiset voivat värjätä tilaa.

Mieti, tarvitseeko jokaista porrasaskelmaa valaista erikseen.

4. Portaikon ledinauhojen valopisteet näkyvät häiritsevästi

Ledien käyttö menee helposti liiallisuuksiin erityisesti portaikossa. Jos joka askelman alapuolella on ledinauha, nauhat pitää asentaa riittävän syvälle ja noin 10–15 millin päähän etureunasta. Ledien olisi hyvä olla nauhoissaan mahdollisimman syvällä ja peitettynä muovikuvulla, joka hajottaa valoa.

Valoteho eli luksit kannattaa valita ajatuksella, ettei lopputulos ole väärällä tavalla häikäisevä. Himmentimellä valotulvaa saa vaimennettua.

Lastenhuoneessakaan yksi riippuvalaisin ei riitä valaisuratkaisuksi.

5. Lastenhuone jää hämäräksi

Muksuille mieleiset valaisimet ovat usein tehottomia, ja monissa lastenhuoneissa on riittämätön valaistus. Järjestä hyvä yleisvalo suurehkolla kattoplafondilla, ledipaneelilla tai epäsuoralla valaisulla seinien ja katon kautta. Monet lastenhuoneisiin suunnitellut valaisimet sopivat lähinnä koristevaloiksi.

Lapset puuhailevat paljon lattialla, joten valon tulisi virrata sinne asti. Lukemiseen ja askarteluun tarvitaan lisäksi kohdevaloa. Eri tilanteisiin olisi hyvä olla erisävyistä valoa: virkistävää viileää läksyjen tekoon (noin 4 000 K) ja lämmintä rauhoittumiseen illalla (2 700–3 000 K).

Kommentoi »